Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Psikolog; Pdr; Rehber Öğretmenlerin Görevleri ve Görevlendirme Usul Esasları

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:55    Güncellendi: 18.02.2025 21:55
Çok Değerli Okuyucularım:

Son Günlerde gerek Devlet ve Özel Eğitim Kurumları ve Rehabilitasyon Merkezlerinde Psikolog/ PDR; Rehber Öğretmen olarak görev yapanların yapacakları görevler hakkında ayrıntılı bilgi konusunda mesajlar gelmesi üzerine aşağıdaki yazıyı hazırlamış bulunuyorum.

Bilgilerinize…

SAYGILARIMLA…
HALİL TÜRKMEN
PSİKOLOG

MEB ‘e bağlı Özel Eğitim Okulları ve Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezleri’nde görevlendirilecek Psikolog / Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmenlere Maaş Karşılığı Ek Ders Ücretli toplam 30 saat görev almaları nedeniyle yaptıkları bu görevlerin ağırlıklı psikolojik danışma hizmetleri olmasına karşın bu saatleri ders/seans yazamayacakları ; Psikolojik Danışma Görevleri: Duygusal; ruhsal ve psikolojik sorunları olan öğrencilere psikoterapi; psikolojik danışma; ruhsal sağıltım; sosyal uyum vb. yapmalarına karşın ; Rehabilitasyonlarda da aylık karşılığı görevleri belirli olduğu bu süreleri maaş karşılığı tamamladıkları ve ayrıca idareciler gibi ek ders ücreti aldıkları; ders görevi verilemediği için Tabloda boş bırakılmış yada Psikogların görevlendirildiği kurumda bu dersler bulunmadığı gerekçesi ile SHÇEK Mevzuatında yer alan bu hususlar bu kurumlar MEB a bağlanınca geçersiz hale gelmiştir. Bu Kurumlarda MEB Mevzuat hükümleri geçerlidir.

Ders Görevi verilemeyeceği ; Yani kurumun açılışı aşamasında zorunlu personel oldukları Eğitimin üç saç ayağı vardır. Eğitim-öğretim; Yönetim ; Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri; bunlardan her handi birinde oluşacak bir aksaklık tüm sistemi olumsuz etkiler. GELECEGİN EGİTİMİ www.geleceginegitimi.com ancak; diğer uzmanlar gibi seans/ ders yazamayacakları hususu; Talim Terbiye Kurulu nun; 2004 ve 2006 yıllarında Alanları ile ilişkili girebileceği dersler tüm branşların Tabloda girebileceği derslerin belirtildiği PDR elamanlarının derse giremeyeceği; “Psikologlara Genelde Sağlıkta ve RAM larda; Rehabilitasyon Merkezlerinde görev verilmektedir. PDR mezunlarının sayısı artınca okullarda görevlendirme azalmıştır. ise Lise ve Anadolu Öğretmen Liselerinde Tabloda Belirtilen; alanı ile ilişkili derslerin verilebileceği” bunun dışında maaş ve ücret karşılığı belirtilen sürelerde; yönetmelikte belirtilen Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği görevleri yapacakları ve bu görevler dışında ders görevi verilemeyeceği hususu ayrıca Talim Terbiye Kurulu nun 17.05.2008 tarih ve 003865 sayılı Kararlarında ilgili mevzuat hükümleri ilgi gösterilerek. belirtilmiştir.

İlgi gösterilen:

Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yüksek Öğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslar (12.07.2004 tarih ve 119 sayılı Kurul Kararı)
(12.05.2006 tarih ve 113 sayılı Kurul Kararı işlenmiştir)
Yayımlandığı Tebliğler Dergisi Tarih: Ağustos 2004 Sayı:2563
Değişikliğin;
Yayımlandığı Tebliğler Dergisi Tarih: Mart 2005 Sayı:2570
Yayımlandığı Tebliğler Dergisi Tarih: Haziran 2005 Sayı:2573
Yayımlandığı Tebliğler Dergisi Tarih: Kasım 2005 Sayı:2578
Yayımlandığı Tebliğler Dergisi Tarih: Şubat 2006 Sayı:2581
Yayımlandığı Tebliğler Dergisi Tarih: Şubat 2006 Sayı:2581
TABLO:
SIRA
NO
ATAMASINA ESAS
OLAN ALAN
MEZUN OLDUĞU YÜKSEK
ÖĞRETİM PROGRAMI
AYLIK KARŞILIĞI
OKUTACAĞI DERSLER
42
Psikoloji
Psikoloji Bölümü (*)
 Psikoloji
 Eğitim Psikolojisi
 İnsan İlişkileri
 Sosyoloji
 Gerontopsikiyatri (Yaşlı hizmetleri alanı)
 Gezerek özel eğitim
 Grup gözetimi ve eğitimi
 Özel eğitim alan uygulamaları (Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde)
46
Rehber Öğretmen
1.Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Bölümü/Anabilim Dalı
2. Psikoloji Bölümü (*)


