Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Çocuklarda Gelişimi Destekleyici Aktiviteler - Bahar Depresyonu

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:55    Güncellendi: 18.02.2025 21:55
ÇOCUĞUNUZUN GELİŞİMİNİ DESTEKLEYİCİ AKTİVİTELER

Çocuğunuzun sağlıklı bir gelişim gösterdiğinin düşünülmesi için dil-bilişsel; ince motor; kaba motor ve sosyal becerilerinin yaş gelişimine uygun bir özellik sergilemesi beklenir. Her yaş dönemine uygun olarak yapılan aktiviteler ve oyunlarla bu gelişimlerinin desteklenmesi gerekir. Koruyucu kollayıcı anne- baba tutumu çocukların bu gelişim özelliklerini sergilemesine büyük bir engeldir. Örneğin; mutlu olması için oyun parkına götürülen bir çocuğun kaydıraktan düşebileceği endişesi ile kaydırağa bindirilmemesi ; elinden tutularak kaydırılması ya da makas kullandığında bir yerine zarar verilebileceği endişesi ile eline makas verilmemesi çocuğun motor becerilerinin gelişmesini engelleyecek ; kendisine güveni yetersiz bir birey oluşma sürecini başlatacaktır. Bu nedenle okul öncesi dönemde çocuğunuzun yaş dönemine uygun olarak gerekli olan tüm becerileri kazanmasını sağlayacak aktiviteleri birlikte yapmalısınız.

Okul öncesi dönemde çocuğunuzun gelişiminin desteklenmesi için oyuncak mağazalarına gittiğinizde onlara en çok yararlı olabilecek oyuncağı seçmek için çok çaba gösteriyor ; oyuncakları tek tek inceliyor ; bunun için büyük zaman ve para harcıyorsunuzdur. Anne – babaların tüm bunlara rağmen “Acaba çocuğum için iyi bir oyuncak aldım mı? Onun için yeterli bir oyuncak mı? Bu oyuncak çok pahallı ama ona bir şey kazandırabilir mi?” gibi endişeleri hala duyabiliyoruz.

Oyuncaklar çocuklarınızın sağlıklı gelişmesi için elbetteki çok önemli; okul öncesi dönemi (0-6 yaş) çocuğunuz için “ oyun çağı” olarak değerlendiririz bu nedenle doyasıya oyun oynamalıdır.Ama bu oyunu sadece mağazadan satın alınan oyuncaklarla sınırlandırmak doğru bir düşünce tarzı değildir. Oynanan oyunların çocuğunuzun bilişsel becerilerini arttıracak; onu bazen düşünmeye sevk edecek; yaratıcılığını destekleyecek; ince ve kaba motor becerilerini kuvvetlendirecek nitelikte olması gerekmektedir. Çocuğunuzun eline verilen bir gazeteden ya da dergiden sevdiği resimleri kesmeye çalışması; bu kestiği parçalardan bazılarını elindeki renkli kalemlerle boyaması ; boyadığı parçalara bir ip ; düğme ( yutmayacağı büyüklükte) yapıştırmaya çalışması; oluşturduğu nesnelerden bir hikaye oluşturması ve bu hikayeyi size anlatması çocuğunuzun motor becerilerini; dil- bilişsel becerilerini; yaratıcılığını çok daha fazla destekleyecektir. Bu nedenle çocuklarınızla birlikte bu tür eğlenceli kesme- yapıştırma- boyama aktivitelerini daha fazla yaparak hem gelişimlerini daha fazla destekleyebilir hem de onları daha fazla mutlu edebilirsiniz.

BAHAR DEPRESYONU

Yaz bitti ; güneşli günler yerini bulutlu ve yağmurlu günlere bırakacak; yazın vermiş olduğu neşe ve enerji hepimizde yavaş yavaş azalacak ; işe yeniden başladık ve günler kısalıyor.

Güneşi az görmek; iş yükümlülüğünün artması; okulların başlaması; havaların serinlemesi kişilerde ruhsal sorunlar yaratabiliyor. Sabah yanmakta güçlük; yataktan kalkmak istememe; kendini gün içinde yorgun ve bitkin hissetme; enerjide azalma ; çalışmak istememe; karamsarlık; hüzün; cinsel enerjide azalma; çabuk sinirlenme; gibi belirtiler “sonbahar depresyonuna” girmiş olabileceğinizi gösterebilir. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte kişilerin yetersiz güneş ışığı alınması beyindeki kimyasal maddelerin düzeninde bozulma olur bu bozulma da depresif duyguların yaşanmasına sebep olur. Uyku ve hormonları düzenleyen biyolojik saatin bozulması da bahar depresyonun ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Bilimsel araştırmalarda mevsimlerin insanların ruh hallerinde bir takım değişiklikler yapmış olduğu belirlenmiştir. Sonbahar ve kış aylarında kişilerde depresif belirtilerin arttığı; geçmişte depresyon yaşayan kişilerde bu belirtilerin yeniden tekrarlandığı araştırmalarla desteklenmiş olup kadınlarda erkeklere göre bu oranların daha yüksek olduğu gözlenmiştir.

Gün içindeki genel yaşanan mutsuzluğu depresyonla karıştırmamak gerekir. Depresyon duygu ; davranış ve günlük yaşamda belirgin değişikliklere neden olan ciddi bir rahatsızlıkken tedavisi mümkündür. Depresyonda uzun süredir devam eden enerji azalması; yorgunluk; bitkinlik; karamsarlık; eskiden zevk altığı aktivitelerden artık zevk alamama;unutkanlık; cinsel istekte azalma; konsantre olmada güçlük; geçmişe yönelik pişmanlık ve suçluk duyguları; uykusuzluk ya da aşırı uyuma; yorgun ve bitkin uyanma; iştahta azalma ya da artma ; yaşamdan zevk almama;kendini değersiz ve işe yaramaz hissetme gibi belirtiler söz konusu olup dünya genelinde en sık görülen psikiyatrik rahatsızlıklardandır.Depresyon sonbaharda % 60 oranında artma göstermektedir.

Bahar depresyonu ile birlikte yaşanan yorgunluk; bitkinlik; enerji kaybı; isteksizlik; çabuk sinirlenme; karamsarlık; libidodaki azalma; konsantre olmada güçlük; uykusuzluk; yorgun ve bitkin uyanma vb şikayetlerin bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekebilir. Çünkü yaşanan bu belirtiler farklı bir ruhsal rahatsızlığın başlangıcı da olabilir. Bahar depresyonu yaşayan kişilerin hava bulutlu olduğunda dışarı çıkmak isteği olmamasına rağmen dışarı çıkmak için çaba göstermesi; vücudu için gerekli enerjiyi sağlamak için düzenli beslenmesi ; düzenli spor ve egzersiz yapması; işyerindeki isteksizliğini azaltmak için sık ve kısa keyifli molalar verilmesi; sosyal yaşamını yeniden planlayarak keyif alabileceği aktiviteler planlaması ; yaşama karşı pozitif bir bakış açısı geliştirmesi depresif belirtilerin azalmasına yardımcı olacaktır. Belirtilerin çok yoğun yaşanması durumunda profesyonel bir destek kesinlikle alınmalıdır. İlaç tedavisi ve psikoterapi süreci ile tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. .