Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Doğum Sonrası Guatr (Tiroid) ve Depresyon

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:55    Güncellendi: 18.02.2025 21:55
DOĞUM SONRASI GUATR VE DEPRESYON

Doğum yapan kadınlarda ilk üç ay içinde tiroid bezi iltihabı oluşma riski artar. Doğum yapan kadınların % 6-8 inde postpartum tiroidit denen tiroid bezi iltihabı oluşur. Bu nedenle doğum sonrası ilk yıl Tiroid hormonlarını ölçtürmek gerekir. Doğum sonrası oluşan depresyon da kadınlarda sık görülen bir durumdur. Doğum sonrası depresyonu olan kadınlarda tiroid hastalığı sıklığı fazladır. Doğum sonrası depresyon varsa bir psikolog veya psikiyatri uzmanından yardım almanın yanısıra mutlaka tiroid hormonlarını ve kan şeker açlık ve tokluk düzeylerini ölçtürünüz. Tiroid hormon bozukluğu ve kan şekeri düşüklüğü depresyonu artırır. Bir ENDOKRİN UZMANINA başvurunuz.


DOĞUM SONRASI TİROİD BEZİ İLTİHABI


Doğum sonrası kadınlarda görülen tiroid bezi iltihabına tıp dilinde ‘’postpartum tiroidit’’ adı verilir. Bu iltihap türü ağrı yapmaz ve doğum yapan kadınların % 7.2’sinde ilk yıl içinde ortaya çıkar. Bağışıklık sistemindeki bir bozukluk sonucu ortaya çıkar. Genellikle kanlarında anti-TPO antikoru yüksek olan kadınlarda ve tip 1 şeker hastalığı olan kadınlarda daha sık oluşur. Bu nedenle gebelik öncesi veya gebelik döneminde kanında anti-TPO antikoru yüksek olan kadınlar ile şeker hastası kadınlar doğum sonrası mutlaka tiroid hormon tetkiki yaptırmalıdır.
Bu iltihap türü genetik eğilimi olan kadınlarda ve ailelerinde otoimmün tiroid hastalığı (Hashimoto hastalığı veya Graves hastalığı gibi) olan kadınlarda daha sık görülür. Önceki gebeliğinde doğum sonrası tiroid bezi iltihabı geçiren kadınların % 75’inde tekrar oluşur. Kanlarında anti-TPO antikoru yüksek olan kadınlar ilk gebeliklerinde tiroid bezi iltihabı geçirmezlerse sonraki gebelikte % 25 oranında oluşma riski vardır.
Tiroid bezi iltihabı genellikle doğumdan sonraki ilk 6 hafta–3 ay içinde görülür. Ancak ağrı yapmadığından hastaların çoğu tiroid hormonlarının kanda düştüğü dönemde halsizlik; yorgunluk ve kansızlık gibi şikayetler olunca başvururlar.
Bu kadınlarda hafif büyük; düz ve sert bir guatr olabildiği gibi yaklaşık yarısında guatr yoktur.
Hipotiroidizm yani tiroid yetmezliği % 25 hastada kalıcı olur ve hastaların yaklaşık yarısında devam eden bir guatr vardır. Bu hastalarda tiroid hormon ilacı (Levotiroksin) ile tedavi yapılır.

DEPRESYON VE DOĞUM

Doğum sonrası depresyonu olan kadınlarda TSH yüksekiği buna neden olabilir.

Hipotiroidi hastalığı kan testleriyle kolaylıkla teşhis edilir. Test olarak T3; T4; TSH; anti-TPO antikoru ölçülür ve tiroid ultrasonu yapılır. Kanda serbest T4 hormonu düşük ve TSH yüksek ise hipotiroidi tanısı konur. Serum T3 düzeyleri değişkendir ve bazen normal sınırda olabilir. Çok nadiren hipofiz bezi yetmezliğine bağlı tiroid bezi yetmezliği olabilir; o zaman TSH hormonu düşük; T4 ve T3 hormonu da düşüktür. Tiroid bezi yetmezliği teşhis edilen hastalarda tam kan sayımı; karaciğer testleri ve kolesterol; trigliserit ve LDK kolesterol tetkikleri ile kalp grafisi (EKG) tetkiki yapılır. Kalp hastalığı riskini anlamak için kanda homosistein ve hassas CRP tetkiklerine bakılması faydalıdır. Kansızlık varsa kanda ferritin; B12 vitamini ve folat düzeylerine bakılarak demir eksikliği veya vitamin eksikliği olup olmadığı araştırılır.
Aşikar yani belirgin (tam) tiroid yetmezliğinde TSH hormonu kanda artar ve genellikle 10 IU/L’den daha yüksek çıkar; kandaki T4 ve T3 hormonları da düşmüştür.
Başlangıç halindeki tiroid yetmezliğinde ise TSH hormonu 4 ile 10 IU/L arasındadır. Bu durumda T3 ve T4 hormonları normal sınırlar içindedir.
Bu hastalarda ölçülen anti-TPO ve anti- Tiroglobulin antikorları kanda yüksek çıkarsa tiroid yetmezliğini Hashimoto hastalığının yaptığına karar verilir.

KAN ŞEKERİ DÜŞÜKLÜĞÜ VE DEPRESYON

Doğum sonrası oluşan depresyonun bir nedeni kan şekerinde yemek sonrası düşme olmasıdır. Bunun anlaşılması için açlık ve tokluk kan şekeri ve insülin hormon düzeyleri ölçülür. Tedavi için bir ENDOKRİN UZMANINA başvurulur.

KAYNAKLAR:

1. http://www.guatrcenter.com
2. http://www.psikolojidr.com
3. http://www.gidiyet.com
4. http://www.endokrin.org