Akupunktur; acus (nokta) ve punctura (iğne batırmak) kelimelerinden oluşan bir deyim. Akupunktur; verdiği sonuçlar ve dolayısıyla da insan sağlığı açısından yan etkisi olmayan son derecede yararlı bir tedavi yöntemidir.Tradisyonel Çin Tıbbı (TCM); yaklaşık 3000 yıllık bir süre içerisinde gelişmiştir. II. Shang Hanedanı dönemine ait arkeolojik kazılarda tıbbi konuların anlatıldığı taşlar ve akupunktur iğneleri bulunmuştur. Noktaların yerleşimini gösteren şemalar ilk olarak İ.S. 317-581 yılları arasında çizilmiştir. Avrupa’da ise akupunktur ile ilgili ilk kitapların yazılması 1600’lü yıllara rastlar.
1972’de ABD Başkanı Richard Nixon beraberindeki büyük bir heyet ile Çin’e resmi bir ziyaret yapmıştır. Bu ziyaret programı içinde Çinli doktorlar Amerikalı heyete “akupunktur anestezisi altında genel anestezisiz yapılan cerrahi bir operasyon” izletmişlerdir. Bu olaydan sonra; akupunkturun Batı’da popülaritesi artmış; uygulanması ve incelenmesi bütün dünyada yaygınlık kazanmıştır.
Uyarı noktaları
İnsan vücudunun kendi kendini onarım gücü çok yüksektir ve bu gücü harekete geçiren belli uyarı noktaları vardır. İnsan vücudunda bin kadar uyarı noktası vardır ve bu noktalardan 650-700 tanesi kullanılır. Her hastalık için ayrı program ve ayrı noktalar bulunmaktadır. Önemli olan doğru bir teşhisle; hangi noktaya nasıl bir uyarı yapılacağıdır (lazer; iğne ya da hangi iğne); bu çok iyi bilinmelidir. Akupunktur tedavisinde sırt; boyun; el; kulak ve vücudun diğer bölümleri kullanılır. Birçok hastalığa ilişkin en çok uyarı noktasının bulunduğu uzuvlar ise eller ve kulaklardır.
İnsan vücudundaki belirli akupunktur noktalarına iğneler sayesinde yapılan uyarılarla organizmanın hemen her yerine ulaşabilecek haberler iletilmektedir. Bu iletişim; akupunktur noktasını oluşturan hücrelerden lokal hücresel uyarıların sinir terminallerine ve son olarak da beyne ulaşır. Beyin de bu uyaranı gerekli organlara ulaştırır ve ilgili organ ve uzuvlardaki enerji dengesi düzelir. Dolayısıyla hastalık da ortadan kalkmış olur.
Lazerle akupunktur
Lazer bir ışıktır. Bildiğimiz; kullandığımız ışığın konsantre edilmiş hali olduğu söylenebilir. Bazı hastalıkların tedavisinde ya da kimi zaman hastanın tercihi doğrultusunda iğne yerine lazer kullanılmakta; iğne batırılarak uyarı yapılacak noktaya lazerle uyarı verilmektedir. Özellikle ameliyatlar ve kazalar sonrası kalan izlere karşı lazerle akupunktur son derece etkili sonuçlar vermektedir. Ayrıca; çocukların tedavisinde iğneye alternatif olmaktadır.
Nasıl iğne?
Eskiden Çinliler sivri taş parçaları kullanmaktaydı. Bangkok’ta ise bu amaçla bambu kamışının kullanıldığı biliniyor. Akupunktur yöntemi ile tedavide önceleri altın kullanılmıştır. Altın ve gümüşün elektrik potansiyel farkını alışı ve düzeltişi çok önemlidir. Bu yüzden altın ve gümüş iğnelerletedavi uygulanan hasta çok daha kolay ve çabuk iyileşme göstermektedir. Altının pozitif bir etkisi vardır. Gümüş de çok iyi bir akupunktur iğnesidir. Kanunlarımıza göre akupunktur uygulayan kişinin mutlaka doktor olması akupunktur eğitimini almış olması ve aldığı eğitimin Sağlık Bakanlığı tarafından verilen bir sertifika ile onaylanmış olması gerekir.
AKUPUNKTURDA KULAĞIN ÖNEMİ
1957 de Fransa da Dr. Nogier kulağın sanki anne karnında ters duran cenin şeklinde olduğunu ve kulakta bütün vücut noktalarının bulunduğunu ileri sürerek auriküloterapi yi geliştirmiştir.
Kulakta bedenin hemen hemen her uzvuyla ilgili bir akupunktur noktası bulmaktadır.
Örneğin; insanın bağırsağı; kalbi; karaciğeri ile ilgili noktalar kulağında mevcuttur. Bu yüzden akupunktur tedavisinde vücutla beraber veya tek başına kulaktaki noktalar kullanılmaktadır. Öte yandan kulağın bu özelliği; hastalığın belirlenmesine yardımcı olmaktadır.
Akupunkturla tedavi edilebilen hastalıklar listesi
Nörolojik Hastalıklar
Baş Ağrıları ve Migren (*)
Periferik Nöropati
İnterkostal Nevralji*
Fasial Paralizi (*) (Yüz Felci) --ilk Altı Ayda--
Trigeminal Nevralji (*)
Göz Hastalıkları
Allerjik Konjonktivit
Glokom (Göz Tansiyonu)
Cilt Hastalıkları
Akne (*)
Ürtiker ve Allerjik Dermatid (*)
Zona ve Sekeli (*)
Egzema
Psöriazis (Sedef Hastalığı)
Sedef (*)
Saç Dökülmesi (*)
(*) W.H.O. (Dünya Sağlık Örgütü) nun "Akupunkturla tedavi edilebilen hastalıklar listesi"nde mevcuttur.