Not: Bu tabloda tüm branşlar alfabetik sırada verilmiştir. İLGİLİ Tebliğler
Dergisinden merak ettiğiniz diğer branşları bulabilirsiniz.

625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu nun yerine çıkarılan 5580 sayılı kanunda ise:



ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI KANUNU


Kanun Numarası : 5580
Kabul Tarihi : : 8/2/2007
Resmî Gazete : 14.02.2007/26434

Kurumlarda çalıştırılacak personel:

MADDE 8 –Kurumların eğitim-öğretim ve yönetim hizmetlerinin; asıl görevi bu kurumlarda olan yönetici ve eğitim-öğretim elemanları ile yürütülmesi esastır.
Bir kurumun öğretime başladığı tarihten itibaren mevcut ders saati sayısının; kuruluş sırasında üçte birinin; kuruluşundan üç yıl sonra da en az üçte ikisinin asıl görevi bu kurumlarda olan öğretmen; uzman öğretici veya usta öğreticiler tarafından okutulması zorunludur

Kurumların yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmetlerinde; en az dengi resmî öğretim kurumlarına atanabilmek için gerekli nitelik ve şartları taşıyanlar; resmî dengi bulunmayan kurumların yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmetlerinde ise yönetmelikle belirtilen nitelik ve şartları taşıyanlar görevlendirilir.

İhtiyaç halinde; resmî okullarda görevli öğretmenlere asıl görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısını doldurmaları kaydı ve çalıştıkları kurumların izni ile sadece okullarda; aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısının yarısı kadar ücretli ders verilebilir. Öğretmenlerin toplam ders saati sayısı haftada otuz saati geçemez .

Uzman öğretici; usta öğretici ve öğretmenlik yapma nitelik ve şartlarını taşıyan diğer Devlet memurlarına; ilgili birimlerin izniyle haftada on saati geçmemek üzere ücretli ders görevi verilebilir.

Ders saati ücretli olarak görevlendirileceklerle ilgili diğer hususlar yönetmelikle belirlenir.
Kurumların müdürleri; kurucu/kurucu temsilcisi tarafından; diğer yönetici ve öğretmen; uzman öğretici ve usta öğreticileri ise müdürlerince seçilir ve çalışma izinleri valiliğin iznine sunulur. Valiliğin izni alınmadan müdür ile diğer yönetici; öğretmen; uzman öğretici ve usta öğreticiler işe başlatılamaz.

Gerekli şartları taşıyan yönetici; öğretmen; uzman öğretici ve usta öğreticiler için valilikçe çalışma izni düzenlenir. Çalışma izninin iptali yine valilikçe yapılır.
Bu Kanun kapsamında çalışacak yabancılar; 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun hükümleri doğrultusunda görevlendirilir.

Türkçe den başka dille öğretim yapan ve yabancılar tarafından açılmış bulunan okulların kurucuları ile müdürleri; Türkiye Cumhuriyeti uyruklu; Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmenliği yapma niteliğini taşıyan ve öğretim dilini bilenlerden birini; Türk müdür başyardımcısı olarak çalışma izni düzenlenmek üzere valiliğe önerir.
Öğretim dilini bilen Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmeni bulunmaması hâlinde; okulun öğretim dilinde özel alan eğitimi görmüş; Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğretmenlere de bu görev verilebilir.

