Değerli okurlar; günümüzün yaşam tarzı ve iş hayatı saatlerce ayakta durmayı ya da oturmayı zorunlu kılıyor. Bu durum; ev hanımlarından öğretmenlere; sağlık personelinden öğrencilere kadar birçok kimseyi etkileyerek varise de neden olabilmektedir. Özellikle kadınlarda görülen ve fizyolojik olduğu kadar estetik açıdan da insanları rahatsız eden bir hastalık olan varis; vücudumuzda bulunan toplardamarların çeşitli nedenlerden dolayı genişlemesiyle meydana gelmektedir.
Bu hastalarda şikayetler günün sonunda; özellikle de uzun süreli ayakta kalma durumu olmuşsa daha şiddetlidir. Bacaklarda; varis genelde bacakların iç yüzü boyunca; dizin arkasında ve baldırın arkasında görülür. Etkilenen damarlar mavi; şişkin ve gerginliği kaybolmuş; kıvrımlı şekildedir. Bacaklarda sürekli bir ağrı; bacaklarda basınç ve ağırlık hissi; ayak ve ayak bileğinde şişlik; etkilenen damarların civarındaki deride kaşıntı bulunabilir. Bazı kadınlar varise bağlı şikayetlerinin özellikle adet öncesi dönemde ve hamilelikte daha çok artığını belirtmektedirler. Tedavi edilmez ise dolaşımın bozulmasından dolayı kanda pıhtılaşmaya ve belirtilerin şiddetlenerek artmasına sebep olur. Tedavisi ameliyatla olabildiği gibi ilaç tedavisiyle de başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Varisten korunmak için günlük hayatımızda nelere dikkat edelim:
* Özellikle bacak kaslarınızı çalıştıran egzersizleri düzenli olarak yapmaya çalışın. Bazı sporlar varis gelişimini engeller. En iyisi yürüme; yüzme; bisiklet gibi sürekliliği olan hareketlerdir. Kasların; damarların üzerindeki masaj etkisinden yararlanmak için yürüyüş yapılmalıdır. Aniden durma ve sıçrama gibi hareketlerle birlikte olan futbol; basketbol gibi sporlar varis yönünden sakıncalıdır. Dinlenme sırasında ayakları kalp seviyesinin üzerine çıkartmalısınız. Günde birçok kez bacakları yüksekte tutmak faydalıdır. Ayrıca ayaklarınızla A harfi yapacak gibi topukları uzaklaştırıp; başparmakları birleştirin. Ardından; topukları birleştirip parmakları uzaklaştırarak da V hareketi yapın. Sonra topuklarınız yerde kalsın; ayaklarınızın ön kısmını yukarı kaldırın; ardından bu hareketin tersini yapın; ayaklarınızın önü yerle temastayken; topuklarınızı yukarı kaldırın. Hareketlerin hepsini 10 ar kez tekrarlayın. Bacak kaslarınızı geliştirecek diğer egzersizler kişiden kişiye değişebileceği için doktorunuzdan bilgi alınız.
* Sık pozisyon değiştirin. Ayakta uzun süre hareketsiz beklenmemeli. Oturan birinin arada bir ayağa kalkması ve dolaşması gerekir.
* Sıcak havalarda uzun süre ayakta kalmışsanız eve gelince varisli bölgeyi soğuk su ile yıkayarak istirahat edin. Cilde uygulanan soğuk su ile damarlar daralır ve kan daha çabuk akmaya başlar; birikmesi önlenir. Sabah ve akşam bacaklara; ayaklardan başlayıp yukarıya doğru soğuk su duşu uygulamak iyi gelecektir.
* Sıcak su ile banyo yapılmamalıdır. Sauna; kaplıca ve buhar banyosu şikayetleri artırır.
* Dengeli beslenme; varisten korunmada önemlidir. Damarların dayanıklılık ve esnekliğini sağlayan liflerin azalması birçok organda yetmezliğe yol açar; varis oluşumuna neden olur. Doğru beslenme damarları da güçlendirir ve aşırı kiloyu önler. Günlük tükettiğiniz sıvı miktarını artırmalı ve damar direncini güçlendiren gıdalara ağırlık vermelisiniz.
* Doktorunuz varis çorabı önermiş ise usulüne uygun şekilde kullanınız. Dıştan destek görevi yapan bu çorapların iyi kaliteli olanları hafif varislerde yarar sağlar. Aşırı varis şikayetlerinde ise bacağı sıkıca kavrayan özel varis çorapları faydalıdır. Gelecek haftaya kadar sağlıklı günler dilerim.