Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Dişler Nasıl Fırçalanmalı? Dişeti Sağlığı Hakkında Bilgiler.

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:55    Güncellendi: 18.02.2025 21:55
Gelişen diş hekimliği ile birlikte ağız diş bakım ürünleri de her geçen gün gelişme göstermektedir. Diş ve ağız bakımında kullanılan diş fırçaları ve diş macunları da bu paralelde geliştirilmektedir.

- Günümüzde çok geniş bir yelpazede satışa sunulan bu ürünlerin kullanımı için diş hekiminin tavsiyesi alınmalıdır.


- Seçilecek ürünü kullanırken de uygulanacak teknik ürünlerinden maximum etkinlikte yararlanılabilmesi için önem kazanmaktadır.


- Dişlerinizi günde en az iki kez; mümkünse üç kez dikkatli bir şekilde fırçalamamız gerekmektedir.


- Hekim tavsiyesi ile alınan diş fırçası ve diş macunu 3 aylık periodlarla yenilenmelidir.

- Dişler fırçalanırken; diş fırçanız kuru olmalı ve üzerine mercimek tanesi kadar macun koymak yeterli olmaktadır.


-Yaygın olarak fırça ıslatılarak yapılan işlemde fırça kılları yumuşadığı için temizlik tam olmamaktadır.


- Fırçalama tekniği ise; diş etinden 45 derecelik açı ile dairesel hareketler uygulanarak alt ve üst dişlerin ön ve arka yüzeyleri iyice temizlenmeli.

- Çiğnemeyi ve kesici yüzeyler ise ileri geri hareketlerle fırçalanmalıdır.


- İyi bir fırçalamanın süresi 3-4 dakikadır.

- Tüm diş yüzeylerinin fırçalanması gerekmektedir.

- Diş fırçalanırken çok bastırılmamalı; bu tür aşırı kuvvet uygulanımı ya da çok sert fırçalar dişlerde aşınmalara yol açmaktadır.

- Diş fırçası ve macunu ana temizlik malzemesi olmakla birlikte yine diş hekiminize danışarak ek ürünlerde kullanılmalıdır

Sağlıklı Dişeti

Sağlıklı dişetleri soluk pembe renktedir; mattır ve sıkı kıvamlıdır. Dişeti; boyun bölgesinde dişi bir yaka gibi sarar; diş ile birleştiği yerde bıçak sırtı şeklinde sonlanır. Sağlıklı dişetleri dişi boyun bölgesinde dişi bir yaka gibi sarar. Diş ile dişeti arasında yaklaşık 1-1.5 mm lik bir aralık bulunur. Bu aralık dişeti oluğu olarak adlandırılır. Periodontal hastalıklar işte bu dişeti oluğundan kaynağını alır. Sağlıklı dişetleri fırçalama sırasında kanamaz.

Dişeti hastalığı nedir?

Dişeti hastalıkları; dişlerinizi saran periodontal dokularda meydana gelen; kronik; bakteriyel enfeksiyonlardır. Çok ileri aşamalara gelmediği sürece ayrıya neden olmazlar. Dişeti hastalıkları ciddi enfeksiyonlar olup; çok uzun yıllar boyunca ağızda kaydadeğer bir belirti vermeksizin ilerleyebilir ve tedavi edilmedikleri takdirde; çürük olmayan sağlıklı dişlerin bile destek doku kaybı sebebiyle; sallanarak düşmesine neden olabilir. Dişeti hastalıkları bir veya birden fazla dişi birlikte veya ayrı ayrı etkileyebilir.



Dişeti hastalıkları; bakteri plağının dişetinizde enflamasyon oluşturması ile başlar. Hastalığın biraz ilerlemesi ile gingivitis olarak adlandırılan aşamaya gelinir. Bu aşamada dişetlerinde iltihap mevcuttur; ancak iltihap henüz dişi destekleyen kemiğe geçmemiştir


Dişeti hastalıklarının sebebleri



Dişeti hastalıklarının oluşumunda ana etken bakteri plağıdır. Sağlıklı bir ağız için; bakteri plağının ağız bakım işlemleri ile ortamdan uzaklaştırılması gerekir. Eğer plak dişlerden uzaklaştırılmazsa; tükrükteki kalsiyum tuzları plak vasıtasıyla dişlere yapışarak diştaşı oluşumuna yol açar. Dişler üzerinde bakteri plağı yoksa; kalsiyum tuzları dişe yapışamaz.


Plağın içindeki bakterilerin yan ürünleri dişi kemiğe bağlayan periodontal ligamenti etkileyerek; bağların harabiyetine neden olur. Dişeti dişten uzaklaşır ve periodontal cep oluşur. Periodontal cep nedeniyle; bakteriler daha derin dokulara kolayca ilerler ve zamanla dişi çevreleyen kemikte de harabiyet başlar.



Bakteri plağının oluşumunda; yetersiz ve yanlış fırçalama; dişipi veya ağız gargarası gibi yardımcı hijyen materyallerinin kullanılmaması düzenli olarak diştaşı kontrolünün yapılmaması büyük rol oynar.



Dişeti hastalıklarına neden olan diğer etken faktörler şunlardır:


Genetik Etkenler: Dişeti hastalıklarının belli formlarında; genetik eğilimin etkili olduğu belirlenmiştir. Bu tip durumlarda hastalık çok hızlı ilerler ve erken yaşta diş kayıplarına neden olur. Bu nedenle; ailesinde erken yaşta diş kaybı hikayesi olan kişilerin ergenlik döneminden itibaren periodontolog kontrolünde olmasında fayda vardır.
Sistemik Hastalıklar: Lösemi ve AIDS gibi vücudun bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklarda ve şeker hastalığında dişeti sağlığı olumsuz yönde etkilenir.
İlaç kullanımı: Bazı ilaçların dişetleri üzerinde olumsuz etkileri olduğu tespit edilmiştir.
Hamilelik: Bu dönemde meydana gelen hormonal değişikliklerden dişetleri etkilenmektedir.
Stres
Dengesiz Beslenme
Sigara Kullanımı