Bu öneriyi; uyarıya rağmen bir ay içinde yapmayan okulların Türk müdür başyardımcılarını; yukarıdaki şartları taşıyan öğretmenler arasından valilik seçer ve işe başlatır.
Millî Eğitim Bakanlığı Özel; Özel Eğitim Kursları Yönetmeliği

Yayımlandığı Resmî Gazete
Tarihi: 22/07/2005

Sayısı: 25883

Kursta görevlendirilecek personel
Madde 6- Kursta;
a) Müdür;
b) Müdür yardımcısı (Kontenjanı 150 kursiyerden fazla olan kurslarda zorunlu);
c) Gerekli koşullar oluşturulduğunda; genel müdür ve genel müdür yardımcısı;
d) Zihinsel engelliler eğitimi için zorunlu personel;
1) Özel eğitim sınıf öğretmeni;
2) Rehber öğretmen veya psikolog;
3) Okul öncesi öğretmeni/ Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni veya uzmanı;
e) Otistik bireylerin eğitimi için zorunlu personel;
1) Özel eğitim sınıf öğretmeni;
2) Rehber öğretmen veya psikolog;
3) Okul öncesi öğretmeni/ Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni veya uzmanı;
f) İşitme engelli bireylerin eğitimi için zorunlu personel;
1) Özel eğitim sınıf öğretmeni;
2) Rehber öğretmen veya psikolog;
3) Okul öncesi öğretmeni/ Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni veya uzmanı;
g) Bedensel engellilerin eğitimi için zorunlu personel;
1) Özel eğitim sınıf öğretmeni;
2) Rehber öğretmen veya psikolog;
3) Fizyoterapist;
4) Okul öncesi öğretmeni/ Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni veya uzmanı;
h) Görme engelli bireylerin eğitimi için zorunlu personel;
1) Özel eğitim sınıf öğretmeni;
2) Rehber öğretmen veya psikolog;
3) Okul öncesi öğretmeni/ Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni veya uzmanı;
i) Zorunlu olmayıp isteğe bağlı personel;
1) Branş öğretmenleri (müzik; resim; beden eğitimi; iş ve teknik eğitimi);
2) Uzman ve usta öğretici;
3) Odyolog veya eğitim odyoloğu;
4) İşitme-konuşma terapisti;
5) Okul öncesi eğitimi öğretmeni;
6) Fizyoterapist
görevlendirilir.

Fizyoterapi gerektiren bireylerin kayıtlarını yapabilmeleri için kurslarda fizyoterapist zorunlu personel olarak görevlendirilir.

Görüldüğü gibi tüm pragramların açılması için Psikolog/ Rehber Öğretmen Zorunlu Personel olarak yer almıştır. Çünkü Eğitim Öğretm Kurumlarında Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri olmazsa olmazlardandır. Bu birimlerde Psikolog/ PDR elamanları çalışabilir. Bu alanda; Lisans Pragramı yerine MEB Kursu Sertifikalı Rehber Öğretmenler atanamaz.Ancak Dershanelere atanabilirler.

Psikolog un görevleri “ Rehber öğretmen veya psikolog;”

Madde 11- Kurumda görevli psikolog aşağıdaki görevleri yapar:
a) Atipik özellikleri; uyum güçlükleri; sorunları veya özürleri bakımından incelenmesi ve tanınması gereken bireyler için tanılama çalışması yapar.
b) Bu çalışmalar için gerekli psikolojik ölçmeleri yapar; yöntem ve teknikleri kullanır ve bunların sonuçlarını değerlendirir.
c) Bireylere kendi alanı ile ilgili olan psikolojik yardımları verir; gerekli terapi çalışmalarını yürütür.
d) Gerektiğinde bireylere çevrede psikolojik yardım veren başka kurum ve kuruluşlara yönlendirir.
e) Çevrede ve okullarda alanıyla ilgili araştırmalar yapar veya yapılanlara katılır. Sonuçları; önerileriyle birlikte ilgililere iletir.
f) Alanı ve bölümünün hizmetleriyle ilgili bilimsel gelişmeleri izler; uygulamalarında bunlardan yararlanır.
g) Kurumda diğer meslek elemanlarıyla ekip çalışması yapar ve görevlerine ilişkin gerekli kayıtları usulüne uygun şekilde tutar.
h) Aile eğitimi; rehberliği ve danışmanlığı programlarında alanı ile ilgili konularda yer alır; uygulamaya katılır.
ı) Personelin hizmet içi eğitim programlarını alanı ile ilgili konular açısından hazırlama ve uygulamada görev alır.
i) Kurum müdürünün vereceği hizmetle ilgili diğer görevleri yapar.
Not: Burada belirtilmeyen görevler Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği esaslarına göre yürütülür.

