Genellikle çocuklar; 2-3 yaşlarında gündüz mesane kontrolünü kazanırlar. Gece kontrolü ise 3;5-4;5 yaşları arasında tamamlanmaktadır. Çocuğun normal gelişim içinde idrarını gece ve gündüz kontrol edeceği biyolojik olgunluğa erişmesi gereken 5 yaşından sonra tekrarlayıcı olarak istem dışı alt ıslatması enürezis adını alır.
Enürezis tanısı konması için; 4 yaşını dolduran çocuğun; yatağına ya da giysilerine tekrarlayıcı nitelikte idrar kaçırması ve bu davranışın en az üç ay süre ile en az haftada iki kez ortaya çıkması Ayrıca bu davranışın fiziksel bir soruna bağlı olmaması gerekir.
Genellikle kız çocukları uyanık oldukları zamanlarda erkek çocuklar ise uyurken idrarını kaçırır. erkek çocuklarda kız çocuklardan daha sık görülmektedir. Bazı durumlarda da çocuklar kardeşleri dünyaya geldikten sonra altlarına yapmaya başlarlar.
Yapısal (anatomik) bozukluğu olmayan bir çocuk ortalama 2;5 yaşında(1.5-4 yaş) çişini tutmayı; haber vermeyi ve yardımlı yada yardımsız tuvalete çiş yapmayı öğrenir. Bu çocukların büyük bir kısmı gece de çişlerini tutmayı ve sabahleyin uykudan altları kuru olarak uyanmayı becerirler. Mesane dolup gerildiği zaman; sinir sistemi beyine idrar yapma gerektiğini haber verir ve mesanenin dışa açılan kapı sistemi; bilinçli olarak gevşetilerek idrarın dışarı atılmasına izin verilir. Gündüz saatlerinde çişini kontrol etmeyi öğrenen ve alt bezinden kurtulan çocukların bir kısmı gece uyku sırasında çiş yapmaya devam ederler. Alt ıslatma olayı; çişini tutamayıp küçük miktarda kaçırmanın ötesinde idrarın tümünü boşaltmak biçimindedir. Anneleri ertesi sabah iç çamaşırı; pijama ve çarşaflarını hatta şiltelerini ıslak bulurlar. İlkokul çağına kadar kısmen hoşgörülen bu durum; ailenin olduğu kadar çocuğun kendisi için de önemli bir sorun halini alır.
Çocuğunuz 5 yaşına gelmesine rağmen sorun devam ediyorsa tedaviye başlanmalıdır. Tedavi hangi türde olursa olsun sonuca varmak uzun sürer; moral bozukluğuna girmeyiniz.
Çocuğu altını ıslattığı için azarlamayınız;aşağılamayınız.Ama iyi bir davranış yapmış gibi iltifat yada pohpohlamada da bulunmayınız.
Altını ıslatıyor diye gece yatarken altını bağlamayınız.
Gece yatmadan 2 saat önce sıvı alımının azaltılması ve yatmadan önce idrara çıkılması hep ilk akla gelen tavsiyedir. Ancak bunun dışında;çeşitli sebeplerle uzun süreler gün içerisinde idrarını tutan çocukların bu alışkanlıklarından vazgeçirilmesi de gerekir.
Gece uykuya yattıktan yaklaşık 1-2 saat sonra ve gece belirlenen bir saatte çocuk tuvalete kaldırılmalı bu her gece aynı saatte tekrarlanmalı.Çocuk tuvalete kaldırıldığında uykudan uyanması sağlanmalı. Tuvalete kendisi yürüyerek gitmeli.
Daha çok küçük çocukları motive etmek ve alt ıslatma istatistiği elde etmek için çizelge kullanılır. Sizin tutacağınız bu çizelgede alt ıslatma olmadığı günler çizelge üzerinde birer sembolle (yıldız veya çiçek resmi gibi) canlandırılarak çocuğun da bu günlerde mükafatlandırılması fayda sağlayacaktır. Çocuğu altını ıslatmadığı için bolca överek;öpüp okşayıp kucaklayarak ödüllendirmeniz en sağlıklı ödül olacaktır.
İç çamaşırına veya yatak çarşafı üzerine konan; ıslanmaya duyarlı bir parçası olan ve idrar yapılmaya başladığı an ses uyarısıyla çocuğu uyandıran alarm sistemleri gece işemelerinde başarıyla kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. İlk günlerde çok yararlı gibi görünmese de 6-8 haftalık tedavi ile sonuç alınabilmektedir.
Gece işemeleri tedaviye rağmen tekrarlayabilir; sabırla yeniden ele alınır ve her çocuk sonunda sabah altı ıslak kalkma derdinden kurtulur. Erişkin yaşta gece işemeleri devam eden insan yok denecek kadar azdır.