Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hazımsızlık ve Bitkisel Çözümler

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
HAZIMSIZLIK

Hazımsızlık (Dyspepsia) karın bölgesinin üst kısmında ağrı; erken doyma hissi; dolgunluk hissi; gaz ve bulantı; yanma şikayetleriyle ortaya çıkar. Aynı zamanda isal ve kabızlık görülebilir; üzüntü ve sıkıntı ile şikayetler artar.
Hastalığın nedenleri arasında bağırsak tembelliği; gastrit; ülser; sindirim salgılarının yetersizliği; bağırsak hareketlerinin yavaşlığı; üzüntü ve sıkıntı sayılabilir.
Hazımsızlık şikayetlerinde kullanılan çok az sayıda kimyasal-sentetik ilaç bulunmaktadır; öncelikle bitkisel ilaçlar kullanılmaktadır.
Bitkisel ilaçların etkileri hafif; istenmeyen etkileri çok az; etki çeşitliliği fazla ve tedavi alanı geniştir. Tahammülü kolay olduğu için hastalar tarafından da tercih edilmektedir.
Acı madde (Amara) ihtiva eden bitkisel ilaçlar sindirim salgılarını artırarak ağrı; kramp ve dolgunluk hissini gidermektedir.
Esans ihtiva eden bitkisel ilaçlar mikrop öldürücü (Antibakteriyel); kramp giderici ve bağırsak hareketlerini artırıcı olarak etki etmektedir.
Acı madde ve esans ihtiva eden bitkisel ilaçlar sindirimi kolaylaştırıp hızlandırarak ağrı; kramp; dolgunluk hissi ve gazı gidermektedir.
Sinirsel esaslı şikayetlerde bitkisel sakinleştirici ilaçlar faydalı olmaktadır (Bakınız: Psikolojik hastalıklar).
Tedaviye destek olarak içki ve sigara içilmemeli; fazla yağlı yememeli; meyve-sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmeli; lokmalar iyice çiğnenmelidir.

Dahilen Kullanılan Bitkisel Çözümler:

