Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:55    Güncellendi: 18.02.2025 21:55
TUVALET İÇİN BİR BÖLGE BELİRLEYİN VE KÖPEĞE BU BÖLGEYİ ÖĞRETİN


1- Tuvalet eğitimi için mümkün olduğunca yakın ve ulaşımı kolay bir yer seçin
( bahçe; balkon ; teras )
2- Her seferinde köpekle birlikte gidin ve istenilen bölgeye tuvaletini yaptığında övücü sözler söyleyin ( aferin oğlum gibi kafasını sevin)
3- Tuvalet ihtiyacının en fazla olabileceği zamanları belirleyin ve o zamanlarda tuvalete götürün.
Oyun oynadıktan sonra; egzersiz sonrası; yemeklerden sonra; uykudan kalkınca ve kapalı bir kafes içinde kalıyorsa dışarı çıktığı zamanlar en uygun zamanlardır. Yemek yemek ve su içmek tuvalet ihtiyacını hızlandırır. Bu yüzden; köpeği yemek sonrası ilk yarım saat içinde dışarı çıkarmaya hazır olun
4-A )Tuvaletini yapma pozisyonu aldığında: hadi bakalım; hadi çabuk ol gibi sözlerle( alçak ses tonu ile) onu motive etmeye çalışın; yaptığında onu sevin; övün.
B) Zaman konusunda tutarlı olun
1 ) Yemeklerini her gün aynı saatlerde verin
2) Yemeği önünde yalnızca 20 dakika ya da yemekten uzaklaşıncaya kadar tutun. Vücut ağırlığı normalin altında ise süreyi uzatabilirsiniz.
3) Yatma zamanından önce su kabını bir iki saatliğine kaldırın.
C) Gözlem/ hareket alanını kısıtlama
1) Yavru köpek en az 4 hafta üst üste ev içine tuvaletini yapmayıncaya kadar aile fertlerinden birisinin gözetimi altında olmalı ya da güvenli bir yerde ( ev için kafes) kapalı tutulmalıdır.
2) Köpek kapalı yere yeteri kadar oyun oynamadan; tuvaletini yapmadan KAPATILMAMALIDIR. Kapalı yer yavru için rahat ve konforlu bir yer olmalıdır. Hiç bir zaman bir cezalandırma yeri olarak düşünülmemelidir.
3) Kapalı yere sadece dinlenmesi; uyuması amacıyla konulmalıdır.
4) Yavru köpekler 4 aylık oluncaya kadar tüm gece boyunca tuvaletlerini tutamazlar. Gündüzleri 4 aylık ve daha küçük yavrular tuvaletlerini birkaç saat kontrol edebilirler. 5 aylık ve üzeri yavrular daha uzun süre kontrol edebilirler.
5) Eğer yavru kafes içerisine tuvaletini yapıyorsa ya kafeste kalmasından daha uzun süre tutuluyor ya da tuvalet ihtiyacını gidermeden kafese konuluyor demektir. Ya da kafes hayvanın bitarafta uyuması diğer tarafta tuvaletini yapmasına olanak verecek kadar büyük demektir. Bu durumda geçici olarak bir bölme konulabilir.
6) Yavru köpeği ev içinde gözlemleyebilmek için tasma takın. Tuvaleti geldiğinde yavruyu kolayca kontrol edebilir ve derhal dışarı çıkarabilirsiniz.

HATALAR:
1) Tuvalet eğitimi esnasında cezanın yeri yoktur. Yavruyu istenmeyen bir yere tuvaletini yaparken yakalarsanız derhal doğru yere yönlendirmek gerekir.
2) Eğer tuvaletini istenmeyen bölgeye yaparken görürseniz derhal [ hayır ] deyip ellerinizi birbirine çarpıp ya da tasmasından hafifçe çekip tuvaletini yapmasını yarıda keserek doğru yere görürün ve yapınca övün.
3) Eğer siz görmeden bir yere tuvaletini yapmışsa kızmayın. Anlamayacaktır. 10 saniye sonra yaptıklarını unuturlar. Bölgeyi eşyalar ile kapatabilir; koku çıkarıcılarla o bölgedeki idrar ya da dışkı kokusunu çıkartmayı çalışabilirsiniz.

son olarak eklemek istersek piyasada satılan köpek tuvalet eğitim spreyi olarak tabir edilen kimyevi maddelere fazla ragmet etmememenizi tavsiye ediyorum. Onun yerine bir çok yerden temin edebilceginiz amonyak kullanmanız daha yerinde olacaktır.Ancak altını özelikle cizmek gereken nokta tuvalet eğitiminde sabırlı olmak ve sebat siz ısrarla eğitime devam edin sonuca ulasacaksınız. başarılı davranışları ödüllendirmenizde faydalı olacaktır.