Ağız kanseri dudakları; dili; yanakları ve boğazı etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Dünyada her beş dakikada bir kişi ağız kanserinden hayatını kaybetmektedir ve bu sayı her geçen gün hızla artmaktadır. Bu veriler göz önüne alındığında aslında ne kadar özen gösterilmesi gereken bir rahatsızlık olduğu anlaşılmaktadır.
Ağız kanserinin Belirtileri
Ağız kanseri ağızda değişik formlarda görülebilir. Bazen kırmızı ya da beyaz lekeler olarak; çoğunlukla ise ağrı yapmamasına karşın iyileşmeyen yaralar olarak görülür. Bu durumu önceden anlayabilmeniz için ise ağzınızı düzenli olarak muayene ettirmeniz önemlidir. Eğer ağzınızdaki üç haftayı geçkin bir süredir bulunan ve ağrı yapmayan bir yara varsa; ya da ağzınızda beyaz veya kırmızı lekeler olmuşsa diş hekiminizden bir randevu almalısınız.
Diş hekiminiz ağız kanserinin belirtilerinin olup olmadığını anlamak için yanaklarınızı; dilinizi; dişetlerinizi ve dudaklarınızı içeren ayrıntılı bir muayene yapacaktır. Böyle bir muayenenin olması özellikle sigara kullanan; alkol tüketen ve kırk yaşını aşmış bireyler için önemlidir.
Bir sonraki aşama;
· Eğer diş hekiminiz bir şeyden şüphelenirse daha detaylı testler isteyecektir.
· Teşhis için o alandan küçük bir parça alınacaktır.
· Eğer hastaya ağız kanseri teşhisi konulursa kan testi gibi başka testler de yapılması gerekecektir.
· Teşhisin ardından hastanın durumuna göre doktor bir tedavi planı çıkartacaktır.
Kimler ağız kanserine yakalanabilirler?
Ağız kanserinin en korkutucu özelliği hemen herkesin her an bu hastalığa yakalanabilecek olmasıdır. Geçmiş yıllarda ağız kanseri daha çok orta yaşlı erkeklerde gözüken bir hastalık olarak bilinirken; bugün birçok genç yaştaki birçok kadın bu hastalıktan etkilenmektedir. Bundan elli yıl önce ağız kanseri erkeklerde kadınlara oranla beş kat daha fazla gözlemlenirken şimdi iki kat daha fazla gözlemleniyor. Bu da hızlı bir şekilde kadınlarda da oranın arttığını bize göstermektedir.
Hangi grup daha çok risk taşıyor?
· Sigara ve alkol kullanımı ağız kanseri riskini arttıran bir faktördür. Sigara ve alkolü bir arada kullanan bireylerde ise ağız kanseri görülme riski normal bireylere göre 30 kat daha fazladır.
· Ağız kanserinden özellikle kırk yaşını aşmış bireyler etkilenmektedir ancak genç bireylerin bu hastalığa yakalanma oranları da günden güne artmaktadır.
· Bundan 50 yıl önce ağız kanserinin erkeklerde görülmesi kadınlara oranla 5 kat daha fazlaydı ancak günümüzde kadınlar da bu hastalığa sık sık yakalanmaktadırlar.
· Toplumun büyük bir kısmında baharatlı yiyeceklerin ağız kanserine neden olduğu gibi bir inanış olmasına rağmen bu tamamıyla yanlıştır.
Birçok kişi Hayatını Kaybediyor.
Bugün ağız kanserinden dünyada her beş dakikada bir kişi hayatını kaybetmektedir.
Erken teşhis ve tedavi hayatta kalma şansını yükselten önemli bir faktördür.
Ağız kanserini nasıl önlerim?
Sağlıklı olmayı hayat tarzı olarak benimsemek ve ona göre yaşamak sizi ağız kanserine karşı koruyabilir. Böyle bir hayat tarzını benimsemiş bir birey olarak ise sigara kullanmamanız beklenmektedir çünkü sigara başka birçok hastalığın nedeni olduğu gibi ağız kanserinin en önemli nedenidir aynı zamanda ağız kanseri riski olma ihtimalinizi arttıran en önemli etkendir.
Alkol kullanımı da ağız kanserine yakalanmak için sigara kadar büyük bir risk oluşturmaktadır. Buna ilaveten alkol ve sigarayı aynı anda tüketen kullanan bireylerde bu risk 30 kat daha fazladır.
Ağız kanserinden korunmak için yapılabilecek şeyler nelerdir?
* Düzenli olarak her gün yeşil ve sarı taze meyve ve sebzelerden tüketmeye çalışın. Muz; brokoli; fasulye; lahana ve biber kanseri önleyici sebzeler olarak bilinirler.
* Tavsiye edildiği gibi diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin.
* Sigara ve alkolden mümkün olduğunca uzak durun. Unutmayın ki sigara kullanımı ağız kanserinin bilinen en önemli nedenidir