Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Çocuğunuzun Dişlerini Çürükten Korumak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:55    Güncellendi: 18.02.2025 21:55
Çürük nedir? Nasıl ilerler?

Çürük; şekerli ve unlu yiyeceklerin bakteriler tarafından kullanılması ve ağız bakımının ihmal edilmesiyle oluşan bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavi edilmemesi ve ağız bakımının düzeltilmemesi sonucu çürük tabaka tabaka ilerler ve dişin sinirine kadar ulaşabilir. Hatta daha da ilerleyip abse oluşumuna ve şişliğe neden olabilir.

Dişlerinizi nasıl fırçalamalısınız?

Dişler dış yüzeyleri ; 45 derecelik bir açıyla dişe yaklaştırılmalı ve diş etinden bakteriler uzaklaştırılarak fırçalanmalıdır.

Dişlerin iç yüzeyleri ; özellikle ön bölgeler dar olduğundan fırça dik olarak sokularak fırçalanmalıdır.

Dişlerin tüm yüzeyleri ; iç ve arka taraflarda tam olarak fırçalanmalıdır. Genellikle sadece ön dişlerin ön yüzeyleri fırçalandığından çürükler daha çok arka bölgelerde oluşmakta ; diş taşları ise çok az fırçalanan alt ön bölgede olmaktadır...

Sigara kullananlar kişilerde dilin ön ve arka kısmı da fırçalanmalıdır.

Çocuğunuzun yaşam boyu sağlıklı diş ve dişetlerine sahip olmasını istiyorsanız; ilk süt dişlerinin çıkmasından itibaren ( yaklaşık olarak 6 aylıktan itibaren ) ağız bakımı ve temizliği konusuna da önem vermeniz gerekmektedir. Çocuğunuza ilk yaşlarda kazandıracağınız ağız bakımı ve temizlik alışkanlığı dişlerinde çürük oluşmasını engeller. Bu sebeple; ilk süt dişlerinin çıkmasıyla birlikte temizlik ve bakım işlemlerine başlanmalıdır.

Öneriler:

Biberon veya memeyle her beslenmeden sonra çocuğun tüm dişlerini hafif ıslatılmış bir tülbentle silip temizleyiniz. Bu işlemi;her gece yatmadan önce ve her sabah kahvaltısından sonra olmak üzere günde en az iki kez uygulayınız.

Biberon çürüğünün oluşumunu engellemek için gece uykuya yatarken çocuğunuza biberon vermeyiniz. Zorunlu hallerde biberon içine sadece su koyarak veriniz.

Dişhekiminiz tarafından gerekli görüldüğü hallerde verilen florür tabletlerini;önerilen dozlarda ve düzenli olarak kullanınız.

Çocuğunuzun süt dişlerini 2 yaşından itibaren yemeklerden sonra yumuşak bir bebek fırçasıyla fırçalamaya başlayınız.Özellikle gece uykusuna temiz bir ağızla yatmasını sağlayınız.

Çocuğunuzu ;hiçbir şikayeti olmasa da 1 yaşından itibaren yılda en az iki kez düzenli olarak dişhekiminize götürünüz.Çocuğunuzu düzenli aralıklarla dişhekimine götürmeniz dişhekimi korkusu oluşumunu engellemeye yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzun dişlerini yapışkan ve fazla miktarda şeker içeren ( kolalı içecekler;şekerlemeler;gofret;şekerli sakız; vs.)gıdalardan uzak tutun.Çocuğunuzu ödüllendirmek veye sevindirmek istediğinizde bu ve benzeri gıdaları kullanmamaya özen gösteriniz.

Öğün aralarında atıştırmayı çocuğunuza yararlı hale getiriniz. Bu amaçla çikolata; gofret; bisküvi; şekerleme; kolalı içeçekler yerine süt; yoğurt; peynir; ayran; yumurta veye elma;havuç gibi ısırılarak yenen meyveleri kabuğunu soymadan verebilirsiniz.

Çocuğunuza öğün arasında şeker içeren bir gıda yedirdiğiniz veya içirdiğiniz zaman en geç yarım saat içerisinde dişlerini fırçalayınız veye ağzını bir bardak su ile çalkalamasını sağlayınız.Çocuğunuz iki yaşından küçükse ıslak bir tülbent parçasıyla silebilirsiniz.

Çocuğunuzun şeker ve tatlandırılmış gıdalara düşkünlüğünü engellemek sizin elinizde!Yiyecek ve içecekleri tatlandırmak amacıyla kullanılanm şekerin tüketimini mümükün olduğıunca kısıtlayınız.Çocuğunuzun şeker ihtiyacını doğal yollardan (örneğin meyvelerden) karşılamasını sağlayabilirsiniz.

Siz dişlerinizi fırçalarken mümkünse cocuğunuzun sizi izlemesini sağlayın.Diş fırçalamayı ona tanıtın ve sonra da onun dişlerini (hekiminizin gösterdiği şekilde) fırçalayın.Fırçalama sırasında mercimek tanesi kadar macun kullanınız.

Çocuğunuz dişlerini kendi başına 8 yaşında sonra etkili bir biçimde fırçalayabilir.Bu nedenle 8 yaşına kadar cocuğunuzun dişlerinin gece fırçalanması;siz anne ve babalara aittir!Diğer zamanlarda da cocuğunuz dişlerini fırçalarken yanında bulunarak dişlerini yeterli (en az iki dakika) fırçalamasını sağlayınız.

Kullandığınız diş fırçasını (çocuğunuzun ve kendinizin) 3-4 ayda bir yenisiyle değiştiriniz.