Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Trigliserid ve Alfa-Lipoik Asit (Tioktik Asit)

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:55    Güncellendi: 18.02.2025 21:55
TRİGLİSERİD YÜKSEKLİĞİNDE ALFA-LİPOİK ASİT (TİOKTİK ASİT)

TRİGLİSERİD kanda bulunan bir yağdır ve genellikle yenilen gıdalarla bağlantılıdır. Fındık; fıstık; ceviz; kuru yemişler; yağlı gıdalar; alkol; bira kanda trigliseridi yükseltir. Trigliserid yüksekliği şeker hastalığına ve kalp hastalığına neden olabilir. Bu nedenle trigliserid seviyelerinin kanda 150 mg/dl nin altında olması gerekir.

Trigliserid yüksekliğinde omega -3 yani balık yağı faydalı olabilir. Ayrıca doktorlar trigliserid düşürücü ilaçlar verirler. Son yapılan çalışmalar bir besin desteği olan alfa-lipoik asit in trigliserid düzeylerinde azalma yaptığını saptadı. Bu nedenle alfa -lipoik asit doktorunuza danışarak kullanılabilir.

ALFA-LİPOİK ASİT (TİOKTİK ASİT)

Alfa lipoik asit bitki; hayvan ve insanlar tarafından yapılabilen doğal bir maddedir. Bazı enzimlerin çalışması için gerekli olduğu gibi; kuvvetli bir antioksidandır. R ve S izomerleri vardır. Kandaki ve dokulardaki zararlı oksijen ürünlerini ve nitrojen parçalarını yok eder. Suda ve yağda eriyebilir ve bu özelliği nedeniyle birçok dokuya ulaşabilir. Bu arada vücuttaki antioksidan glutatyon enzimini artırır. GLUT 4 denen kan şekerini hücreye sokan proteini artırarak kan şekerinde azalma yapabilir. . Kandaki zararlı bazı serbest demir ve bakır iyonlarını bağlayarak onların serbest radikal oluşturmasını önler. Kan şekerini düzeltir ve insülinin etkisini artırır. Özellikle şeker hastalarında sinir hasarını önler. Sinir dokusundan salınan büyüme faktörünü artırır. Diyabetik nöropatisi olan hastalarda 3 haftada belirgin düzelme yapar.
Alfa-lipoik asit sakatat olarak inek böbreği; inek kalbi; inek karaciğeri; brokoli; ıspanak; domates; Brüksel lahanası ve yumurta sarısında vardır.
Piyasada satılan alfa-lipoik asit tablet veya kapsüllerindeki alfa lipoik asit dozu fizyolojik ihtiyacın çok üzerindedir. Özellikle Almanya’da klinik çalışmaları fazla yapılmış ve reçeteyle verilmektedir. Hızla emilip plazmadan hızla kaybolduğundan gün içinde bölünmüş dozlarda alınmalıdır. Beyin fonksiyonlarını düzeltmek için 100 mg lık kapsüllerinden günde 2 defa alınır. Antioksidan etkisinden faydalanmak için günde 600 mg’a kadar alınabilir. R alfa lipoik asit izomeri daha etkilidir. 600 mg/gün dozunda iyi tolere edilir. 1200 mg/gün dozunda 2 yıl kullanılmış ve yan etki gözlenmemiştir. Yüksek dozlarda kanama zamanını uzatabilir.

Şeker hastalığının zararlarından korunmak için 200 mg’lık kapsüllerinden günde 2 defa; Diabetik nöropati tedavisi için 200mg lık kapsülleri günde 3 defa alınmaktadır. . Şeker hastalarında uzun süre alınınca kan şekerinde aşırı düşme olabileceğinden insülin veya tablet türü ilaçların dozunu ayarlamak gerekebilir. Bu nedenle alfa-lipoik asit verilen şeker hastalarında kan şekeri başlangıçta sık takip edilmelidir. Bazen midede rahatsızlık; alerjik reaksiyon yapabilir. Bu durumda ilaç kesilir

Alfa-Lipoik Asit

Alfa lipoik asit tioctic asit olarak da bilinmektedir. Kimyasal yapısı biotin vitaminine benzer. Alfa lipoik asit bitkilere; hayvanlarda ve insan vücudunda çok az miktarda üretilmektedir. Bu madde proteinlerle birleşerek mitokondrial enzimler için önemli bir faktör olarak görev yapar. Lipoik asit vücutta oktonoik asit isimli bir aminoasitten hücrede bulunan mitokondriumda yapılır.