b) 26.06.2006 tarih ve 55270 Özel Eğitim Giderlerinin Karşılanması
KURUMLARDA BULUNMASI GEREKEN ZORUNLU PERSONEL TABLOSU.
Zihinsel engelliler eğitimi için zorunlu personel
1- Özel eğitim sınıf öğretmeni;
2- Rehber öğretmen veya psikolog;
3-Okul öncesi öğretmeni/ Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni veya uzmanı;
*Fizyoterapist
…………………… Sayılan;1;2;3 maddelerdeki elamanlar kurum açmak için bulundurulması gereken zorunlu personeldir.Buradan yola çıkarak; zorunlu personel ders/seans verilir yada yazılır yorumu; herhangi bir yasal düzenleme yapılmadığı sürece; bir hüküm değil yorumdan ileri gidemez. Çünkü yukarıda ayrıntılı belirttim bu hizmetler Öğrenci Kişilik Hizmetleri kapsamındaki hizmetlerdir. Öğrencilerin bu hizmetlerini yürüten personelin ayrıca derse girmesi etik değildir.

KURUMLARDA ÇALIŞACAK PERSONELİN HAFTALIK GİREBİLECEĞİ DERS SAATİ SAYISI TABLOSU:

Özel Özel Eğitim Kurslarında;
Öğretmenlik yapma koşullarını taşıyan (kurum müdürü) yönetim görevini aksatmamak koşuluyla; haftada aylık karşılığı 6 saat; ders saati ücreti karşılığı 6 saat olmak üzere en çok 12 saat;
Görevli öğretmen ve uzman öğreticiler haftada aylık karşılığı 20 saat; ders saati ücreti karşılığı 20 saat olmak üzere en çok 40 saat;

Özel özel eğitim okullarında;
Kurum müdürü haftada aylık karşılığı 6 saat; ders saati ücreti karşılığı 2 saat olmak üzere en çok 8 saat; özel eğitim okullarında görevli özel eğitim sınıf öğretmeni haftada aylık karşılığı 18 saat; ders saati ücreti 12 saat olmak üzere en çok 30 saat; görevli uzman öğreticiler haftada aylık karşılığı 20 saat; ders saati ücreti karşılığı 20 saat olmak üzere en çok 40 saat
Kurum Müdürü günde en fazla 2 seans;
Özel eğitim okullarında görevli özel eğitim sınıf öğretmeni 1 günde en fazla 6 seans;
Özel eğitim kurslarında görevli öğretmen; uzman; öğreticiler ve usta öğreticiler günde en fazla 8 seans eğitime girebilir.
c)
7)Rehber öğretmen: Talim ve Terbiye Kurulunca belirlenen yüksek öğretim programlarından birini tamamlamış; öncelikle özel eğitim alanında yüksek lisans yapmış veya özel eğitim alanında hizmet içi eğitim programlarına katılmış kişiyi;
11)Psikolog: Üniversitelerin psikoloji alanında lisans eğitimi almış veya “Psikolog” unvanı alan atipik ve uyum güçlüğü olan bireylere tanılama ve terapi hizmetleri veren kişiyi;
Not: Psikolog; Psikolojik Danışman; çok küçük bir farklılıkla; özde aynı görevleri yapan meslek kurumlarıdır. Ancak ülkemizde Psikologlar Derneği nin katı tutumu; PDR Derneğinin etkisiz olması gibi nedenlerle; bu personelin sorunları yıllardır çözümsüz kalmıştır.Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı “Özellikle Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi” Mezunlarına; 1990 yıllarına kadar “Bu tarihlerden sonra PDR Programları açılmaya başlanmıştır.” Üniversiteler Arası Kurul kararları ile PSİKOLOG ünvanı verilmesine; bu ünvanla okul “Okul Psikologu” ve hastanelerde “Psikolog” ünvanı ile görev almalarına karşın; Psikologlar Derneği; fahri üye olarak kabul etmiştir. Üniversiteler herhangi bir unvan belirtmemişlerdir. PDR Derneği ise PDR mezunlarına birkaç ders rehberlik; ağırlıklı Psikoloji Dersleri alan; PDR mezunlarının Psikolojik Danışman ünvanını kullanmalarını desteklemek yerine Rehber Öğretmen ünvanı ile atanmalarına yeşil ışık yakmıştır.
Geçmişte bazı öğretim üyelerinin Özellikle Prof. Yıldız KUZGUN un YÖK te görevli olduğu yıllarda bu ünvanın önüne Rehber Öğretmen ünvanını getirelim ki okullarda ek ders ücreti alsınlar gibi basit teorisi uygulamaya konulmuştur. ; Bu uygulama günümüzde PDR Mezunlarının özlük sorunlarını çözmekte yetersizkalmış ve çözümlenmesi güç olan sorunları beraberinde getirmiştir. “ Ölçme Değerlendirme;Eğitim Yönetimi;Eğitim Planlama ve Proglama vb. bölümler bile RAM lara atandıklarında ders ücreti almaktadırlar.” Dünyada; Avrupa Ülkelerinde Psikolojik Danışmanların tanımı ve görevleri de ne ise ülkemizde de acilen aynı şekilde düzenlenmelidir. Bu sorumluluk başta YÖK; Üniversiteler Arası Kurul; Türk Psikologlar ve PDR Dernekleri yetkililerine düşmektedir.

