ÇOCUĞUNUZUN DUYU ENTEGRASYON GELİŞİMİNİ EVDE DESTEKLEYİN.
Duyu bütünleme terapisi özellikle otizm ve dış dünyayı duyusal alanlarını kullanarak daha fazla bilgiye ulaşmaya ihtiyacı olan çocuk ve bireylerde uygulanan eğitsel bir yöntemdir. 1979 yılında Amerika’da Ayres kliniğinde Jean A. Ayres tarafından kurulmuştur ve Sensory Integration International ile duyusal entegrasyon bozukluğunun terapisine öncülük etmektedir. Ayrıca yine Amerika’ da bulunan Therapeutic Associates ; İsrail’de ELEM Enstitüsü; terapilerinde duyusal bütünleme tedavi yöntemlerine büyük önem vermektedirler. Türkiye’de henüz yeni gelişmeye başlayan bu eğitsel yöntem duyusal becerilerini aktif kullanamayan çocuklarda etkin hale getirmeyi amaçlamaktadır.
Özellikle sese;gürültüye;sıcağa;acıya aşırı duyarlılık; sürekli yorgunluk hali; hareketlerde yavaşlılık; el göz koordinasyon bozuklukları ; konuşma organlarını yeterli esneklikte kullanamama; dürtüsel davranışlar özellikle duyusal alanlarda sorun olabileceğinin işaretlerindendir. Çocuğun merdivenden inerken boşluktaymış duygusu yaşaması; kucağa alındığında sallandığında aşırı korkması; denge tahtasında yürüyememe; dokunmaya karşı aşırı tepki verme; bazı kıyafetleri giymek istememesi; ellerini ıslak yapışkan şeylere dokunamama; aşırı hareketlilik; konuşmanın gecikmesi; yemek sorunları ilk belirtilerdir.
Duyu bütünlemesi bozukluğu olan çocuklar dış dünyada algıladıklarını bütünleştiremezler ve parçalardan bir bütün oluşturamazlar. Kendilerini bulundukları mekanda algılamaz; çevresindekilerini farketmez ve bazı hareketlerini kontrol edebileceğinin farkında değildir. Özel yöntemler ve uzman kişilerin çocukta belirlenen duyusal eksikliklere yönelik donanımlı bir odada bulunan jimnastik topları; salıncak; merdiven; değişik platformların bulunduğu mekanda uygulanır. Sorunlara yönelik çeşitli fiziksel etkinlikler ve aktiviteler uygulanarak duyusal bütünlük ve farkındalık arttırılmaya çalışılır.
Bu tarz belirtiler gösteren çocuğunuzu öncelikli olarak bir uzmana göstermek ve gerekli desteği almak çocuğun gelişimini olumlu etkileyerek sorunların en aza indirgenmesi sağlanmalıdır. Peki ama bu tarz sorunu olan çocuklarınıza evde neler yapabilir??..
Salıncak; tahtaveralli gibi sallanma tarzında olan oyuncaklara binmesi konusunda teşvik edin.
Odanızdaki eşyaları belli bir düzen ve sıralamada geçiş alanları rahat olacak şekilde dizayn edin.
İnce motor becerilerini destekleyin.. Beraber renkli renkli boncuklar; makaraları ipe geçirin; mandal açma kapama yapın; oyun hamurundan parçacıklar kopartın; telefon numarası dairelerinin içine parmağını sokarak çevirmesini isteyin.
Değişik değişik kokular koklatın. Değişik parfüm kokuları; çürümüş limon; küf kokusu; çiçek; kolonya; yemek vs.. koklatarak farkı algılatmaya çalışın.
Çok aşırı güneş ışığı; ışık; flaşlardan uzak tutmaya çalışın.
Çok gürültülü ortamlara ani girişler yapmayın ve aşamalı olarak bu seslere alıştırmaya çalışın.
Farklı ısıları hissetmesini sağlayın. Sıcak bardağa; buz parçasına; vantilatörün esintisine; saç kurutma makinası ısısını hissettirin.
Farklı tatları görebileceği şekilde tattırın. Bir kaç tabağa limon suyu; şeker; tuz; karabiber; soda; su; süt; meyve suyu gibi farklı bir çok tadı tattırın.
Kalın urgan ip üzerinde çıplak ayakla yürütün;
Parmaklarıyla ağırlık kaldırmasını sağlayacak egzersizler yaptırın.
Top becerisini geliştirecek faaliyetlere katılmasını destekleyin.
Motor hareketleri planlaması ve uygun sırada tekrar etmesini isteyin.