Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Fizyoterapistlik Mesleği : Fizyoterapist Kimdir

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:55    Güncellendi: 18.02.2025 21:55
Fizyoterapist kimdir ?

Fizyoterapistlik Mesleği; dünyada yaklaşık 112 yıldır; ülkemizde ise 45 yıldır toplum sağlığı ve yaşam kalitesi ile doğrudan ilgili bir bilim dalı olarak gelişimini sürdürmektedir. Fizyoterapi bilimi; kas – iskelet - sinir sisteminin anatomisi; egzersiz; masaj; çeşitli fiziksel ajanların vücut sistemlerine etkileri ile ilgili bilgiler ışığında fiziksel fonksiyonların geliştirilmesi amacı ile başlamıştır.

Fizyoterapistlik mesleği dünyada özellikle savaşlar; travmalar ve çocuk felci epidemilerini takiben oluşan özürlü nüfusun fonksiyonel kayıplarını giderebilmek amacı ile doğmuş ve pek çok aşamadan geçerek günümüzdeki popüler konumuna ulaşmıştır.
Günümüzde tıp bilimindeki ilerlemeler ve sağlık alanındaki gelişmelere paralel olarak hastaların yaşama şanslarının artması; yaşamak kadar yaşam kalitesinin önemli olduğunun anlaşılması; sağlıklı olmak tanımının WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından daha geniş bir perspektifle değerlendirilmesi ve koruyucu sağlık hizmetlerinin Dünya ekonomisinde büyük tasarruflar sağladığının anlaşılması ile fizyoterapistlere duyulan ihtiyac artmıştır.

Fizyoterapi ve rehabilitasyon; hareket yetersizliğine yol açan hastalıklar; yaralanmalar ve ağrılı durumlar sonrasında fonksiyonel durumun olabildiğince iyileştirilmesi ve devamı için bilimsel kanıtlara dayalı değerlendirme ve fizyoterapi rehabilitasyona özel tedavi yaklaşımlarının fizyoterapistler tarafından uygulandığı bir bilim dalıdır.

Sağlıklı yasamın temel kavramlarından olan fiziksel uygunluk; fizyoterapistler tarafından geliştirilmiş bilgi; beceri ve yaklaşımların kullanımı ile devam ettirilebilmekte veya artırılabilmektedir.

Fizyoterapist; yaralanma; hastalık; doğuştan gelen özür; hareket sistemi bozuklukları veya diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarında; kişilerin fonksiyonel limitasyonlarını; ağrıyı; özrü ve yeteneklerini özel ölçme; değerlendirme ve inceleme yöntemleri ile belirleyerek hekimin tanısına göre; fonksiyonun ve fonksiyonel kapasitenin geliştirilmesine yönelik fizyoterapi ve rehabilitasyon programını planlayan; uygulayan ve tekrar değerlendirerek rapor eden; sağlıklı kişilerin sağlığını devam ettirmek amacıyla uygun egzersizler / koruyucu programlar planlayan mesleki otonomiye sahip olan bir sağlık personelidir.

FİZYOTERAPİSTLERİN TEDAVİ ETTİĞİ HASTALIK GURUPLARI

Ortopedik problemler
Nörolojik problemler
Yoğun bakım ünitelerinde solunum terapisi
Yanık üniteleri
Omuz ve evresi eklemlerinin hastalıkları
Omuz ve sırt kaslarında gerginlik
Gelişme geriliği olan çocuklar
El cerrahisi
Geriatrik servisler
Otistik çocuklar
Cerebral Palsy li çocuklar
Down sendromlu çocuklar
Ergonomik yaklaşımlar
Kas Spazmı
Bas agrıları
Bel Agrıları; Bel fıtığı
Boyun Kireçlenmeleri
Spor sakatlanması sonucu olusan hareket kısıtlılıgı ve agrı
Operasyon sonrası gelişen fonksiyon bozuklukları
Pozisyon Bozuklugu; boyun; sırt; bel agrilarının tedavisi
Dogustan omurga egriliklerinin tedavisi
Dirsek; bilek; el eklemlerinin ve yumusak dokularin rahatsizliklari
Kalça ve diz hastalikları
Kemik erimesi(osteoporoz) riski olan ve yerlesmis osteoporoz tedavileri
Eklem sisligi ve agrı; hareket kisitlılıgı ile beraber olan romatizmal hastalıkların tedavisi ve rehabilitasyonu


FİZYOTERAPİDE NE GİBİ YÖNTEMLER KULLANILIR?


Fizyoterapistler ;hastalık çeşitlerine göre değişik yöntem ve cihazlar kullanırlar.Ama fizyoterapi uygulamaları genel olarak egzersiz tedavisi temeline dayanır.Diğer elektroterapi ajanları (sıacak ajanlar;elektrik stimülatörleri...) yardımcı unsurlardır.
Fizyoterapistler tüm dünyada özel geliştirilmiş yöntemleri kullanırlar.Örneğin PNF;BOBATH;VOJTA;SI bunlardan bazılarıdır.