Tiroid hastalığınızın daha iyi tedavi olmasını istiyorsanız doktorunuz kadar sizin de bazı sorumluluklarınız vardır. Bu konuda dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır:
1.Tiroid tetkiklerinizin bir kopyasını kendinizde bulundurun. Doktorunuz tetkikleri almak istiyorsa bir fotokopisini mutlaka çektirip dosyanıza koyunuz.
2. Seçtiğiniz laboratuvarın hormon ölçümlerinin güvenilir olmasına dikkat ediniz.
3.Tiroid hormonlarının serbest olanlarını yani serbest T3; serbest T4 ölçülmesi daha iyidir. Total T3 ve Total T4 ölçümlerini özellikle doktorunuz önermedikçe yaptırmayınız
4.Bir dosya hazırlayarak tetkiklerinizi bu dosyaya tarih sırasına göre koyunuz ve her muayeneye gidişinizde bu dosyayı yanınızda bulundurunuz.
5.Tiroid ilacı kullanıyorsanız ve almayı unutmuşsanız ve bu durum sık oluyorsa doktorunuza söyleyiniz.
6.Doktorunuz tiroid iğne biyopsisi istediği zaman yaptırmaktan korkup doktora gitmemezlik yapmayınız. Bazen biyopsi istediğimiz hastalarımızı bir daha göremiyoruz. Aslında bu kişiler kendi sağlıklarını tehlikeye attıklarının farkında değillerdir.
7.Tiroid dışında başka bir hastalık için ameliyat olacaksanız mutlaka bu durumu doktorunuza; ameliyat edecek doktora ve anestezi uzmanı doktora belirtiniz. Ameliyat öncesi tiroid hormonlarının yapılarak kontrol edilmesi gerekir.
8.Tiroid ameliyatı olmuşsanız mutlaka belirli aralıklarla ENDOKRİN UZMANINA kontrole gidiniz. Ameliyat olup daha sonra hiç kontrole gitmeyen hastalar vardır. Ameliyat olan kişilerde bazen kan kalsiyumunda düşme; hormonlarda azalma veya artma veya tekrar nodül gelişebilir.
9.Tiroid kanseriniz varsa ömür boyu düzenli kontrollere gidiniz. Taramalarınızı; hormon ölçümlerini; tiroglobulin ve anti-tiroglobulin antikor ölçümlerini unutmayınız.
10.Tiroid hastalıklarının çoğu ailesel olduğundan çocuklarınızı ve akrabalarınızı ve ailenizi bilgilendirin ve onların da tiroid tetkikleri yaptırmaları gerektiğini belirtiniz.
11.Gebe kalmayı planlayan tiroid hastası kadınların bu durumu doktoruna bildirmesi gerekir. Gebe kalınca tiroid hormonlarının daha sık kontrol edileceğini unutmayınız.
12.İçinde levotiroksin bulunan ilacı kullanan kadınların özellikle menopoz döneminde TSH düzeyinin iyi takibi gerekir. İlaç fazla gelir ve TSH çok düşerse kemik erimesi gelişebilir. Bu nedenle kemik taramalarınızı doktorunuzun önerdiği sürelerde yaptırınız ve kalsiyum alınız.
13. Tiroid beziniz fazla çalışıyor ve bu nedenle Propiltiourasl veya Metimazol ilaçlarından birisini alıyorsanız doktorunuzun haberi olmadan ilacınızı kesmeyiniz.
14.Başka ilaçlar kullanıyorsanız veya başlayacaksanız doktorunuza bu ilaçlarla aldığınız tiroid ilaçlarının etkileşip etkileşmeyeceğini sormadan başlamayınız.
15.Doktora gittiğinizde şikayetlerin nasıl ve ne zaman başladığını; nasıl seyrettiğini; önceden yapılmış olan tedavileri ve kullandığınız ilaçları ayrıntılı olarak not ediniz ve anlatınız. Ailenizde başka tiroid hastası olup olmadığını da doktorunuza belirtiniz.
16.Muayeneye boynunuzu örtmeyen bir giysi ile gidiniz. Boynunuzu örten balıkçı kazak gibi giysiler giymeyiniz.