Meme büyütme ameliyatları kadınlarda en sık yapılan estetik amaçlı ameliyatlardandır. Bu amaçla ise meme protezleri kullanılmaktadır. Daha önceki yazılarımızdan birinde bu meme protezlerinin vücuda hangi yoldan konulduğundan bahsetmiştik.
Bu yazıda ise bu amaçla kullanılan protezlerin içeriklerinden ve şeklinden bahsedeceğiz. Meme protezleri 1960 lı yıllardan beri bu amaçla başarılı bir şekilde kullanılmasına rağmen bu zaman içerisinde gerek şekil ve gerekse içerik açısından bazı değişmelere ve gelişmelere maruz kalmıştır.
Günümüzde farklı fazlardan ve aşamalardan geçerek güvenilirliğini bilimsel olarak kanıtlamış olan meme protezleri tüm Dünyada kullanılmaktadır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan meme protezlerinin tamamı silikon torbacıklardan yapılmış olup; bu silikon torbacıkların içerisinde ise farklı maddeler bulunmaktadır.
Bu torbacıkların içeriğine göre en yaygın kullanılan protezler;
1-Yağ dolu meme protezleri;
2-Serum dolu meme protezleri;
3-Silikon jel dolu meme protezleridir.
Meme protezleri içerisinde günümüzde Dünyada en yaygın kullanılan protezler silikon jel protezlerdir. Bu protezlerin diğer protezlere göre kıyaslandığında daha doğal bir his verdiği ve zaman içerisinde ortaya çıkabilecek muhtemel değişikliklerin çok daha az olduğu düşünülmektedir.
Ancak güvenlik anlamında aralarında hiçbir fark olmadığı söylenebilir. Günümüzde kullanılan meme protezlerinin sağlık yönünden herhangi bir sakıncasının bulunmadığı; kanser yapıcı etkisinin olmadığı; bu durumun bilimsel olarak kanıtlandığını söylemek bilimsel bir gerçektir.
Ancak yinede hangi tip protezin kullanılacağını estetik cerrah; ameliyatı yaptıracak olan kimse birlikte karar vermelidir. Eğer ameliyatı düşünen kimse ısrarla bunlardan birisini istiyorsa hastanın isteği dikkate alınmalıdır.
İçerik dışında protezlerin bir diğer özelliği onların biçimidir; şeklidir.
Biçim ve şekilleri açısından meme protezlerini sınıflandırırsak;
1-Yuvarlak şekilli meme protezleri;
2-Damla şekilli meme protezleri;
Bunlardan en sık kullanılan yuvarlak (round) tip meme protezidir. Fakat bazı estetik cerrahlar damla tip meme protezlerini tercih ederler ve bazı meme protezi düşünen kadınlarda özellikle bu tip protezi tercih ederler.
Yine meme protezlerinin dış yüzeyindeki pürtüklü ve düzgün yüzeyli olmasına göre de iki tipe ayrılır. Bazı cerrahlar pürtüklü yüzeyli olanları tercih ederken bazı plastik cerrahlarda düzgün yüzeyli olan protezleri tercih ederler.
Netice olarak meme büyütme ameliyatı düşünen kimseler bu protezler hakkında ayrıntılı bir şekilde estetik cerrahlarından bilgi almalıdırlar. Sonuçta hangi tip protezin kullanılacağına estetik cerrah ve protezi düşünen kimse birlikte karar vermelidir.
GÖĞÜS SARKMALARI VE GÖĞÜS DİKLEŞTİRME OPERASYONLARI
Estetik Plastik ve Rekonstruktif cerrahi uzmanlarına en sık müracaat nedenlerinden biriside kadınlarda görülen meme sarkması problemidir. Bu sorun cerrahi ile düzeltilebilir bir problemdir. Cerrahi dışında da zaman zaman müracaat edilen masaj yada dikleştirici kremler tarzında öneriler estetik cerrahi uzmanlarının dışında yapılıyor olmasına rağmen klinik olarak anlam ifade edecek sonuç elde etmek mümkün değildir. Meme sarkması şeklinde problemi olan kadınların yapması gereken en doğru iş bir Plastik Cerrahi uzmanına müracaat etmektir.
