Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Piridoksin ve Eksikliğinde Diyet Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
Piridoksin
PİRİDOKSİN Dihidroksimetil 4-5 hidroksi 3 metil-2 piridinyum klorhidrat’ın; yani B6 vitamininin kısa adı.

Piridoksin; şekerlerin; yağların ve proteinlerin metabolizmasında önemli rol oynadığı için; birçok sinir; kas rahatsızlığında; bazı zehirlenmelerde; gebelik kusmalarında v.b. kullanılır.

Piridoksin; bir diğer adıyla B6 vitamini; özellikle protein metabolizmasında çok önemli bir koenzimdir ve birçok nörotransmitterin sentezinde rol alır. Besinler Piridoksamin ve Piridoksal şeklinde de bulunabilir. Aktif şekli Piridoksalfosfat tır (PLF). Kolaylıkla bozulur; bu yüzden güneş ışığından; bazik ortamlardan uzak tutulmalıdır. İşlenme ve pişirme sırasında da kolaylıkla bozulur.

B6 Vitamininin Faydaları ve Görevleri: Beyin fonksiyonları; protein sindirimi ve hormonların üretimi için gereklidir. Cinsel hormonları dengeler. Depresyona ve alerjik reaksiyonları karşı vücut direncini arttırır.

Hayvansal ve bitkisel besinlerde düşük miktarda bulunur. Baklagillerde; karaciğerde; ıspanakta; pancar; badem; ceviz; fındıkta bulunur.
B6 vitamini eksikliği: Bu vitaminin eksikliği son derece nadir görülmekle birlikte; eksikliği durumunda deri ve sindirim sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkar. Kas güçsüzlüğü ve kaslarda hassasiyet; konsantrasyon güçlüğü; çabuk kızma; hafıza zayıflığı; ayaklarda karıncalanma; çarpıntı; kabızlık; mide ağrıları görülür.
Vitamin B6 zehirlenme yapabilen ender vitaminlerdendir. Günlük 500 mg a kadar güvenli olabilir ancak günlük 2 gr lık dozla sinir sisteminde geriye dönüşü olmayan bozukluklar ortaya çıkabilmektedir.
Günlük B6 Vitamini İhtiyacı: 2 mg.

Görevleri
Her şeyden önce protein metabolizmalarında yaklaşık 60 enzimekoenzimdir. Bu da onu yaşamsal açıdan önemli kılar. Amino asit dönüşümlerinde; nükleik asit sentezinde; ve amino asitlerin ince bağırsaktan kana absorpsiyonunda (emiliminde) görev alır. Asetilkolin; GABA; serotonin gibi nörotransmitterler için gereklidir. Vücudun B12 absorpsiyonuna pozitif etki eder. Ayrıca; magnezyum ve çinko gibi birçok mineralin vücut içindeki işlevlerine de pozitif etki eder. Hemoglobin sentezinde göervlidir. Görüldüğü gibi piridoksin vücudun birçok önemli reaksiyonları için "şart"tır. Özellikle hormonal denge ve nörolojik yapıya olan katkısı küçümsenemez.

Eksikliği
Nörolojik bozukluklar başta olmak üzere piridoksin eksikliğinin birçok semptomu vardır; sıralarsak:
· Aşırı stres; depresyon; ruhsal dengesizlik ve bozukluklar;
· Nörit (sinir iltihabı); koordinasyon bozuklukları;
· Anemi (kansızlık);
· Göz ve ağız çevresinde ağrılar ve yaralar;
· Zayıf bağışıklık - kolayca hastalanma;
· Kaşıntı; uykusuzluk;
· Baş ağrıları.
B6 vitamini eksikliği son derece nadirdir. Eksikliğinde deri ve sindirim sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkar. Kas güçsüzlüğü ve kaslarda hassasiyet; konsantrasyon güçlüğü; çabuk kızma; bellek zayıflığı; ayaklarda karıncalanma; çarpıntı; kabızlık; mide ağrıları görülür.
Vitamin B6 zehirlenme yapabilen ender vitaminlerdendir. Günlük 500 mg a kadar güvenli olabilir ancak günlük 2 gr lık dozla sinir sisteminde geriye dönüşü olmayan bozukluklar ortaya çıkabilmektedir.

Diyet
Kırmızı et ve et ürünleri (özellikle karaciğer); çiğ sebzeler; beyaz et; ve bir miktar da süt ve süt ürünlerinde bulunur. Uygun bir diyet ile gerekli günlük piridoksin ihtiyacımızı kolaylıkla karşılarız. Çocuklar için günlük piridoksin ihtiyacı yaklaşık 1-2 mg ken; yetişkinlerin günlük piridoksin ihtiyacı yaklaşık 2 mg dir. Hamile ve emzikli kadınların piridoksin ihtiyacı artar
DYT.ŞULE DOĞAN