Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Uzun Yolculuklarında Nasıl Beslenmelıyız… ?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
Yaz aylarının sıcaklığının iyice hissedildiği şu günlerde çoğumuz hafta sonu bile olsa bir yerlere gitmek için; yaklaşan bayram tatili için veya yıllık izinlerimizi kullanmak için çok farklı yerlere kısa veya uzun yolculuk planları ile he yıl bir sürü yolculuk yapıyoruz. Ülkemizde ise; bu yolculukların yükünü genellikle otobüsler taşımaktadır. Her gün binlerce kişi tatil iş ya da özel nedenler ile bır yerden bir yere uzun yolcuklar yapmaktadır.
Yolculuk için; hele ki tatil için hazırlanmak tatlı bir heyecan ve yorgunluk verse de hiç sıkılmadan bütün işleri tamamlarız ve yola çıkarız; Birçoğumuz otobüs yolculukları sırasında sındırım sorunları yaşarız. Normal beslenme düzenimizden farklı besinler ve farklı tatlar ile bizi son derece huzursuz eden şişkinlik veya gaz sancılarına neden olabilmektedir.

Peki yolda neler yemeliyiz; sağlımızı nasıl korumalıyız. Diyet yapıyorsak zayıflama diyetimiz ne olacak; ya yolda çok acıkırsam gibi kaygılarınızı bir miktar azaltabilmek adına bazı önerilerim ile bu sorunu rahatlıkla aşabilirsiniz;

Yolculuğa çıkmadan önceki gün fazladan çay; koyu demli çay ve kafeinli içecekleri bir miktar azaltın; (uzun otobüs yolculuklarında bolca ikram edilecektir zaten)
Yolculuğa çıkacağınız gün mutlaka sabah kahvaltısı yapın; (açlık kan şekerinizin düşük olması sizi abur cubur tüketmeye sevk edebilir)
Hareket saatinden 2 saat önce öğün saatine göre çok yağlı; kremalı ve soslu olmayan bir ana öğün yapın; (bu öğün bilmediğiniz yerlerde yemenizin önüne geçecektir; birçok restoranın kullandığı yağlar sindirim sisteminize farklı geleceği için rahatsızlık verebilir)
Yanınızda yemek üzere; hem doyuracak hem de tok tutacak peynirli kepekli ekmek sandviç veya az yağ ile hazırlanmış peynirli küçük börekler hazırlayabilirsiniz;
Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinler tercih edilmemeli; basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine karışık olarak kuru kayısı; kuru üzüm; leblebi ve fındık. Bu karışım sizi sıkılıkça yediğiniz abur cuburlar dan koruyacaktır. Bunların dışında ayran; su; kepekli bisküvilerden bir iki çeşit bulundurabilirsiniz…
Yolculuklarda mide-bağırsak sistemindeki sorunlarda artma olduğu için; elma ve muz gibi ishal önleyici meyvelerin yanınızda olması iyi bir seçimdir; (özellikle elma hem düşük kalorili hem de tok tutan bir meyve)
Herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak ve besin zehirlenmelerini önlemek için yemek yeme amaçlı güvenilir yerlerin tercih edin ve açıkta satılan besinleri kesinlikle tüketmeyin;
Dinlenme yerlerindeki tesislerde yemek yenilecek ise tavuk; balık gibi et yemeklerin yerine pişmiş sebze yemekleri veya en uygunu çorba tüketmeyi tercih edin. Çiğ sebze ve salataların yeterince yıkanılarak hazırlandığından emin olamayacağımız için tüketiminden kaçının.
Mola verilen zamanlarda mutlaka kısa yürüyüşler yapmaya çalışın. Özellikle uzun yolcular sonunda en çok şikayet edilen şeylerden biri ayaklarımızın ve bacaklarımızın şişmesidir; bunu önlemek amacıyla her molada kısa yürüyüşler ve bacak egzersizleri yapmaya çalışmalı yolculuk sırasında tuzlu besinleri çok fazla tüketmemeye çalışmalı; su tüketiminize dikkat etmelisiniz.

Birçoğumuz uzun yolculukları severiz ancak dikkat edilmediğinde yapmak istediğiniz ve aylarca beklediğiniz o birkaç günlük tatil hüsrana dönüşebilir.



Uzman Diyetisyen
Şeyma Tuna