Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kürtajdan Sonra Kanama Olur mu?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
Kürtaj rahim içinden doku çıkarmak anlamına gelir. Kürtaj işlemi; gebeliği isteyerek veya zorunlu nedenlerle sonlandırmak dışında; doğumdan sonra plasenta parçaları kalması; kanama bozuklukları; rahim içinde polipler; menopozdan sonra kanama gibi çeşitli nedenlerle de kadın hastalıkları ve doğum doktorları tarafından yapılmaktadır. Kürtaj tecrübeli ve güvenilir ellerde steril şartlarda yapıldığı taktirde; işlemden sonra kanama olasılığı yok denecek kadar azdır. Fakat kürtajdan sonra başlayan ve 10 – 15 gün devam eden önce adet kanaması gibi olan sonra siyah koyu renkte kan pıhtıları gibi gelen kanama normaldir. Bu normal durum dışında kürtajdan sonra kanama olasılığı aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda oldukça fazladır.
1- Kürtajdan hemen sonra kürtaj sırasında kullanılan tek dişli aletinin battığı yerden bir süre kanama olabilir.
2- Kürtaj olduğu halde gebeliğin boşaltılamaması; gebeliğin devam etmesi halinde kanama görülebilir.
3- Kürtajdan sonra rahim içinde plasental materyal kalması halinde uterus kası (myometrium) kasılamaz ve kanama olur.
4-Kürtajdan sonra kısa sürede cinsel ilişkiye girmek enfeksiyon riskini arttırır. Endometrit denilen rahim iç duvarında enfeksiyon olduğunda az az kahverengi kokulu kanama olur.
5- Kürtajdan sonra kanı sulandıran ilaçlar (örneğin Aspirin ve benzeri ilaçlar) kullanıldığında kanama durmayabilir.
6- Kürtajdan sonra bir takım kanama; pıhtılaşma bozukluğu olan; rahim içinde submukoz myom; endometrial polip gibi patolojik bulguları olan hastalarda da kanama daha fazla devam edebilir.
7-Nadir bir durum olmakla birlikte küçük gebeliklerde rahim ağzı çok dar olduğunda kürtajdan sonra rahim içinde kan birikmesi ve servikal kanaldan rahat çıkmaması nedeniyle kramp tarzında kanama olabilir. Bu durumda rahim ağzı (servikal kanal) genişletilerek uterus içindeki kan boşaltılır ve hasta rahatlar.
Kürtajdan sonra 15 – 20 gün geçtiği halde hala adet kanaması gibi kanama veya kramp tarzında ağrı olursa doktorunuza müracaat etmeniz uygun olur.
Kürtaj olan hastaların büyük bir kısmı tüm bu bilgilere ve açıklamalara rağmen kürtajdan bir -iki gün sonra bile çok az kanama gördüğü zaman hemen telaşlanarak doktorunu aramakta ve bu kanamanın ne kadar süreceğini; tehlikeli olup olmadığını; kanama miktarı ne kadar olursa önemseyeceğini; kanama kesisi ilaç kullanıp kullanmayacağını merak etmektedir. Kürtaj sonu kanama alışılmış adet kanamasından çok daha az olarak devam edebilir. Rahim küçülürken 15-20 gün sonra kontrole gelene kadar az az kanama olabilir. Ancak bu kanama koyu renkli ve kötü kokulu ise; kramp tarzında kasık ağrısı varsa; idrarda yanma sızlama mevcutsa mutlaka vakit geçirmeden doktoruna müracaat etmelidir. Bu durumda kürtaj sonrası rahim içi enfeksiyonu ya da başka bir durum tesbit edildiğinde doktoru tarafından gerekli tüm önlemler alınacaktır.
Kürtajda en tehlikeli kanama olayı; henüz kürtaj devam ederken ortaya çıkabilen rahim delinmesi (perforasyon) olayıdır. Bu tüm jinekologların en çekindikleri bir komplikasyondur. Rahim delinmesi çok nadir de olsa karşılaşılabilen bir durumdur. Kürtaj sırasında rahim delinmesi rahmin çeşitli noktalarından olabilir. En tehlikeli durum ise rahmi besleyen ve uterin arter -uterin ven adı verilen damarın delinmelisidir. Böyle bir komplikasyon genellikler daha önceki doğumlarında rahim ağzında derin yırtığı (Emmet yırtığı) olan ya da uterusta şekil bozukluğu olan; serviksi çok zor dilate olan gebe kadınların kürtajı sırasında ortaya çıkabilir. Bu durumda vakit geçirmeden kürtaja son verip hastayı operasyona almak gerekir.