Memeler değişik nedenlerle sarkık hale gelebilir. Meme dokusunu yerinde tutan bağlar zamanla gevşeyebilir. Kilo değişikliklerine; emzirmeye ve yerçekimi etkisine bağlı olarak meme dokusu ile etrafını saran deri zarfı arasında uyumsuzluk olabilir. Sorun meme dokusuna; deriye ya da her ikisine birden ait olabilir. Sonuçta adeta içi boş görünümlü sarkık meme ortaya çıkabilir.
Diğer meme ameliyatlarında olduğu gibi; doktorunuzla neden ameliyat olmak istediğinizi ve bu ameliyattan ne beklediğinizi tartışın. Ailenizde meme hastalığı veya kanseri; sigara; ilaç alışkanlığı veya sistemik bir hastalığınız var ise doktorunuza söyleyiniz. Ameliyatın şekli ve olası problemleri doktorunuza sorunuz.
Estetik meme dikleştirme ameliyatında; sarkık haldeki meme dokusu yeniden şekillendirilir; fazla deri çıkartılır. Meme başı olması gereken yere getirtilir. Ameliyat genel anestezi ile hastane koşullarında; ameliyathanede yapılır. 1;5–2 saat sürer. Sarkıklığın derecesine göre değişik şekillerde iz kalır. Hangi yöntemi uygulanırsa uygulansın meme başı etrafında iz kalması kaçınılmazdır. Meme başı çevresinden kesi yapılarak bir meme dikleştirme ameliyatı uygulanırsa; meme başı etrafındaki iz daha belirgin olabilir. Diğer meme dikleştirme ameliyatlarında meme başı etrafında ize ek olarak; meme başının alt kenarının orta kısmından aşağı doğru uzanan 4-5 cm. uzunluğunda bir iz olabilir. Ancak şunu belirtmek isterim ki uygun bir şekilde yapılmış meme dikleştirme ameliyatında ortaya çıkan iz çok ender durumlar dışında hastayı yada eşini rahatsız etmez.
Dolgun ve dik duran ama tamamen sutyen içerisinde gizlenmiş bir miktar izi olan meme kadınlar tarafından hiç izi olmayan ama sarkık duran göğüslere tercih edilir.
Uygun hastalarda; sadece meme protezi konarak sarkıklık ortadan kaldırılabilir. Bu takdirde ameliyat izi; sadece meme başının kahverengimsi derisi ile göğüsün beyaz derisi ile olan birleşme yerine gizlenir ve minimal olur. İz bırakmayan meme dikleştirme ameliyatı yoktur. Ancak; bu izler başlangıçta belirgin; zamanla belli belirsiz hale gelen izlerdir.
Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Ağrı genellikle sorun yaratmaz. Ameliyat sırasında meme protezi kullanılmış ise birkaç gün kol hareketlerinde kısıtlılık olabilir. Memeler üzerine sütyene benzer sargı uygulanır. Meme başı üzerine ayrı pansuman konur. Pansuman 2 gün sonra açılarak yara kontrol edilir. 7 gün sonra sargı açılır. Hastaya 6 hafta sporcu sütyeni giydirilir ve masaj önerilir. Erken dönemde şişlik olabilir; meme başında hissizlik ve deri üzerinde morumsu renk değişimi olabilir. Bunlar kısa sürede kendiliğinden kaybolur. Hasta 3-4 gün içinde işine dönebilir. 2 ay ağır sporlardan uzak durması önerilir.
Estetik meme dikleştirme ameliyatı genel olarak iyi ve kalıcı sonuç veren; kişinin ve eşinin ruh sağlığını düzelten; onları yaşama daha bağlı hale getiren bir ameliyattır.