21.yüzyılı yaşıyoruz ve nerdeyse herkesin ya evinde ya da cebinde bir silah. Peki bunun nedeni ne? Gençler için silah nasıl bir hak haline geldi?
Bu durum henüz erken çocukluk dönemlerinden başlayan bir süreç. Özellikle erkek çocuklarına oyuncak olarak armağan edilen plastik tabancalarla başlayan bu yanlış yönlendirme; çocuğun şaka ile karışık çevresindeki kişilere ateş ederek onları yaralamayı ve öldürmeyi doğru bir davranış biçimi olarak beyne kodlandığında; çocuğun daha sonraki gelişim yılları için saldırganlık zemini atılmış oluyor. Çocuğa silahla cezalandırma doğru bir yöntem gibi gösterilip hem aile üyeleri hem de yakın çevre tarafından bu durum destekleniyor. Bunun yanında televizyon programları da silaha bu denli ilgi artmasında bire bir etken.
Neredeyse her dizide; her çizgi filmde kahramanlık öğesi olarak silahlar ve fiziksel suç aletleri kullanılmakta. Her türlü problemin çözümü silah kullanımı ile giderilmeye çalışılmakta. Toplum bu tür programları çocukları ile izleyerek reytingi arttırmakta ve fiziksel şiddet bir çözüm olarak görülmektedir. Silahı satın alma ve kullanma isteği son dönemlerde daha da belirgin bir hal aldı.
Şöyle ki İstanbul’un en kalabalık yerlerinden biri olan Sirkeci’de vitrinlerde bulunan oyuncak görünümlü kuru sıkı silahlar üzerlerinde şok fiyat ibaresiyle satışa sunulmakta. Bu silahlar 10 yıl öncesine kadar peynir ekmek gibi satılıyordu ancak şu sıra gençlere bu kuru sıkı silahlar da anlamsız gelmeye başladı ve bunların yerine gerçek silahlar konulmak isteniyor.
Bu kuru sıkı silahların kullanımını engellemek için İçişleri Bakanlığı kuru-sıkı tabancaların 18 yaş altına satılmasını yasaklayacak ancak tek kurtuluş bu yöntem değil. Bunun yanında gençler silah kullanabilmek adına MMPI adını verdiğimiz kişilik testine yöneliyorlar.
Silah kullanabilme adına uygulanan bu test sonucunda eğer kişinin ileri derecede zarar verme güdüsü saptanmazsa kişiye silah kullanabilir adı altında rapor veriliyor. Problem şudur ki; mesleki gereklilik dışında silah almak isteyen bir kişinin nasıl olur da testinde saldırganlık tespit edilmez? Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda silah kullanımının artmasını yadsıyamayız.
Dolayısıyla bu sürecin erken çocukluk döneminde başladığını göz önünde bulundurarak silah kullanımı çocuğa model gösterilmemeli; zira bunun yerine bilgi konmalıdır. Bu birçok ülkede böyledir. Gelişmişlik düzeyi yüksek ülkelerde dahi gençler bu yolu çözüm olarak görmekte; işlerini bu şekilde halletme yoluna gitmektedirler. Çocuklar erken yaşlarda fiziksel olarak değil; beyinleriyle problem çözme yöntemleri bulmaları konusunda teşvik edilmelidir.
Çocuklara anlamanın; anlatmanın; tartışmanın önemi gösterilmeli; birinci savaş malzemesi olarak beyinlerinin önemini keşfetmeleri sağlanmalıdır. Silahlarla değil de beyinlerle savaşan gençler hem toplumun gelişmesine katkıda bulunacak; hem de gelecek nesillerin sağlıklı yetişmelerini sağlayacaklardır.
ANAHTAR KELİMELER:
TEŞVİK: MOTİVE YÖNTEMİ
FİZİKSEL SUÇ ALETLERİ: BEDENSEL BÜTÜNLÜĞE ZARAR VEREN KESİCİ VE DELİCİ ALETLER
MMPI: BİR ÇEŞİT KİŞİLİK TESTİDİR.SORULAR KİŞİLİĞİ YORDAYICIDIR.
ZARAR VERME GÜDÜSÜ: KİŞİNİN KENDİSİNE YA DA KARŞISINDAKİ KİŞİYE ZARAR VERME İSTEĞİYLE ORTAYA ÇIKAN DUYGU.
GELİŞMİŞLİK DÜZEYİ: KİŞİNİNİ SOSYAL ÇEVRESİNE GÖRE İÇİNDE YETİŞTİĞİ AHLAK KURALLARI VE DİĞER TOPLUM KURALLARI İLE NASIL İÇ İÇE YAŞADIĞINI GÖSTEREN SEVİYESİ
PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ: KİŞİNİN KENDİ PSİKOLOJİK YAŞANTISININ VE ÇEVRESİNİN PROBLEMLERE KARŞI TAKINTIĞI TAVIR İLE OLUŞAN STRATEJİLER