Jinekolojik endoskopi denince akla laparoskopi ve histeroskopi gelir. Bu tanı yöntemleri belli alanları kamera ile görüntüleme esasına dayanan bir ameliyat teknik yöntemleridir.Laparokopi ile karın içinden bakılarak (göbekten bir delik açılarak) rahim; tüpler ve yumurtalığa ait patolojik durumlar gözlenip müdahale edilebilir.Histeroskopi ile rahim içerisi görüntülenir ve burada bulunan patolojik durumlar aynı seansta tedavi edilebilir.
Laparoskopi ile jinekolojik ne tür işlemler yapılır?
Laparoskopi ilk kez jinekologlar tarafından kullanılan; karın içerisini karbondiaoksit gazı ile şişirilerek batın içerisine göbekten girilen bir kamera ile görüntüleme sağlar. BU görüntüleme ile karın içerisindeki çoğu organ(karaciğer; barsaklar; apendiks; rahim; yumurtalıklar; tüpler; safra kesesi....) görüntülenebilir. Ancak biz jinekolojik endoskopide rahim; yumurtalık ve tüpler açısından değerlendirme yapıp gerekirse aynı seansta müdahale etmekteyiz.Laparoskopi genel anestezi altında yapılır. Laparoskopi ile tanısal infertilite değerlendirmesi; tüp bağlanması; tüp alınması; dış gebelik operasyonu; yumurtalık kistleri; çukolata kistleri;endometriotik odakalar; myomlar; rahim alınması hatta uygun vakalarda jinekolojik kanserler tedavi edilebilmektedir.
Laparoskopinin açık ameliyata göre avantajları nelerdir?
Laparoskopi göbek girişi; ve orta hattın sağı ve solundan açılan 0.5 cm lik kesilerle yapılan bir operasyon olduğu için hastanın çoğu zaman aynı hastaneden taburcu olması imkanı sağlar. Daha az kesi yapıldığı için hastanın erken yürümesini ve hastada daha az iz kalmasını sağlar.Şunu belirtmek gerekir ki laparoskopi ameliyat tekniği olarak hasta dostu tedaviler olsa da deneyimli ellerde yapılması önerilir.
Laparoskopinin komplikasyonları nelerdir?
Laparoskopinin yapılası esnasında bazı komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Bunlardan büyük damar yaralanması; mesane yaralanması; sinir dokuları yaralanması; kanama ve giriş yeri enfeksiyonu görülebilir.
Histeroskopi nedir?
Histeroskopi rahim içinin özel sıvılar yardımıyla genişletilerek görüntülenip anyı zamanda bu esnada gözlenen patolojilerin tedavisini sağlar. Histeroskopi genel anestezi ile yapılabileceği gibi; spinal anestezi veya uygun vakalarda anestezisiz bile yapılabilir. Histeroskopide hastaya herhangi bir kesi uygulanmadığı için hasta aynı gün evine gidebilir. Histeroskopi ile rahim içi yapışıklıkların açılması; polip alınması;rahim içine uzanım gösteren myomlar; infertil hasta değerlendirmesi; rahim içi perdelerin alınması; rahim içi yabancı cisim çıkartılması yapılabilir. Şunu belirtmek gerekir ki histeroskopi basit işlem gibi gözükse de komplikasyon oranı yüksektir bu nedenle deneyimli ellerde yapılması önerilir.
İnfertilite ve laparoskopi- histeroskopi
İnfertilite sorunu olan her hastaya laparoskopi veya histeroskopi yapılması şart değildir. Öncelikler hastalara temel infertilite tetkikleri yapılmalıdır.(adetin 3.günü hormon profili;sperm tahlili ve rahim filmi) Şayet bu tetkiklerden rahim filminde bir sorun varsa( tüplerden biri veya ikisi kapalıysa; rahim içi şekil bozukluğu görülüyorsa); hastanın rutin ultrasonografik değerlendirmesinde yumurtalıklarında kist varsa;hastanın daha önce geçirdiği bir batın ameliyatına bağlı yapışılık şüphesi varsa; hastanın alınan öyküsünde endometriozisi destekleyen bulgular varsa laparoskopi yapılması hastaya fayda sağlayacaktır. Bu yöntemle belki ek tedavilere gerek kalmadan gebe kalabilecektir. Histeroskopide aynı şekilde tüm infertil hastalara rutin yapılan bir tetkik değildir. Rahim filminde rahim şekil bozukluğu; rahim içi perde saptanması; endometrial polip; rahim içine uzanan myom varlığında yapılması önerilir.