Erken Boşalma ilk olarak 1887 yılında Gross tarafından tanımlanmıştır. Erken Boşalma ( prematüre ejakülasyon ) hem erkeğin hem de partnerinin cinsel yaşamında doyumsuzluk yaratan bir cinsel işlev bozukluğudur ve kişinin boşalma denetimini yapamaması; erteleyememesi durumudur.Erken Boşalma; çeşitli araştırmacılar tarafından vajinaya girişten boşalmaya ( ejakulasyona ) kadar geçen zaman veya penisin vajina içersinde gidiş-geliş sayısı esas alınarak tanımlanmaya çalışıldı.Masters ve Johnson 1970’ de prematüre ejakulasyonu; erkeğin; cinsel birleşmelerinin en az % 50 sinde; eşinin orgazma ulaşmasına yetecek kadar boşalmayı geciktirememesi olarak tanımladılar ( Güveli; M. ). Erken Boşalma; kişi istememesine rağmen; minimal cinsel uyarı ile cinsel birleşmeden önce; hemen sonra ya da kısa bir süre içerisinde ısrarlı ve tekrarlayıcı boşalma bozukluğudur ( İncesu; C. ).
Yapılan çalışmalarda erken boşalma oranı % 20- 35 arasında açıklanmaktadır. Diğer bir deyişle; her 3-5 erkekten birinde erken boşalma sorununun varlığını göstermektedir. Bu oran bizlere erken boşalmanın sıklığını ve ciddiyetini de gözler önüne sermektedir. Geçmiş yıllara kıyasla cinsel işlev bozukları sebebi ile cinsel terapilere başvurma ve destek alma ihtiyacı da oldukça artış göstermiştir.
Erken boşalma; çoğunlukla ön ergenlik ve ergenlik dönemi ile başlayan kişinin kendini tatmin etme ve haz alma eylemi yani mastürbasyon ile boşalmadaki denetimini sağlayamama durumu ile başlar ve devam eder. Erken Boşalma sonradan oluşan ve gelişen bir durum değildir. Kişi boşalma denetimini mastürbasyon yapmaya başladığı yaşta “öğrenemiyorsa” bu durum şimdiki cinsel yaşamında da sabitlik taşır. Örneğin beş yıl önce erken boşalma sorunun olmadığını; son iki senedir bu sorun ile karşı karşıya olduğunu belirten kişi aslında boşalma denetimini önceden de sağlayamamıştır fakat kişide bunun farkındalığı söz konusu değildir. Erkekler denetim sağlamayı zamanla öğrenirler ve geliştirirler. Bu konuda kontrol kazanılmışsa; sonradan erken boşalma olmaz.
Cinsel birleşmeden önceki durumda boşalma söz konusu ise bu durum “ çok ağır prematüre ejakülasyon”; cinsel birleşme gerçekleştiğinde; ilk 1 dakika içinde boşalma durumunda “ ağır prematüre ejakülasyon ”; cinsel birleşmenin ilk 1 ve 3 dakikası içerisinde boşalma söz konusu oluyor ise “ orta derecede prematüre ejakülasyon ” ve cinsel birleşmede ilk 4 ve 7 dakika içerisinde boşalma halinde ise “ hafif derecede prematüre ejakülasyon ” söz konusudur. Çiftlerin cinsel doyumunun da esas kriter olarak alınması atlanmaması gereken bir noktadır.
Erken Boşalma sorunu yaşayan erkeklerde ikincil cinsel sorunların arasında; cinsel isteksizlik; cinsel kaçınma ve erektil disfonksiyon ( sertleşme bozukluğu ) mevcuttur.
Erken boşalmanın başlıca faktörlerine baktığımızda; cinsel mitler yani hurafeler; performans anksiyetesi; cinsel deneyim eksikliği; cinsel uyumsuzluk; uygunsuz ortamda yaşanan cinsel ilişkiler; yanlış ve yetersiz cinsel bilgilenme; edilgenlik;uzun süre mastürbasyon ile cinsel doyum sağlanması; partneri tarafından yetersiz bulunacağı korkusu oldukça yaygındır.
Çoğu erkeğin; cinsel ilişki esnasında erken boşalmayı erteleme ve uyarılmayı azaltma adına; farklı ve çoğunlukla can sıkıcı durumları düşünmesi de oldukça yaygındır fakat çoğu erkeğin doğru ve “işe yarar” bulduğu bu durum oldukça yanlıştır ve zamanla işe yaradığı varsayılan bu durumun “işe yaramadığı ” da görülmektedir. Erken Boşalmanın denetimi; cinsel terapide kişiyi ve partnerini bilgilendirme ve ev ödevleri ile bir cinsel terapist desteği ile sağlanmaktadır
Erken Boşalma; daha önce de belirttiğim gibi bir cinsel işlev bozukluğudur ve tedavisi ilaç; sprey..vs kullanmadan gerçekleştirilebilir.