Şeker hastalarında kalp hastalığının sık görülmesinin bir nedeni tansiyon yüksekliğidir. Şeker hastalarının %50-60’ında tansiyon yüksekliği vardır. Küçük tansiyonu 8-9’dan küçük olanlarda kalp hastalığı daha az görülür. Büyük tansiyon en fazla 13; küçük tansiyon en fazla 8 olmalıdır. Evde şekerle birlikte tansiyon ölçümü yapmak bu nedenle önemlidir. Bazen hastane veya muayenehanede hastaların tansiyonu çok yüksek; evde ise normal çıkar. Evde ölçülen tansiyon yüksek ise tansiyon ilacına başlanmalıdır. Tansiyon ölçtürmeden evvel 5 dakika oturup dinlenmek gerekir. Bilekten tansiyonu ölçen dijital tansiyon aletleri kol pozisyonundan etkilenir. Bu nedenle koldan ölçülen en doğrusudur. Sabah ve akşam tansiyon ölçülmelidir. Şeker hastalığınız ve tansiyonunuz varsa evde tansiyon ölçümünü mutlaka yapınız. Böylece ilacın etkili olup olmadığı ve yaptığınız işlerin tansiyonunuz üzerine olan etkilerini anlamış olursunuz. Normal veya istenen tansiyon 12/8’dir. Tansiyon yüksekliği varsa ilaçlarla 130/80 olmalıdır.
Tansiyon yüksekliğiniz varsa göz ve böbreklerde hasar gelişme riski arttığından mutlaka tedavi edilmelidir. Tansiyon yüksekliği olan hastalarda kilo fazlalılığı varsa mutlaka kilo verilmelidir. Vücut ağırlığındaki 1 Kg azalma tansiyonda 1 mmHg lık bir azalma yapmaktadır. Kilo verme yanında; aerobik egzersizler yapılmalı; tuz kısıtlanmalı; sigara bırakılmalı; alkol alımı azaltılmalı; posa veya lifli gıdalarla beslenmelidir. Potasyum ve kalsiyumdan zengin gıdalarla beslenmek de ayrıca faydalıdır. Tansiyon ilaçları düzenli kullanılmalı ve doktorunuzun önerisine göre kontrollere gidilmelidir. Belirli aralıklarla kalp muayenesi yaptırmak da faydalıdır.
Tedavide yeni ilaçlar kullanılmasına karşın şeker hastalarında hipertansiyon da varsa kalp hastalığı ve böbrek hastalığı riski yüksektir.
Tansiyonunuz varsa bol sebze ve meyve; yağsız süt ve potasyumdan zengin gıdalar yiyiniz. Kanda mağnezyum düzeylerini kontrol ettirin. Yılda bir kalp muayenesinden geçiniz.
TANSİYON VE ŞEKER VARSA ÖNERİLER:
1.İdeal kiloya gelinmeli
2.Sigara bırakılmalı
3.Yaşam tarzı değişikliği yapılmalı
4.HbA1c < %6 olmalı
5. LDL kolesterol <100 mg/dl olmalı
6.Egzersiz yapılmalı
7.Tansiyon <120/80 mmHg olmalı
8.40 yaştan büyük iseniz statin denen kolesterol düşürücü ilaç alınız
9.İdrarda mikroalbümin varsa yaşınız 20’den fazla ise statin ilacı alınız.
10.Kolesterol ilacı aldığınız halde trigliserid 200 mg/dl den fazla ise fenofibrat ilacı doktor kontrolünde alınmalı ve trigliserit < 150mg/dl olmalı
11. Her gün aspirin 75mg/gün alınmalı (mide ve barsak hastalığı varsa alınmaz)
12.HDL-kolesterol erkeklerde > 40 mg/dl olmalı; kadınlar için > 50 mg/dl olmalı. HDL’yi yükselmek için yürüyüş yapılmalı; sigara kesilmelidir.
13.Şeker hastalığı teşhis edildiğinde ilk olmak üzere her yıl EKG çektirmeli; iki yılda bir eforlu EKG testi yaptırmalıdır. Egzersiz testi yaptıramayanlar talyum testi yaptırabilirler.
14.Ferritin kanda yüksek ise (200 mikrogarm/dl den fazla) doktorunuza başvurunuz. Aşırı demir birikimi var demektir. Gerekirse hematoloji uzmanına başvurmak gerekir.
15. Homosistein yüksek ise B6 ve B12 vitamini ve folat almak gerekebilir.
Nasıl Beslenmeli :
Sıvı Yağ yenmeli
Süt ve ürünleri yağsız olmalı
Margarin ve tereyağı yenmemeli
Sebze ve meyve fazla yenmeli
Tam tahıllar ve kuru baklagiller yenmeli
Haftada en az 2 en fazla 6 defa balık yiyiniz
Kırmızı eti yağsız olarak haftada bir kez yiyin