Adaçayı yaprağı: Kıyılmış 1 çay kaşığı yaprak fincana konur; üzerine 100 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Ananas enzimi (Bromelain): Hazır ilaç olarak kullanılır. Sindirim salgılarını artırır ve özellikle pankreas çalışmasını düzenler.
Anason tohumu: Kıyılmış veya dövülmüş 1 çay kaşığı tohum fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Esansı kullanılacaksa kesme şekere 3-4 damla damlatılarak günde 3 defa yenir.
Ardıç meyvesi: Kıyılmış 1 çay kaşığı meyve fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Bahçe nanesi yaprağı ve esansı: 1 yemek kaşığı (1;5 gr) yaprak fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir. Esansı kullanılacaksa günde 3 defa kesme şekere 3-4 damla damlatılarak yenir.
Biberiye yaprağı: Kıyılmış 1 kahve kaşağı yaprak fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Bozotu: Kıyılmış 1 kahve kaşağı ot fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Centiyane kökü: İnce kıyılmış 1 çay kaşığı kök fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Civanperçemi çiçeği ve otu: Kıyılmış 1-2 çay kaşığı ot veya çiçek fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Çin tarçını kabuğu: Dövülmüş veya öğütülmüş 1 çay kaşığı kabuk fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Dereotu tohumu: Kıyılmış veya dövülmüş 1 çay kaşığı tohum fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Enginar yaprağı: İnce kıyılmış 1 çay kaşığı yaprak fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Günde 3 defa çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Frenk kimyonu tohumu ve esansı: Kıyılmış veya dövülmüş 1-2 çay kaşığı tohum fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir. Esansı kullanılacaksa; bir çay bardağı su veya süte 2-4 damla esans damlatılır; yemeklerde içilir.
Haronga yaprağı ve kabuğu: Hazır ilaç tarifine göre kullanılır.
Havlıcan kökü: Kıyılmış veya öğütülmüş 1 çay kaşığı kök fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Java zerdeçalı: Kıyılmış veya öğütülmüş 1-2 çay kaşığı kök fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Kakule meyvesi: Dövülmüş 2 çay kaşığı tohum fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Günde 3 defa çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Kantaron otu: İnce kıyılmış 1-2 çay kaşığı ot fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.
Karahindiba kökü ve otu: Kıyılmış 1 yemek kaşığı kök ve ot karışımı fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.İdrar artırıcı olduğu için kullanım sırasında günde 2 litre su içilmelidir.
Karaturp: Turp sıkılarak suyu çıkarılır; yemeklerde 1-3 yemek kaşığı içilir.
Kınakına kabuğu: Kıyılmış veya öğütülmüş 1 çay kaşığı kabuk 150 ml kaynar su içinde 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Kişniş tohumu: Dövülmüş 2 çay kaşığı tohum fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Lavanta çiçeği: 2 çay kaşığı çiçek fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir. Aynı zamanda sakinleştirici etki gösterir.
Melekotu kökü: Kıyılmış 1 çay kaşığı kök fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Mübarek dikeni otu: Kıyılmış 2 çay kaşığı ot fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; 10 dakika demlenip süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Nane esansı: Günde iki defa kesme şekere 3 damla damlatılarak yemeklerde yenir.
Oğulotu (Melisa) yaprağı: Kıyılmış 2 çay kaşığı yaprak fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 5 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir. Aynı zamanda sakinleştirir.
Papatya çiçeği: 1 yemek kaşığı kıyılmış çiçek fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3-4 defa içilebilir.
Pelinotu: Kıyılmış 2 çay kaşığı ot fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Rezene tohumu ve esansı: Kıyılmış veya dövülmüş 1 çay kaşığı tohum; fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Esansı kullanılacaksa; günde 3 defa kesme şekere 2-3 damla damlatılarak yenir. Rezene tohumu ve esansı hekim izni olmadan 2 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.
Seylan tarçını kabuğu: Dövülmüş veya öğütülmüş 1 çay kaşığı kabuk fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Şerbetçiotu çiçeği: İnce kıyılmış 1 çay kaşığı çiçek fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir. Sindirim salgılarını artırarak; hazmı hızlandırır; aynı zamanda sakinleştirici etki gösterir.
Turunç kabuğu: İnce kıyılmış 2 çay kaşığı kabuk fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir. Portakal kabuğu ve turunç kabuğu aynı tedavi etkisine sahiptir; tadı nedeniyle çocuklarda tercih edilir.
Yabani hindiba kökü: İnce kıyılmış veya öğütülmüş 1 çay kaşığı kök fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir. Çok acı çayları içemeyenler tarafından tercih edilir.
Zencefil kökü: İnce kıyılmış veya öğütülmüş yarım çay kaşığı kök fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Zerdeçal kökü: İnce kıyılmış veya öğütülmüş 1 çay kaşığı kök fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.

Karışım Halinde Kullanılan Bitkisel Çözümler:

Anason tohumu + Frenk kimyonu tohumu + Rezene tohumu
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Anason tohumu30 gr
Frenk kimyonu tohumu 60 gr
Rezene tohumu60 gr
Tohum karışımı kullanılmadan hemen önce dövülmeli veya öğütülmelidir.
1 çay kaşığı karışım fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Hekim tavsiyesi olmadan 2 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.
Karışım sindirim salgılarını artırır; hazmı hızlandırır; gaz ve kramp giderici etki gösterir.

Anason esansı + Frenk kimyonu esansı + Rezene esansı
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Anason esansı20 gr
Frenk kimyonu esansı 10 gr
Rezene esansı10 gr
Kesme şekere 5-6 damla esans karışımı damlatılır; günde 3 defa yemeklerden sonra yenir; veya yarım bardak ılık suya damlatılarak içilir.
Karışım sindirim salgılarını artırır; hazmı hızlandırır; gaz ve kramp giderici etki gösterir.
Hekim tavsiyesi olmadan 2 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.
Uyarı: Esanslar çocukların yüzüne ve özellikle burnuna tutulmamalıdır; şok etkisiyle boğulma meydana gelebilir.

Bahçenanesi esansı + Frenk kimyonu esansı
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Bahçenanesi esansı20 gr
Frenk kimyonu esansı 10 gr
Kesme şekere 5-6 damla esans karışımı damlatılır; günde 3 defe yemeklerden sonra yenir; veya yarım bardak ılık suya damlatılarak içilir.
Karışımın gaz ve kramp giderici etkisi vardır; mikropların çoğalmasını önler.

