YENİ NESİL PORSELENLER. ZİRKONYUM- FULL PORSELENLER
Günümüz diş hekimliği modern teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanmaya devam etmektedir. Bu ilerleme o derece hızlı olmakta ki artık birçok sektörden önce diş hekimliği sektörü yeni buluşlardan faydalanmaktadır. İleri teknolojiler bizlere yeni nesil porselenleri sunmuştur.
Dayanaklıkları ve doku dostu olmaları; estetik olarak diğer malzemelerden son derece üstün olmaları; ışık geçirgenlikleri; kolay çalışma sağlamaları gibi nedenlerle yeni nesil porselenler artık diş hekimliğinde çok ciddi yer almakta ve metal destekli porselenlere çok ciddi bir alternatif olmaktadır.
Günümüzde çok sık yapılan metal destekli porselenler gerek metal alerjileri; gerek metalin dokularla girdiği etkileşimler; estetik yetersizlik ve dişlere uygulanan kuvvet gibi nedenlerle tercih konusu olmaktan çıkmak üzeredir. Metal destekli porselenin dişetlerine yaptığı zararların başında dişeti çekilmeleri gelir.
Çevremize dikkat edersek bir dişin protez mi yoksa gerçek mi olduğunu en iyi anlayacağımız yer dişetidir. Dişetine baktığımızda morarma; diş dişeti ayrımında çizgi şeklinde bir siyahlık gibi ayırıcı yerler görebiliriz. Bunun sebebi birçok şey olduğu gibi metal destekli yapılarda olabilir. Her metal destekli porselen kötü olacak diye bir kaide yoktur. Metaller kıymetli alaşımlardan da yapılmış olabilirler. Bu metallerde reaksiyon daha azdır.
İşte bu ve benzer sebeplerden dolayı diş hekimliği sektörü bir arayışa girip bir takım yeni teknolojileri değerlendirip elimizde bulunan malzemeleri iyi bir şekilde işleyip zirkonyum ve full porselenleri üretmişlerdir.
ZİRKONYUM
ZİRKONYUM; atomik tabloda metal grupları arasında yer alan bir elementtir. Doğada hiçbir zaman tek başına metal olarak bulunmaz. İlk olarak sri lanka da keşfedilmiştir.(1982).başlıca elde edildiği ülkeler Avustralya. ABD. Rusya Hindistan ve Brezilyadır. Diş hekimliğinde ise zirkonyum minerali olan zirkonya dan elde edilen zirkonya seramiği formu kullanılır.
Zirkonyum; diş hekimliğinde cad cam teknolojileri ile kullanılmaktadır. Ama piyasalarda diğer tekniklerde olduğu için zirkonyumun yapım aşaması araştırılıp zirkonyum porselenler yaptırılacaksa ciddi bir şekilde araştırılıp yaptırılmasında fayda vardır. Cad cam zirkonyum teknolojisi için en iyi yöntemdir.
ZİRKONYUM PORSELEN NASIL YAPILIR?
Dişler kesildikten sonra dişlerin üç boyutlu yapısı tarayıcılarla bilgisayarlara aktarılır. Bu tarama işlemi iki çeşittir. İlkinde dişler kesilir kesilmez hasta ağzında hiçbir şekilde ölçü malzemesi koymadan ağız içi tarayıcılarla ve kamera yardımıyla görüntü sayısal ortama aktarılır ve bu işlemden sonra planlama tamamen bilgisayar ortamında hazırlanır. Daha sonra CAD CAM SİSTEMİNE veriler gönderilir. ZİRKON bloklar burada döner sistemler yardımıyla porselen dişlerin alt yapısı haline getirilir.
Diğer yöntemde ise hastanın dişleri kesildikten sonra ağızdan ölçü alınır. Bilindik yöntemlerle ölçü alındıktan sonra laboratuara giden ölçüler özel alçı sistemleri ile dökülür ve ölçünün aslı elde edilir. Daha sonra bilgisayarlardaki scannere benzer özel aletlerle bu ölçüler taranır ve sayısal ortama yani bilgisayara aktarılır. Bundan sonraki işlem yukarıdaki yazdığım işlemin aynısıdır.
Alt yapılar prova edilir ve akabinde üst yapının yani porselenin işlenmesi için laboratuara gönderilir. Sonuçta zirkonya porselen artık hazırıdır. Ve porselenler ağızda simante edilir.
NEDEN ZİRKONYUM?
1.çünkü zirkonyum doku dostudur. Buda bize yapılan porseleninin ağızda kalma süresi ve kullanım rahatlığı ile ilgili çok uzun seneler öngörmemize sebep olmaktadır. Bu en önemli Sebeplerden biridir.
