Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ceza İnfaz Kurumunda Sosyal Hizmet Uzmanı

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:55    Güncellendi: 18.02.2025 21:55
CEZA İNFAZ KURUMUNDA SOSYAL HİZMET UZMANI


Ceza İnfaz Kurumlarında çalışan sosyal hizmet uzmanları Psiko-sosyal Servis te psikologlarla ortak olarak faaliyet göstermektedir. Servisin amacı öncelikle hükümlü ve tutukluyu psikolojik; sosyal ve kültürel açılardan tanımaktır. Buna yönelik olarak; kuruma yeni gelen her hükümlü ve tutuklu ile "Tanıma ve Takip Formu" doldurur. Bu formla hükümlü ve tutuklunun demografik özellikleri; suç bilgiler; psiko-sosyal bilgileri; varsa psikiyatrik öyküsü; uyuşturucu madde kullanıp kullanmaması ve ailesine ulaşmak için gereken telefon ve adres bilgileri alınır. Tanıma faaliyetleri sonrasında kişiye ait formlar tasniflenir. Hükümlü ve tutuklunun dilekçe yoluyla Psiko-sosyal Servise başvurması durumunda bireysel görüşme yapılır. Yine aynı forma görüşmenin nedeni ve yapılan işlem kaydedilir.
Gerek duyulduğu takdirde hükümlü ve tutuklu için veya ailesi için diğer kurumlarla irtibata geçilerek sosyal veya maddi destek çalışmaları yapılır. Psikiyatrik rahatsızlığı olan hükümlü ve tutuklular psikiyatri uzmanına muayene ettirilir ve sonrasında kişiye bireysel görüşmelerle destek sağlanmaya devam edilir.
İntihar girişinde bulunan veya kendine zarar verme davranışı sergileyen hükümlü ve tutuklu ile tıbbi tedavisi sonrasında görüşülüp "Kriz Formu" doldurulur. Hükümlü veya tutuklunun önceki kriz öyküsü; kendine zarar verme nedeni ve şekli öğrenilir ve kişinin takibi yapılır.
Hükümlü ve tutuklulara çeşitli grup çalışmaları aracılığıyla bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır. Öfke Kontrolü; Uyuşturucu Madde Programı; Salıverilme Öncesi Mahkum Gelişimi; Cinsel Suç Programı bu grup çalışmalarının başında gelmektedir.
Hükümlü ve tutukluların sosyal hayattan kopmalarını önlemek amacıyla da çeşitli sosyal etkinlikler düzenler. Bilgi yarışmaları; Moral Geceleri; Dini Konferanslar; Tiyatro ve Sinema Gösterileri bunlardan bazılarıdır.
Hükümlü ve tutukluların aileleriyle de gerekli durumlarda telefon görüşmesi veya bireysel görüşmeler yapılmaktadır. Yapılan bu çalışmaların esas hedefi; hükümlülük veya tutukluluk süreleri boyunca kişilere hem psikolojik olarak destek vermek hem de sosyal hayattan kopmalarını engellemektir.
Ayrıca kurumda görev yapan infaz koruma memurları ve aileleriyle de gerektiği zaman bireysel görüşmeler yapılmaktadır. Tüm bu süreçte sosyal hizmet uzmanı psikolog; öğretmen; kurum müdürü; infaz koruma başmemurlarıyla işbirliği halinde çalışmaktadır.

FAYDALI BİLGİLER
1- Hükümlü ve tutukluya dışarıdan kitap getirilebilir.
2- Hükümlü ve tutukluya aşağıda sıralana eşyalar verilebilir:
Bir adet palto ve mont
İki takım elbise
Bir adet eşofman
Dört adet gömlek
İki adet kazak
İki takım pijama
İki adet pantolon
Bir adet spor ayakkabı
Bir adet kışlık ayakkabı
Bir adet iskarpin
Ü adet tişört
Gerektiği kadar iç çamaşırı; çorap ve mendil

İki adet kravat
Bir adet kemer
Odalarında diğer tutuklu ve hükümlülerin de rızasının olması
şartı ile kafes içinde bir kuş besleyebilirler.


3- Hükümlü ve tutuklunun kurumdaki hesabına para yatırılabilir.
4- Hükümlü ve tutuklunun eşleri; çocukları; anneleri; babaları; büyükanneleri ve büyükbabaları; büyükanne ve büyükbabasının anne ve babaları; torunları ;kardeşleri; amcaları; halaları; teyzeleri; dayıları ve bunların eşleri; kayınbabaları; kayınvalideleri; kayınvalidesinin kayınbabasının anne ve babaları; eşinin başkasından olma çocuğu; torununun çocuğu; vasileri; kayyımları; kardeşinin çocuğu ve eşi; kayınbiraderleri; baldızları; yengesi; eniştesi; görümceleri; gelini; damadı akrabalık derecelerini belgeleyerek ziyaret edebilir.
5- Hükümlü ve tutuklunun annesi; babası; eş ve çocukları açık görüş yapabilir.