Doğum gününüzde üflediğiniz mum sayısı 35’i geçti ise metabolizmanız daha önce tanıdığınız bir kimlik olmaktan çıkarak sizi şaşırtmaya başlayabilir. 35 yaş ve sonrası için kötü haber; metabolizmanın yavaşlamasına bağlı vücudun günlük yaktığı enerjinin azalmasıdır.
Fakat 35 yaşı aştınız diye şişmanlamak kaderiniz olmamalı. İşte dikkat etmeniz gerekenler:
- Kahvaltıdan vazgeçmeyin: Kahvaltı; insan yaşamı süresince günün en önemli öğünüdür. Çünkü metabolizmanın gün içinde düzgün çalışması kahvaltı öğününe bağlıdır. Siz siz olun; doğum gününde üflediğiniz mum sayısı arttıkça; kahvaltıya verdiğiniz önemi de arttırın.
- Yemek kitaplarınızı değiştirin: Yaşa bağlı günlük harcadığınız kalori miktarı azaldığından ötürü; besinlerden aldığınız günlük enerjiyi de azaltmanız gerekir. Bu nedenle; eskiden kullandığınız bol yağlı ve soslu yemek tarifleri içeren yemek kitaplarınızı rafa kaldırın ve kendinize düşük kalorili tarifler kitabı edinin.
- Misafirlerinizi farklı ağırlamayı öğrenin: Kabul günlerinizde; kutlamalarınızda ve diğer özel günlerde hazırladığınız geleneksel lezzetleri hafifletmenin vakti geldi. Tatlı yaparken şeker yerine tatlandırıcı kullanmaya; börek yaparken beyaz un ile tam tahıl unlarını karıştırmaya başlayın. Salatalar ve meyveler sofranızın başköşesinde yer alsın.
- İçecek tercihlerinize dikkat edin: İçeceklerden gelen boş kaloriler; kilo almanızı kolaylaştırabilir. Bu nedenle seçimlerinizde dikkatli olmaya özen gösterin. Şekerli ve gazlı içecekler yerine; doğal maden suyuna; doğal bitki çaylarına ve şekersiz içeceklere yönelin. Fakat herşeyin fazlasının zarar olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
- Kaslarınızı koruyun: 35 yaş sonrasında kilo koruma konusunda en büyük destekçileriniz kaslarınız olacaktır. Düzenli egzersiz ile kas miktarınızı arttırarak metabolizmanızı hızlandırabilir; günlük enerji harcamanızı arttırdığınızdan ötürü daha çok besin tüketme hakkını kazanabilirsiniz.
- Süt ürünlerinde light olanları tercih etmeye başlayın: Light süt ürünleri; hem daha az kalori ve doymuş yağ almanızı sağlayacak hem de içerdiği yüksek kalsiyum ile kemik yapınızı korumaya devam edecektir.
- Çorbalardan yararlanın: Çorbaların doygunluk hissini arttırdığı ve uzattığı kanıtlanmış bir bilimsel gerçektir. Sizde öğlen ve akşam yemeklerinize bir kase çorba ile başlayarak; kilo koruma yolunda etkin bir adım atabilirsiniz.
- Ara öğünlerde protein tüketin: Protein; metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar. Ara öğünlerde proteinli besinler tüketmek; günlük harcadığınız enerjiyi arttırmakta size yardımcı olacaktır. Küçük atıştırmalarınızda bir avuç kuruyemişe; 1 bardak süt veya ayrana veya 1-2 dilim peynire yer açın.
- Uyku sürenize dikkat edin: Günde en az 6 saat düzenli uyumaya özen gösterin. Günlük uyku süresine ve kalitesine dikkat etmeyenlerin daha kolay kilo aldıkları bilinmektedir.
- Eşinizin size ayak uydurmasını sağlayın: Yapılan bilimsel çalışmalar; eşleri ile birlikte diyet yapanların daha başarılı olduklarını göstermektedir. Bu nedenle sizde eşinizin size ayak uydurmasını sağlayın. Böylelikle beraber sağlıklı kalın.
- Farklı pişirme yöntemlerinden zevk almayı öğrenin: Bu güne kadar kızartma tencereniz mutfağın baş köşesinde durmuş olabilir. Artık onu emekliye ayırma zamanı geldi. Buharda pişiricinizi ve dumansız ızgaranızı kolay ulaşabileceğiniz bir yere çıkarmayı unutmayın.
- Her yaşın ayrı güzelliği olduğunu unutmayın: Mumlarınızın sayısı ne kadar çoğalırsa çoğalsın; yaşınız ile mutlu olmayı öğrenin. Kilonuz birkaç birim artmış olabilir; sonuçta yaşınıza göre sağlıklı kilonuzu korumak önemlidir. Kiloyu takıntı haline getirmek yerine; yaşam tarzınızı yaşınıza adapte etmeyi tercih edin. GENÇ KALMANIZI SAĞLAYACAK SALATA TARİFLERİ
- 1. gün: Atom marul; portakal dilimleri ve kurutulmuş meyveler: Doğranmış atom marullarını dilimlenmiş tatlı portakal dilimleri ve kurutulmuş meyveler (örneğin doğranmış kuru kayısı; kuru incir ve kuru kiraz taneleri) ile süsleyin. 2. 2. gün: Çengelköy salatalığı; elma; Çedar peyniri: Küp şeklinde doğranmış salatalıkları; küp doğranmış elma dilimleri ile karıştırın ve üzerine rendelenmiş Çedar peyniri ilave edin.
- 3. gün: Kıvırcık; bebe mısır ve rendelenmiş havuç: Doğranmış kıvırcık ile rendelenmiş havucu karıştırın ve salatayı bebe mısırlar ile süsleyin.
- 4. gün: Haşlanmış makarna; dereotu; maydanoz; havuç; yoğurt: İnce ince doğranmış dereotu ve maydanozu yoğurt ile karıştırın. Rendelenmiş havucu haşlanmış makarna ile karıştırıp; salata sosunu üzerine ilave edin.
- 5. gün: Kıvırcık; cherry domates; haşlanmış nohut: Doğranmış kıvırcıkları; dört parçaya ayırdığınız cherry domateslerle ve önceden haşladığınız nohut ile karıştırın.
- 6. gün: Atom marul; kaşar peynir; mısır taneleri: Doğranmış atom marulun üzerine mısır taneleri ve rendelenmiş kaşar peyniri ilave edin.
- 7. gün: Atom marul; kıvırcık; haşlanmış yeşil mercimek; salatalık; domates; havuç: Doğranmış atom marul ve kıvırcığı küp doğranmış salatalık ve domatesle karıştırın. Üzerine rendelenmiş havuç ve haşlanmış yeşil mercimek ilave edin. “Beslenme programınız parmak iziniz gibidir.” Diyetisyen Gizem TUTAR