KADINLARDA KİLO DİYET VE ZAYIFLAMA
Kadınlrda kilo yapan veya kilo aldıran nedenlerin çoğu altta yatan bazı hormon bozukluklarıdır. Devamlı kilo alan; diyet yaptığı halde kilo veremeyen bir kadında bazı hormon bozukluklarının araştırılması gerekir.
KADINLARDA KİLO YAPAN HORMON BOZUKLUKLARI
1. Polikistik over yani yumurtalık kisti
2. Guatr yani tiroid hormon bozuklukları
3. İnsülin direnci
4. prolaktin hormon yüksekliği
5. Hashimoto hastalığı
6. Tiroid bezi iltihapları
7. depresyon
8. Şeker düşüklükleri
Yukarıda sayılan hormon bozukları bir Endokrin uzmanı tarafından değerlendirilir ve uygun tedaviler yapılır. bu hormon bozuklukları tedavi olmadan yapacağınız diyetlerle kilo verseniz bile hızla geri alırsınız.
HORMONLAR VE KİLO
Tiroid bezi boynumuzda bulunan; kelebek şeklinde bir salgı bezidir ve metabolizmamızı kontrol eden tiroid hormonlarını salgılar. Tiroid hormonlarının T3 ve T4 olmak üzere iki tipi vardır. Bu hormonlar az salgılandığında;
hipotiroidi dediğimiz hastalık oluşur; metabolizma az çalışır ve sonunda kilo alınır. Tiroid ameliyatı geçirenlerde; Hashimoto tiroiditi denen tiroid hastalığı olanlarda ve 50 yaşından sonra kadınların çoğunda tiroid bezi yetmezliği gelişir. Bu kişilerde halsizlik; yorgunluk; el ve yüzde şişme; unutkanlık; kan yağlarında yükseklik ve en önemlisi kilo alma olur. Fazla kilolu kişilerde mutlaka tiroid hormon tetkiklerinin yapılarak tiroid bezinin az çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Tiroid bezi yetmezliğinin tedavi edilmediği fazla kilolu kişilerde kilo vermek çok zordur. Bu hastalarda tiroid hormonu tedavisiyle TSH hormon düzeyinin normal sınırlarda olmasının sağlanması gerekir.
Reaktif hipoglisemi dediğimiz kan şekeri düşüklüğü kilo alımının ve kilo verilememesinin önemli nedenlerinden birisidir. Bu kişilerde yemek sonrası kan şekeri düşer ve arkasından tatlı yeme isteği oluşur. Bu nedenle yapılan tatlı atıştırmaları kilo alımına neden olur. Pankreas bezinden aşırı insülin hormonu salgılanması ile kendini gösteren insülin direnci denilen hastalıkta kanda yüksek miktarlarda bulunan insülin hormonu kan şekerinde düşmeler yaparak kilo alımına katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle zayıflayabilmek için bu yüksek insülin düzeylerinin azaltılması gerekir. Bazı ilaçlar; kilo verme ve spor yapmak insülin hormonunu azaltarak kilo vermeye ilave katkıda bulunur.
Böbreküstü bezinin aşırı çalışması durumunda bu bezden fazla miktarda
kortizol hormonu üretilir. Kortizol hormonunun fazlalığı ise; vücutta özellikle karın ve ensede yağ birikimine ve fazla kiloluluğa neden olur. Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan kortizon ilacı da aynı mekanizma ile kilo alınmasına neden olmaktadır.
Kadınlarda fazla kiloluluğa neden olan önemli bir hormon hastalığı da
polikistik oversendromu denen ve yumurtalıkta kist oluşması; tüylenme ve adet bozukluğu ile kendini gösteren hastalıktır. Bu hastalıkta en önemli bulgu insülin hormon yüksekliği veya insülin direncidir. Bu nedenle de polikistik over sendromu olan kadınların önemli bir kısmında fazla kilo ve şeker hastalığı görülür. Adet bozukluğu; tüylenme ve fazla kilolu olmanın bir arada olduğu bu hastalarda yumurtalıkların incelenmesi ve bu hastalığa yönelik tedavilerin yapılması gerekir. Bu şekilde tedavisi yapılmayan kadınların zayıflaması zordur.
