Vajinusmus; kadının kendisini psikolojik olarak koruma tepkisidir ve vajina girişindeki kasların istemsiz kasılması durumuyla ortaya çıkan bir cinsel işlev bozukluğudur. Cinsel birleşme esnasında; jinekolojik muayenede vajinanın dış üçte bir kaslarının kasılması; itme davranışı; bacakların kapanması; eşini pasifize etme tepkisi de söz konusudur.
Vajinismus psikolojik ve organik nedenlere bağlı olarak gelişmektedir. Orantısal olarak baktığımızda kadınların %90’nında psikolojik kaygılar; endişeler yer alırken; %10’unda organiknedenler bulunmaktadır. Dolayısıyla; kişinin cinsel birleşme ile ilgili yaşadığı sıkıntının vajinusmus kaynaklı mı yoksa herhangi organik bir sebebe mi bağlı olduğu tedaviye başlamadan önce yapılacak bir jinekolojik muayene ile çok iyi tanımlanmalıdır.
VAJINUSMUSUN NEDENLERİ:
Vajinusmusun nedenleri konusunda kültürlerarası karşılaştırmaya elverişli bir ölçek yoktur. Bu konu hakkında araştırma yapan kişiler; immatüre; çocukluk döneminde kişinin içinde bulunduğu kötü koşullar ve çevresel faktörleri sorumlu tutulmuştur.
Masters ve Johnson’ın yaptığı bir araştırmada; dört etken tanımlanmıştır. Bunlar; eşte cinsel işlev bozukluğu; dinsel tutuculuk; cinsel taciz ve şiddete maruz kalma durumudur. Masters ve Johnson’ın yaptığı bir diğer araştırmada; disparoniye ( ağrılı cinsel ilişki ) bağlı durumların da varlığı gözlemlenmiştir.
Vajınusmusun psikososyal nedenleri arasında; baskıcı ve otoriter baba figürün varlığı ki bu durum kişinin eş seçiminde farklılık gösterir ve kişi babasının aksine oldukça anlayışlı; kaçıngan; saygılı bir partner seçer. Zayıf; pasif; edilgen anne figürünün varlığı; baba- kız ilişkisinde yaşanan güçlükler; olumsuz dinsel şartlanmalar; yanlış cinsel bilgilenme / bilgilendirilme; bilinçaltına kazınmış anlamsız korkular; cinsel organlardan iğrenme; cinselliği değersizleştiren ve aşağılayan bir aile ortamında yetişme; "kızlık zarının çok değerli ve mutlaka korunması gereken bir yapı olduğu" düşünceleri ile cinsellik hakkında verilen katı öğretiler beraberinde gelişen kızlık zarını yitirme korkusu; eşcinsel özdeşleşme; hamile kalma korkusu vajinusmusun nedenleri arasında sayılabilir.
Vajinusmusu olan kadınların başlıca özellikleri arasında ise; çocuksu olmaları; erişkin bir kadın olmaya karşı isteksizlikleri; fobik ve cinsel kaçınmalarının olması; kadın- erkek ilişkilerinde deneyimsizlikleri söz konusudur.
Vajinusmusa eşlik eden düşünceler ise aşağıdakiler gibi sıralanabilir .
- “ Cinsel organım çok küçük ve dar ”
- “ Çok canım yanar; çok kanar ”
- “ Benim vajinam anormal; diğer kadınlarınki gibi değil ”
- “ Penis çok büyük; giremez ”
- “ Orada bir duvar var; giremez ” ( Yetkin; N. )
Vajinusmus durumunda takınılan tavır; kadın ve erkekte; farklılıklar gösterir. Kadın da; hayal kırıklığı; yetersizlik duygusu; terk edilme korkusu; bir yandan; tedavi için istekli bir yandan isteksiz- çelişkili bir tutumun sergilenmesi; ve korku söz konusudur. Erkek ise; başta istenmediğini düşünür; daha sonra da kadına zarar vermemek için gittikçe pasifleşir. Bu yaşantılar ve hisler sonucunda da; çift giderek tüm fiziksel yakınlaşmalardan kaçınma başlar ve durum kronikleşir.
Cinsel İşlev Bozuklukları adı altında yer alan ve tedavi başarısı oldukça yüksek olan vajınusmusun tedavisine ne kadar erken başlanır ise çözüm de o kadar erken olur. Bu konuda uzmanlaşmış olması şart olan ve bu konu ile ilgili yeterli bilgi ve deneyime sahip olan bir cinsel terapist ile başlanacak olan tedavi; kadının cinsel yaşam kalitesini yükseltecek; özgüvenini; özsaygısını sağlayacak ve partneri ile olan ilişkisini sağlıklı kılacaktır.