Bahçenanesi esansı + Frenk kimyonu esansı + Papatya çiçeği
20 gr bahçenanesi esansı ile 10 gr frenk kimyonu esansı karıştırılır; günde 3 defa bu karışımdan kesme şekere 4 damla damlatılıp yenir; veya yarım bardak ılık suya damlatılarak içilir. İlave olarak günde 2 fincan yemeklerden sonra papatya çiçeği çayı içilir (Bakınız: Papatya çiçeği).
Bu uygulama gaz ve kramp gidericidir; mikrop öldürücü özelliği vardır.

Bahçenanesi esansı + Frenk kimyonu esansı + Rezene esansı
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Bahçenanesi esansı10 gr
Frenk kimyonu esansı 5 gr
Rezene esansı5 gr
Günde 3 defa bu esans karışımından kesme şekere 4 damla damlatılıp yenir; veya yarım bardak ılık suya damlatılarak içilir.
Bu uygulama gaz ve kramp gidericidir; mikrop öldürücü etkisi vardır.
Hekim tavsiyesi olmadan 2 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.
Uyarı: Esanslar çocukların yüzüne ve özellikle burnuna tutulmamalıdır; şok etkisiyle boğulma meydana gelebilir.

Bahçenanesi esansı + Frenk kimyonu esansı + Rezene esansı + Papatya çiçeği
Örnek bir esans karışımı şöyle olabilir:
Bahçenanesi esansı10 gr
Frenk kimyonu esansı 5 gr
Rezene esansı5 gr
Günde 3 defa bu esans karışımından kesme şekere 4 damla damlatılarak yenir; veya yarım bardak ılık suya damlatılarak içilir. İlave olarak günde 2 defa papatya çiçeği çayı içilir (Bakınız: Papatya çiçeği).
Bu uygulama gaz; dolgunluk hissi ve mide-bağırsak bölgesindeki hafif kramplarda kullanılır.
Hekim tavsiyesi olmadan 2 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.

Bahçenanesi yaprağı + Frenk kimyonu tohumu
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Bahçenanesi yaprağı50 gr
Frenk kimyonu tohumu25 gr
1 yemek kaşığı karışım kullanmadan hemen önce dövülür; fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Bu karışım gaz; dolgunluk hissi ve mide-bağırsak bölgesindeki hafif kramplarda kullanılır.

Bahçenanesi yaprağı + Frenk kimyonu tohumu + Papatya çiçeği
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Bahçenanesi yaprağı25 gr
Frenk kimyonu tohumu25 gr
Papatya çiçeği50 gr
1 yemek kaşığı karışım kullanımdan hemen önce dövülür veya öğütülür; fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3 defa yemeklerden sonra içilir.

Bahçenanesi yaprağı + Frenk kimyonu tohumu + Rezene tohumu
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Bahçenanesi yaprağı25 gr
Frenk kimyonu tohumu25 gr
Rezene tohumu25 gr
1 yemek kaşığı karışım kullanımdan hemen önce dövülür veya öğütülür; fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Hekim tavsiyesi olmadan 2 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.

Devedikeni tohumu + Bahçenanesi yaprağı + Pelinotu
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Devedikeni tohumu (öğütülmüş) 75 gr
Bahçe nanesi yaprağı (kıyılmış) 50 gr
Pelinotu (kıyılmış) 25 gr
1 yemek kaşığı karışım fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Bu karışım özellikle sarfa yollarının normal çalışmamasına bağlı (fonksiyonel) hazımsızlık şikayetlerinde kullanılır.

Java zerdeçalı + Bahçe nanesi yaprağı + Pelin otu
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Java zerdeçalı (kıyılmış) 30 gr
Bahçe nanesi yaprağı (kıyılmış) 60 gr
Pelin otu (kıyılmış) 30 gr
2 çay kaşığı karışım fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.
Bu karışım özellikle safra yollarının normal çalışmamasına bağlı (fonksiyonel) hazımsızlık şikayetlerinde kullanılır.

Karahindiba kökü ve otu + Bahçe nanesi yaprağı + Enginar yaprağı
Örnek bir karışım şöyle olabilir:
Karahindiba kökü ve otu (kıyılmış) 50 gr
Bahçenanesi yaprağı (kıyılmış) 25 gr
Enginar yaprağı(kıyılmış) 25 gr
1 yemek kaşığı karışım fincana konur; üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir; fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir; süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.