Kanun No. 5378


Kabul Tarihi : 1.7.2005


h) Rehabilitasyon: Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle oluşan özrü ortadan kaldırmak veya özürlülüğün etkilerini mümkün olan en az düzeye indirmek; özürlüye yeniden fiziksel; zihinsel; psikolojik; ruhsal; sosyal; meslekî ve ekonomik yararlılık alanlarında başarabileceği en üst düzeyde yetenekler kazandırarak; evinde; işinde ve sosyal yaşamında kendine ve topluma yeterli olabilmesi ve özürlünün toplum ile bütünleşmesi; ayrımcılığa karşı tüm tedbirlerin alınması amacıyla verilen koruyucu; tıbbî; meslekî; eğitsel; rekreasyonal ve psiko-sosyal hizmetler bütününü;
Rehabilitasyon
MADDE 10.- Rehabilitasyon hizmetleri toplumsal hayata katılım ve eşitlik temelinde özürlülerin bireysel ve toplumsal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak verilir. Rehabilitasyon kararının alınması; plânlanması; yürütülmesi; sonlandırılması dâhil her aşamasında özürlü ve ailesinin aktif ve etkili katılımı esastır.
Rehabilitasyonun her alanında ihtiyaç duyulan personelin yetiştirilmesine yönelik eğitim programları geliştirilir ve bu personelin istihdamı için gerekli önlemler alınır.

