Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kedilere Aşı

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
Sahiplendiğimiz kedi yavrusunu mutlaka bir veteriner hekime götürmelisiniz.
Veteriner hekiminiz kedinizi genel bir muayene edecektir. Onun tavsiyeleri doğrultusunda bir yol haritası belirleyiniz. Veteriner hekiminizin kedinizin yaşına; ırkına ve konumuna göre beslenme; tuvalet eğitimi gibi tavsiyelerini mutlaka dinleyiniz. Kulaktan duyduğunuz bilgiler değil hekiminizin öneri ve bilgileri size her zaman daha doğru bir yol gösterecektir.
Hekiminiz ile birlikte bir aşı takvimi belirleyerek kedinizin aşılarını yaptırmalısınız.

Aşı Olmaya Gitmeden Önce;
• Kediniz hastalık semptomları otaşımamalıdır. Hasta kediler iyileştikten sonra aşılanır. Eğer hastalık semptomları var ise veteriner hekiminiz ile paylaşınız.
• Paraziter (iç ve dış) tedavisi yapılmış olmalıdır.
• Dişi kediler leukemia aşılaması yapıldıktan sonra çiftleştirilmelidir.
• Gebe kediler aşılanmaz.
• Süt emen kediler sütten kesildikten sonra aşılanır.
• Kediniz hasta olmamalıdır. (üşütme; ishal ya da diğer rahatsızlıklar vb.)
• Yetersiz beslenmiş aşırı zayıf; halsiz ve nakliye sırasında aşırı strese girmiş ise yeterli immun yanıt alınamayabilir.

-Genel olarak kedi yavrularında aşıya 12 haftalıktan sonra başlanır ve 3;5 – 4 aya kadar devam eder.

Kedilerde genel olarak kliniğimizde uyguladığımız aşı takvimi ise;

7-9. haftada İç -Dış Parazit Tedavisi
12. haftada Karma 1 (1.aşı)
13. haftada leukemia 1 (FeLV)
16. haftada Karma 2 (2.aşı)
18. haftada Kuduz Aşısı yapılır.
19. hafta leukemia 2 (FeLV)
ve daha sonra düzenli olarak sokağa çıkan kedilerde iki ev kedilerinde üç ay ara ile iç parazitlere karşı antiparaziter uygulama (iç parazit) yapılır

-Aşılama kedinizi ve sizi hastalıklardan korur. Bu hastalıklar tedavisi olmayan viral hastalıklardır. Kuduz insanada bulaşabilen bir zoonoz olduğu için kesinlikle önemlidir. Bu nedenle "Benim kedim evden dışarı çıkmıyor gerek yok." denilmememli ve mutlaka aşılanmalıdır.

-Doğumdan sonra eğer yavru kediler anneden ilk sütü yani ağız sütü dediğimiz sütü (kolostrum) yeterli miktarda alırlarsa ortalama olarak yaşamlarının ilk üç aylık döneminde hastalıklardan korunurlar. Kolosrum yani ağız sütü bol miktarda immunoglobulin yani bağışıklık materyalleri içerir.

-Aşılar yapıldıktan sonra yılda bir kez tekrarları yapılmalıdır. Çünkü antikor miktarı kanda azalabilir ve ülkemizde kediler için öldürücü olan hastalıklar görülmektedir.

-Kist tüyler ile bulaşmaz kist yumurtaları ile bulaşır bu yüzden kedimize en az üç ayda bir kist için enjeksiyon yaptırmalıyız.

-Antiparaziter uygulama (Kist) genelde prazikuantel içeren enjektabl veya haplar ile yapılmaktadır. Bu ürünlerin genel olarak güvenlik sınırları çok yüksektir. Ancak nadiren de olsa bazen; köpeklerde geçici iştahsızlık; ishal; koordinasyon bozukluğu ve uyuşukluk; kedilerde bunlara ilaveten salivasyon (salya akıntısı); kusma; halsizlik; depresyon; sallantılı yürüyüş ve kas titremeleri görülebilir. Bu belirtiler ortaya çıkarsa panik yapmadan hekiminize başvurunuz. Bu zehirlenme tablosu değil olabilecek bir yan etkiden ibaretttir. Prazikuantel in güvenlik sınırı çok yüksektir ve 20 misli yüksek dozda dahi kedi ve köpekte hiç bir zehirlenmeye neden olmaz.

- Aşılamadan sonra veya önce yavru kediler kesinlikle yıkanmazlar. Üzerilerindeki dış parazitlerden kurtulmak için piyasada damla tarzındaki ürünler kullanılabilir.

-Özellikle yaz dönemlerinde ve bütün yıl tabi ki pire ve kene gibi dış parazitlere karşı enseden damlatılan antiparaziter ilaçler ile korumalıyız.

Tedavi ve korunmada kullandığınız antiparaziter ilaçlarda mutlaka Veteriner Hekiminize başvurunuz...

Oğuz Seyfi
Veteriner Hekim