İlave besin desteği olarak lipoik asit bağırsaklardan %30-40’ı emilir. Aç olarak alınınca daha kolay emilir. Bir saat içinde kanda değerleri yükselir ve hızla azalır. Gıda olarak brokoli; ıspanak; domates; bezelye; ve Brüksel lahanasında bulunurken hayvansal gıdalardan karaciğer; böbrek ve kalp gibi sakatatlarda bulunur.

Lipoik asit antioksidan olduğu gibi insülin salınımını artırır ve glutatyon sentezine katkıda bulunur. Diabetik nöropati denen şeker hastalığının sinirlerde yaptığı hasarda oluşan ağrının giderilmesinde alfa lipoik asit faydalıdır. Multipli skleroz ve Alzheimer hastalığında faydalı olup olmadığı henüz saptanmamıştır.
Diayabetik nöropatide günde 600-1200 mg kadar kullanılır ve iyi emilmesi için aç karna alınmalıdır.
Sigara içen kişilerde alfa-lipoik asit kullanımı mitokondri bozulmasını önler. Yapılan çalışmalar sigara içinde bulunan akrolein maddesinin mitokondriumda hasar yaptığını saptadı. İşte bu hasar alfa-lipoik asit tarafından yok edilmektedir.
Lipoik asit tedavinin yan etki olatak bazen ciltte kaşıntı ve mide ve bagırsaklarda sıkıntı olabilir.

Kan Yağlarını Düşüren Ürünler:


Kan yağlarını düşüren bazı besin destek ürünleri vardır. Bunlar aşağıda verilmiştir:

a)Balık Yağı: Kandaki yağları düşüren balık ve balık yağı eskiden beri dikkat çekicidir. Özellikle yağlı balıklar kandaki trigliserid denen yağı azaltırlar. Balık yağının trigliserid düşürmesi yanı sıra LDL kolesterolün küçük parçacıklı kısmında da azalma yaptığı bilinmektedir. Balık yağı ayrıca tansiyon; damar duvarı; ritm bozukluğu üzerine de faydalı etkiler sağlar. Balık yağı alanlarda yan etki olarak E vitaminde azalma olabilir; bu nedenle ilave E vitamini alabilir. Balık yağı alanlarda bulantı; gaz; ishal; ağızda balık kokusu olabilir. Bu nedenle balık haftada en az 2 kez yenmelidir. Balık yağı sadece hipertrigliseridemisi olan kişiler almalıdır.
b)Soya: Soya içinde bulunan fitoöstrojenler ile faydalı olur. Özellikle isoflovan faydalı olmaktadır. İsoflovan östrojen hormonu benzeri etkiye sahiptir. Ancak eskiden bilindiği gibi soya proteininin kan yağları üzerine çok etkisi olmadığı saptanmıştır. Soya proteini damarlar üzerinde faydalı etkiye sahiptir. Ancak diğer proteinler yerine soya proteini almak faydalı olmaz.
c)Polikozanol: Şeker kamışından elde edilen bir ilaçtır. Günde 10-20 mg alındığında LDL kolestetrolü % 25 azaltır ve iyi kolesterolü denen HDL kolesterolü % 15 artırdığı iddia edilmiştir. Bununla birlikte yapılan bir bilimsel çalışmada kandaki yağlara etkisi gösterilemedi. Bu nedenle kolesterol düşürücü olarak kullanılmasını önermiyoruz.
d)Sarımsak İlaçları: Sarımsak ilaçlarının kolesterol üzerine etkisi yoktur.
e)Bitki Sterolleri: Bunlar kolesterolün bağırsaktan emilimini azaltırlar. Bununla birlikte emilim azalıdığında karaciğerden kolesterol yapımı da artmaktadır. Bazen margarinlerin içine konmaktadır. Margarinlerde genellikle sitostanol ve campestanol sterolleri bulunur. Bunların kanda A ve E vitamini azalttıkları saptanmıştır. Kolesterol düşürmek için bu tür margarin yenmesini önermiyoruz.
f)Zeytin Yağı: Zeytin yağı LDL kolesterolü azaltır; HDL kolesterolü artırır yani çok faydalıdır. Yemeklerde sızma zeytin yağı kullanılmalıdır.
g)Posa: Psillium; pektin; guar gum ve yulaf gibi posalar kolesterolü azaltır.
h)Ceviz; Badem: Ceviz LDL kolestrolü azaltmada faydalı olur. Ancak trigliserid yüksek ise almamalıdır.
i)Yeşil Çay: Yeşil çay içen kolesterol hastalarında faydalı etkiler sağlanmıştır.

KAYNAKLAR:

1. Prof Dr Metin Özata; Vitamin Mineral Bitkisel Ürün Rehberi; Gürer yayınları; 2008
2. http://www.vitamintr.com
3. http://www.diyetdr.com
http://www.gidiyet.com
5. http://www.zayiflamadr.com