Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Diş Taşı Temizliği ve Diş Beyazlatma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:55    Güncellendi: 18.02.2025 21:55
Diş Taşı Temizliği Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler
Diş taşları; diş ve dişetlerinizin birleşim bölgesine bazen de dişetlerinizin altına yerleşmiş ve sertleşmiş birikintilerdir. Diş taşı temizliği sırasında biz bu kayalaşmış eklentileri uzaklaştırıyoruz. Diş taşları tek başlarına zararlı değildir; ancak girintili çıkıntılı yapılarıyla bir çok bakteri ve mikroorganizmaya tutunacak ve yapışacak alan yaratırlar. Bunu basitçe mercan kayalıklarına benzetebiliriz.
Ağız içinde dişetlerinde kanamaya; çekilmeye daha ileri durumlarda kemik kaybına yol açan mikroorganizma ve bakteriler ağız ortamından uzaklaştırılmalıdır. Bunun ilk etabı da ev olarak kabul ettikleri yerleştikleri ve yapıştıkları diş taşlarının temizlenmesidir.
Diş Taşı temizliği çok aşırı hastalıklı durumlar haricinde anestezi uygulanmadan yapılır. Temizlik sırasında bir miktar hassasiyet hissetmeniz normaldir. Dişeti hastalığının boyutuna göre hissedeceğiniz hassasiyet de artacaktır.
Diş Taşı temizliğiniz sırasında anestezi yapıldıysa lütfen anestezi sırasında uyuşan dudak dil ve yanağı ısırmamaya özen gösterin. Bunu engellemek için tercihen 2 saat herhangi birşey yiyip içmeyin.
Dişeti hastalıklarında genellikle dişeti kaybı mevcuttur. Diş taşları dişeti kaybından oluşan bu boşlukları doldurur ve sağlıklı ağızlarda dişetiyle kaplı alanlar hastalıklı bireylerde diş taşlarıyla örtülüdür. Bir bakıma izolasyon görevi gören diş taşları temizlendikten sonra dişlerde bir miktar boşluk hissedeceksiniz. Bu boşluk dişetleriniz tarafından bir süre sonra kapanacaktır ancak bu süreç içerisinde dişleriniz soğuk ve sıcağa karşı daha hassas bir hale gelecektir. İlk birkaç gün ağrı kesici kullanabilirsiniz.
Bu soğuk sıcak hassasiyetinin geçmesi dişetlerinizin kendilerini toparlamalarına bağlıdır. Bu sebeple dişeti bakımınıza azami özen gösterin. Günde 3 kez diş fırçalamaya ve dişipi kullanmaya devam edin. Diş fırçalarken diş hekiminizin tavsiyelerine uyun ve her zaman temizleme hareketini dişetinden dişe doğru yapın. Aşırı sert fırçalamak yatay hareketler yapmak dişetlerinizde ki hasarı arttıracaktır.
İyileşme dönemindeki hassasiyeti azaltmak için hastalarımıza flor açısından zengin diş macunlarını önermekteyiz. Sensodyne Florür bu macunlardan biri. Bu macunu en azından bir tüp bitene kadar kullanmanızı tavsiye ederiz.
Diş taşı temizliği sonrasında hassasiyeti azaltmanın ve iyileşmeyi hızlandırmanın bir yolu da ağız gargaralarıdır. Biz kliniğimizde Listerine marka ağız gargaralarını hastalarımıza tavsiye ediyoruz. Gargarayı günde 3-4 kez yapabilirsiniz. 30 saniye kadar ağzınızda dolaştırıp sonrasında yutmadan tükürmeniz gerekmektedir.
Diş taşı temizliği sonrasında bir miktar kanama normaldir. Birkaç gün içerisinde bu geçecektir. Kanama var diye diş fırçalamayı aksatmayın; düzenli bir şekilde fırçalamaya devam edin.
Kanamayı azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için tuzlu suyla gargara yapabilirsiniz. Tuzlu suyu ılık su dolu bardağa çaya şeker atar gibi koyun; iyice karıştırıp ağzınızı günde 3-4 kez bu karışımla çalkalayın. Tuzlu suyu yutmamaya özen gösterin.
Beyazlatma Sonrası Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
Tebrikler ; Ofis Tip Beyazlatma İşlemini Başarıyla Tamamladınız;
Artık gülüşünüz çok daha beyaz.
Bu beyaz görüntüyü koruyabilmemiz için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.
Hepimizin dişinde dişleri koruyup örten protein pellicule denilen bir tabaka vardır. Bu tabaka artıklar içerir ve beyazlatma işleminde ortadan kaldırılmaktadır. Protein bariyerinin tekrar oluşması genellikle 24 saat sürer. Bu süreç içerisinde bazı renklenme yapan ürünlerden uzak durmanızı istiyoruz.

Aşağıda yasak ve serbest olan yiyecek içecek listesini göreceksiniz. Genel prensip ilk 24 saat beyaz kumaş üzerine leke bırakabilecek tüm yiyecek içeceklerden uzak durmanızdır.

SERBEST OLANLAR

İçecekler: süt; su; sade soda
Meyveler: muz; kabuksuz elma
Beyaz ekmek yada yufka
Sade yoğurt; beyaz peynir; haşlanmış patates
Pirinç; sade makarna
Kremalı pasta
Tavuk yada hindi göğüs (derisiz)
YASAK OLANLAR
Kırmızı şarap; kola; çay; kahve
Renkli tüm meyveler
Ketçap ve hardal
Kırmızı sosların tümü
Soya sosu et sosları
Kırmızı et (hamburger dahil)
Sigara; puro tütünün tüm türevleri
Ruj sürmek

İlk 24 saat diş ve dişetlerinizde ağrı ve hassasiyet olması çok doğaldır. Bunu önlemek için kuvvetli bir ağrı kesici kullanmanızı tavsiye ederiz. Majezik veya apranax fort sekiz saatte bir alınabilir.

Beyazlatma sonrası dişleriniz eski rengine geri dönmeyecektir. Ancak zamanla bir miktar sararma olması doğaldır. Bunu engellemek için beyazlatıcı özellikli diş macunları kullanmanızı ve periodik kontrollerinizi aksatmamanızı tavsiye ediyoruz.
Beyazlatma sonrası 6 aylık periodik kontrolleriniz çok önemlidir. Renklenmede geri dönüşüm varsa evde uygulayacağınız pekiştirme tedavileri önerilecektir.