2. yüksek dayanıklılık. Kırılma dirençleri son derece yeterli ve son derece dayanıklı porselenlerdir. Yapılan ölçüm ve testler kullanıcı gruplerı ve birçok süreç sonucunda dayanıklılığını çok ciddi oranlarda ispatlamışlardır.
3.tamamen doğal görünüme en yakın porselenlerdendir. Altında metal yansımasının olmamasından dolayı grimsi-mat görüntü olmamaktadır.
4 ısı yalıtım güçlüdür. Bu nedenle kullandığımız metal alt yapılı porselenlere göre ısıyı dişe daha az gönderdiği için kullanım rahatlığı vardır. Hastalarımız hiçbir sorunla karşılaşmadan soğuk sıcak yiyecek içecek kullanmaktadırlar.
5 Alerjik değildir. bugune kadar alerjik reaksiyon göstermesi çok nadir vakalarda rastlanmıştır.
6 ışık geçirgenliği nedeniyle camsı görünür. Estetik olarak çok daha iyi bir görüntü sunar.
Bu ve bunun gibi sebeplerden zirkonyum günümüzde kullanımı son derece rahat ve tercih edilen bir porselen çeşididir.
Diğer porselen sistemleri de günümüz teknolojisinde kullanılmaktadır. Bu sistemlerde gayet başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. bu sistemlerim başında da LAMİNA porselenler gelmektedir.estetik olarak mükemmele yakın başarılı bir sitemdir.bununla ilgili yazıyı http://www.tavsiyeediyorum.com/makale_918.htmadlı makalede bulabilirsiniz. laminate de çok özel bir porselendir.
FULL PORSELENLER
Bu sistemler de porselen dişler taşıyıcı bir alt yapının üzerine porselen işlenmesiyle oluşurlar.
Bu porselen tipleri son derce estetik ve son derce rahat kullanımı olan porselen tiplerdir. Porselen malzemeler de diş dişeti bağlantıları hemen hemen sorunsuzdur.
Ful porselen sistemler günümüzde çok tercih edilen sistemlerdir. Doğallıkları. kullanımalanndaki rahatlıkları çok önemlidir. Günümüzde birçok firma bu tip porselen ve alt yapılarını üretmektedir.(vita; ips; ips empress; inceram. highceram) bu firmaların ürünleri kullanmaktadır.
ZİRKONYUM FULL PORSELEN KARŞILATIRMASI
1. zirkonyum köprü yapımında kullanılabilir
Full porselenler son derce risklidir
2. tek tek dişlerde her ikisi de sorunsuz kullanılır
Full porselenlerin mukavemeti daha azdır
3. Renk değiştirmiş dişlerde zirkonyum rengi saklar; kullanılabilir
Fakat full porselen dişler altındaki rengi göstereceğinden kullanımı için önce beyazlatma sonra kumlanılabilir
4.zirkonyum dişler ön grup dişlerde kullanılabilecek kadar iyidir fakat çok iyi bir teknikle yapılmalıdır.
Full porselenler son derece estetiktir v çok rahat kullanılabilir. Hastada hemen hemen hastasız estetik veriri
5. doku uyumları her ikisi içinde son derce iyidir.
6. her ikisi de son derce hassas ölçülerle ve dikkatli yapılır. Maliyetli olduklarından teknik elemanlar daha özenli çalışma yaparlar.
7. ışık geçirgenliği full porselenlerde çok daha yüksektir.
Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı yeni nesil porselenler planlanırken hekimin hatasız eksiksiz planlama yapması gerekmektedir. Yanlış planlama hem ciddi zaman kayıplarına hem de maddi kayıplara yol açacaktır.
SONUÇ:
PALNALAMA AŞAMASI; YANİ KULLANILACAK PORSELENİN TİPİ VE YERİ MUTLAKA ÇOK DİKKATLİ SEÇİLMELİDİR. ENDİKASYONU İYİ YAPILMIŞ BİR PLANLAMA ÇOK UZUN YILLAR SORUNSUZ KULLANILACAK PROTEZLER DEMEKTİR. BU NEDENLE HASTADAN BÜTÜN BİLGİLER DİKKATLİ ALINMALI VE SONUÇ İÇİN UZUN VADELİ BİR ÇALIŞMA YAPILIP. PLANLAMA AŞAMSI BİTİRLMELİ VE DAHA SONRA DÜZGÜN BİR LABARATUVAR ÇALIŞMASIYLA PROTEZ SONLANDIRLMALIDIR.