Kadınlarda süt salgılatan hormon olarak bilinen;
prolaktin hormonunun fazla salgılanması da kilo almaya yol açan bir hormon bozukluğudur. Prolaktin hormonu beynimizde bulunan hipofiz bezinden salgılanır. Hipofiz bezindeki tümörler aşırı prolaktin hormonu salgıladığında adetlerde bozulma; memeden süt gelmesi; tüylenme ve kilo alımı olur.
Yapılan bilimsel çalışmalar kanlarında kalsiyum düzeyi az olan kişilerde zayıflamanın zor olduğunu göstermiştir. Bu nedenle zayıflamak isteyen bir kişinin yeteri kadar kalsiyum alması gerekir.
Erişkin kadınlar özellikle gebelik ve emzirme döneminde; doğum kontrol hapı kullanırken ve menopoz döneminde kilo alırlar. Doğum sayısı arttıkça alınan kilolarda artma olmaktadır. Bu dönemlerde kadınların kilo almamak için beslenmelerine dikkat etmesi ve egzersizi bırakmaması gerekir. Kilo alan bir kadının doğum kontrol ilaçlarını kullanmaması gerekir. Menopoz döneminde ortaya çıkan kilo alma olayı kanda kadınlık hormonu denilen östrojenin azalması neticesinde oluşur. Azalan östrojen hormonu çeşitli mekanizmalarla kilo alımı yapmaktadır. Menopoz tedavisi için ilaç alınsa bile kandaki östrojen hormonu tam olarak düzelmediği için de menopozdaki kadınlarda kilo vermede sıkıntılar olmaktadır. Bu hastalarda diyet; egzersiz ve bazı zayıflama ilaçları faydalı olabilmektedir.
Tatlı Düşkünlüğü
Tatlılara düşkünlük genellikle insülin hormon fazlalığı nedeniyle oluşur. Bu kişilerde yemeklerden 2-3 saat sonra tatlı yeme isteği; öğleden sonra uyku basması; husuzluk; tatlı yiyince sakinleşme ve kendini iyi hissetme vardır. Bu durum kilo alınmasının en önemli nedenlerinden birisidir. Temelinde ise insülin ve serotonin hormon bozukluğu vardır. Kanda insülin düşünce beyinden serotonin salgılanır. İnsülin çok yüksek ise serotonin salgılanamaz ve kişiler huzursuzluk; sinirli olurlar ve serotonini; artırmak için tatlı yerler. İnsülini azaltmak için kahvaltıda protein yenmeli (et; süt; yumurta) ve 2 saatten fazla aç kalmamalıdır.
EN İYİ DİYET GLİSEMİK İNDEKS DİYETİDİR
Karbonhidratları seçerken düşük glisemik indeksli olanları seçmek gerekmektedir.
1.Rafine karbonhidratlar yani beyaz un ve rafine tahıldan yapılmış karbonhidratlar yüksek glisemik indekslidir.
2.Beyaz ekmek yüksek glisemik indekslidir.Tam buğday veya kepek az GI’lidir.
3. Diyetteki lif oranı artınca GI’i azalır.
4.Karbonhidrat içinde amiloz ve amilopektin vardır. Amilopektin fazlaysa kan şekeri daha çok artar Amilopektini fazla olanlar ekmek; beyaz patates; beyaz un; amiloz içerenler ise tam tahıllar;hububatlar ve tatlı patetesdir.
5. Rafine olanlar rafine olmayanlardan daha fazla glisemik indeksi artırır. Rafine demek işlenmiş fabrikaya girmiş gıda demektir. Rafine olan karbonhidratlar beyaz ekmek; beyaz pirinç; kurabiye;meyve suları; şekerlerdir. Rafine olmayanlar doğal halde bulunanlar olup GI’i düşüktür. Bunlar daha fazla lif veya posa içerir. Örnek olarak sebze meyve; badem; ceviz; bezelye verilebilir.
GLİSEMİK İNDEKS DİYETİ İÇİN PROF DR METİN ÖZATA NIN hazırladığı GLİSEMİK İNDEKS (Gİ) DİYETİ kitabını okuyunuz ve uygulayınız.
KAYNAKLAR:
1.
http://www.gidiyet.com
2.
http://www.zayiflamadr.com
3.
http://www.guatrcenter.com
4.
http://www.hormonlar.org