Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Emo İmajı : Yeni Bir Kendini İfade Ediş Tarzı - Emolar Kimdir; Nasıl Görünürler; Neden Emo Olunur?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
Son zamanlarda toplumda birdenbire artış gösteren Emolar kimlerdir? Neler yaparlar; nasıl davranıp nerelere giderler; nasıl gözükürler?
Öncelikle fiziksel özelliklerden bahsetmek istiyorum.
Herkes için en çok dikkat çekici yönleri fiziksel görünüşleri olsa gerek. En belirgin fiziksel özellikleri ise; saç tarzları.
Saçlarının bir kısmını tek gözlerini kapatacak şekilde öne yatıran emolar; geri kalan kısımları da spreyle kabartıp değişik renklere boyuyorlar. Dudak; kaş ve yüz çevresinde bulunan çok sayıda piercing ise diğer dikkati çeken ayrıntılar arasında. Bunun yanında dövmeleri bulunmakta.Ancak dövmelere çok fazla şahit olamazsınız; bir kısmını görebilirsiniz ancak çünkü dövmeler genellikle vücudun kapalı bölgelerinde bulunmakta. Bu uç görünüşün yanında birazda nasıl giyindiklerinden bahsedelim. Birçoğunuzun da görmüş olduğu üzere; damalı pantolon; gömlek giymeyen emo yok gibi. Dama ile ilgili herşey onların ilgi alanlarına girmekte. Genellikle mor; kırmızı; siyah renkleri tercih etmekteler. Fiziksel görünüşün ne denli dikkat çekici olduğunu gördük. Bunun yanında emoların kişisel özellikleri de çok dikkat çekici ve şaşırtıcı. Kafaların sürekli farklı yönlere yatırılması; aynada şaşırmış bir ifade ile verilen pozlar. Bunların yanında biseksüel davranışlar. Ve aileye isyan içerikli davranışlar. Tüm bu fiziksel ve kişisel özellikler onlar için olumlu göstergeler; bir kendini ifade ediş tarzı.
EMO LAR NEDEN EMO?
Peki; bu gençler neden böyle giyinip. Bu şekilde bir imaj sergiliyorlar?
Emo olmak neden onlar için bu kadar önemli? Öncelikle emo kelime anlamı itibari ile ‘emotional’ yani duygusal; duygulu; heyecanlı manasındadır. Bunun neresinde heyecan diyenleriniz olabilir ancak bu da bir tür kendini ifade ediş tarzı; tıpkı arabesk müzik dinleyenler; rock müzik dinleyenler; ya da punkcular gibi. Emolar da bunların hepsi bir harman olmuş durumda.
KİMLER YÖNELİYOR?
Emolara baktığınızda karşınızda çokta büyük kimseler görmezsiniz. Yaş ortalaması 12-20 arası diyebiliriz. Bu dönem ergenlik dönemi olarak adlandırdığımız gençlerin ne çocuk ne de büyük oldukları dönemdir. Kendini bulma; ifade etme bu yaşlarda oluşacaktır. Kendini ifade edemeyen ya da sağlıklı yollardan ifade edemeyen gençler için çıkış noktası böyle tercihler olmaktadır. Kimsenin onu anlayamayacağı; duygularının önemsenmediğini fark eden ya da öyle olmadığı halde öyle düşünen gençler yöneliyor emo olmaya. Kendini diğer kişilere ispatlamakta başka bir boyut. Halbuki ergenlikte yaşanan bu duygular gayet normal ve geçici duygulardır. Normal olmayan; duygu yoğunluğunu kontrol edemeyen gençlerin adapte olmak için bu tarz yapılanmalara yönelmeleridir. Kişilik edinme yani kendini bulmak adına ve iletişim kurmak adına yapılabileceklere gözlerini kapatmalarıdır. Toplumda bunu destekliyor. Normalde hiç kimsenin ona bakıp ilgi göstermeyeceğini düşünen genç; bu şekilde görünerek tüm dikkatleri üzerine topluyor ve bakış açısı da ‘Bana bakıyorlar; demek ki oldum’ tarzında oluyor.
En uçlarda yaşayan çoğu yapılanmalar da bu şekilde. Hepsi bir şekilde bir kendini ifade ediş yöntemi; kimi sağlıklı; kimi sağlıksız.
Emo olmaya yönelenlere baktığımızda gördüğümüz ya aşırı baskıcı aileler ya da aşırı demokratik aileler. Bunun arasındaki dengeyi yakalamak çok önemli. Örneğin dövmeler gizli bölgelere yapılıyor. Neden? Ailelerin görmemesi için. Aileden izin almadan yapılan davranışlar aileye karşı bir isyan niteliğindedir. Ailede verdiği cezalarla; yaptırımlarla bunu daha çok besler.
NELER YAPILABİLİR?
Tabi ki bu tür yapılanmalara olumlu olarak bakmıyoruz. Fakat aynı zamanda onlara iğrenmeyi ifade eden bakışlarla da bakmamamız gerekiyor. Bu şekilde bakıldığında onay aldıklarını düşünerek ya da sadece bakıldıklarını düşünerek; gençler daha çok bu tarz yapılanmalara yönleniyor. Aileler çocuklarınızı ne çok serbest bırakın; ne de çok sıkı tutun. Onlarla arkadaş olmaya çalışın; onların yaşına inin; onların dilinden konuşun. Toplumun kültürünü; yapısını sade ve anlaşılır bir dille ifade edin ve bunu erken çocukluk dönemlerinde öğretmeye çalışın. Modernleşmeyi öğretirken yozlaşmasına izin vermeyin. Öğretmenler; eğitim veren kişiler; gençleri bu tarz yapılanma içinde gördüğünüzde aşağılamayın; sözel ya da fiziksel şiddette bulunmayın.
Bu gençlerde bu toplumun gençleri. Onları iterek; aşağılayarak; durumu daha tehlikeli bir hale getiriyoruz .Her şeyden önemlisi ‘BEN’ dilini kullanıp ‘ÖTEKİ’leride anlayabilmek.Çünkü herkes birbirine göre ‘öteki’ olabilir.Bu sadece biraz daha dikkat çeken ve ilgilenilmeyi bekleyen ‘öteki’ler…