Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Endometriozis Nedir? Endometriosizin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
Endometriozis nedir?

Endoemtriozis rahim içini döşeyen dokunun rahim dışı alanlara yerleşmesiyle karakterize ; kadın hastalıkları pratiğinde sık görülen bir hastalıktır. kadınların kanser olmayan kanseri olarakta tanımlanabilir; bu tanımlamanın sebebi hastalığın inatçı olmasıdan ve tekrarlayıcı olmasından dolayıdır. Endometriozisin en sık karşımıza çıkış şekli kısırlık ve kronik pelvik ağrıdır. Oluş sebebi ile ilgili değişik teoriler olsada bugün için net olarak belli değildir.

Endometriozis karın içini döşeyen zarın üzerinde lezyonlar yaparak kronik adet ağrılarına sebep olabilir yani eskiden beri sürekli tekrarlayan adet ağrıları olanlarda yapılan ultrasonografik incelemede herhangi bir şey saptanamazsa aklımıza ilk gelen hastalık endometriozisdir.Bazen sezaryen doğum esnasında tesadüfen karın içi zarın üzerinde endometriotik odaklar görülebilir. Endometriosiz lezyonları en iyi laparoskopi dediğimiz yöntemle görülür. Bu yöntemle hem tanı konulup aynı seansta tedavi imkanı sağlanır. Endometriozis yumurtalıklarda olunca endometrioma dediğimiz kistlere sebep olmaktadır bu kistlere halk arasında çukolata kisti denmektedir. Endometriomaların içeriğini rahim içi dokusunun tekrarlayan aylık kanaması neticesinde kahverengi bir sıvı halini alıp sıvı çukolataya benzerlik göstermektedir.

Endometriozis rahim içini döşeyen endometriumun karın zarı üzerinde değişik alanlarda yerleşmesi nedeniyle noktavi lezyonlar oluşmaktadır.Tekrarlayan kanama ve yangısal reaksiyon nedeniyle rahim etrafında yapışıklıklar; tüplerin tıkanması; yumurtalıkta yerleşen endometriozisin yumurtalık dokusu yemesi nedeniyle kısırlığa sebep olmaktadır. Kısırlığın cerrahi tedavisinin önemli bir kısmını endometirozis cerrahi tedavisi teşkil eder.Endometriozisin tedavisi radikal olarak mümkün değildir ancak menopoza girişle veya rahim ve yumurtalıkların cerrahi olarak alınması ile tamamen geçmektedir.

Endometriozisin tedavi yöntemleri nelerdir?

Endometriozisin tedavisi tıbbı ve cerrahi tedavi olarak ikiye ayrılır. Ancak hastanın esas şikayeti ne ise ona göre tedavi yöntemi belirlenmelidir. Kronik pelvik ağrısı olan çocuk isteği olmayan hastalarda doğum kontrol hapları endometriotik odakları baskılamaktadır. GNRH agonisti dediğimiz iğnelerle endometriotik odaklar geçici olarak baskılanabilir.Şayet çocuk isteği olan hastalarda öncelikli tedavi cerrahi olmalıdır. Endometriotik yapışıklıların açılması; odakların yakılması ve yumurtalıklardaki çukolata kistlerinin çıkartılması fertilite açısından yararlı olmaktadır. Cerrahi tedavi yöntemleri hastaya göre seçilir ancak mümkünse laparoskopik yöntemle yapılmalıdır. Ancak obes olan hastalar; daha önce önce açık operasyonlar olanlar endometriozisin cerrahi tedavisi açık yöntemle yapılmalıdır. Endometriozisi olan hastalar kesinlikle gebe kalamaz diye bir şey yoktur. Ancak gebe kalması zor olabilir; endometriosizi olan hastalar genellikle tedaviye ihtiyaç duyarlar. Endometriozis tanısı alan hastalara hastalığın bir evrelemesi yapılır. Bu evreleme sonucunda hasta infertilse spontan izleme; aşılama veya tüp bebek yapılabilir. Endometriozisin yumurtalıkta oluşturduğu kistler aşılama ve tüp bebek öncesi cerrahi olarak alınmalıdır. Bu kistler varken tedavinin başarısı daha düşük olmaktadır.Erken evre endometriozis hastalarında daha basit tedaviler kullanılırken ileri evre endometriozis hastalarında direkt tüp bebek yapılır. Endometriosiz hastalarında yapılan tüp bebek tedavisinin başarı şansı tüp bebek yapılan diğer hastalara göre daha düşük olduğu yapılan çalışmalar sonucunda görülmüştür.