16 Aralık 2006 tarihli 26378 sayılı Resmi Gazete de; Diğer okul ve kurumlarda ders görevi
MADDE 4- (1) Bu Kararda geçen;
a) Alan: Öğretmenlerin mezun oldukları öğretim programına bağlı olarak atandıkları öğretmenlik dalını;
b) Aylık karşılığı ders görevi: Aylık karşılığında okutulmak zorunda olunan dersleri;
Ek ders görevi
MADDE 6- (1) Kapsama dâhil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli olup; aylık karşılığı ders görevini tamamlayan;
a) Müdür; müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarına haftada 6 saate;
b) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerine 6 saati zorunlu olmak üzere haftada 15 saate;
c) Atölye ve laboratuvar öğretmenlerine 20 saati zorunlu olmak üzere haftada 24 saate;
kadar alanlarında; alanlarında ek ders görevi verilemeyen veya kısmen verilebilenlere; ihtiyaç halinde ve istekleri üzerine alanları dışında da ek ders görevi verilebilir.
(2) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile okuma-yazma kurs öğretmenlerinin aylık karşılığı okutmak zorunda oldukları ders saati dışında ilgili mevzuatına göre fiilen okuttukları her ders saati zorunlu ek ders görevi sayılır. Ancak; bu şekilde verilecek ek ders görevi haftada; okul öncesi öğretmenlerinden anaokulları ile kız teknik öğretim okul ve kurumları bünyesindeki uygulama sınıflarında görevli olanlar için bir sınıfta bir öğretmenle tam gün eğitim yapılması şartına bağlı olarak 24 saati; diğer ana sınıflarında görevli öğretmenler ile sınıf ve okuma yazma kurs öğretmenleri için 12 saati geçemez.
(3) Öğretmenlere; ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir.
Yukarıda ki kanun; ilgili diğer kanun ve yönetmelik hükümlerinde Psikolog/ PDR; Rehber Öğretmen ders görevi belirtilmemesi bir noksanlık değildir. Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği nde ders görevi gibi hangi görevlerin verilemeyeceği açıkca belirtilmiştir. Ayrıca özel eğitimle ilgili mevzuatta geçmeyen hükümler konusunda Resmi Kurumlar için çıkarılan mevzuat hükümlerinde; belirtilen hususlar geçerlidir.
Ders ücreti karşılığında görevlendirme :
MADDE 9- (1) Öğretmen sayısının yetersiz olması hâlinde;
a) Yüksek öğrenimli olmak koşuluyla;
1) Bu Karar kapsamındaki yönetici ve öğretmenler dışındaki resmî görevliler ile sınıf öğretmenlerine ilköğretim okulu 6; 7 ve 8 inci sınıflarında; orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate;
2) Resmî görevi bulunmayanlar ile emeklilere; okul öncesi; ilköğretim; orta öğretim; özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate;
kadar ek ders görevi verilebilir.
b) İlgili mevzuatında belirtilen esaslara göre uzman ve usta öğretici olarak nitelendirilenlerden;
1) Resmî görevi bulunanlara haftada 10 saate;
2) Resmî görevi bulunmayanlara haftada 40 saate;
kadar okul öncesi; meslekî ve teknik orta öğretim; özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders görevi verilebilir.
Alanların tespiti
MADDE 24- (1) Hangi okul mezunlarının; hangi derece ve türdeki okul ve kurumlarda hangi dersleri alanları içinde okutabilecekleri Talim ve Terbiye Kurulunca belirlenir.
Görevin fiilen yapılması
YaÖNCELİKLİ OLARAK; BU KONUDA KANUN ;YÖNETMELİK; TALİM TERBİYE KURULU KARARLARI NIN YER ALDIĞI MEVZUAT HÜKÜMLERİNDE
BU KONUDAKİ BİLGİ VERDİĞİM MAKALEYİ OKUYUNUZ.
SAYGILARIMLA...

’’MADDE 26- ÜCRETLİ GÖREVLENDİRME
Yukarıdaki madde hükmünde ders ücretli görevlendirmenin şeklini belirtmiştir. Psikolog/PDR ders ücreti de görevlendirilmiş olsa “Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği ve diğer mevzuat hükümlerinde belirtilen görevleri yaparlar ” yani derse/ seansa giremezler.” Ancak Psikolojik Danışma yapabilirler.Yapılan bu danışma ders/seans gibi gösterilemez.
Kararınca; Psikolog /PDR ;Rehber Öğretmenler; çalıştıkları kurum dışında ayrıca; Özel Eğitim Okul ve Kurumlarında çalışabilirdi.8 mart 2008’de çıkan yönetmelik gereği; ’’ Psikolog/ PDR; Rehber Öğretmen ve aday öğretmen hariç’’ ibaresi konulmuş ve dolayısıyla bu tarihten itibaren ayrıca ders ücretli çalışmamız engellenmiştir
Bu cümleden şu anlaşılmalıdır.
Kamu Kuruluşlarında görev yapan;. Psikolog/PDR mezunları Özel Eğitim Okul ve kurumlarında ders ücretli çalıştırılamazlar. Çalıştırılmaları yasal değildir.
Aynı şekilde Aday Öğretmenler; adaylık süresinde maaş karşılığı dışında ücret karşılığı sürelerde ders/seans yazamazlar.
Adaylık Temel ve Hazırlayıcı Eğitim azami 45 günplanlanır ve bu eğitimlerini tamamlayan Aday Öğretmen bu süreden sonra ders /seans yazabilirler.
Ancak bu elamanlar dahil; zorunlu veya zorunsuz tüm uzmanlar ve elamanlar; “personel “ Özel Eğitim Kurumları ve Rehabilitasyon; dershane; kurs merkezlerinde ücretli olarak; onay alınmak koşulu ile görevlendirilebilirler. ücretli görevlendirilmeleriyasaldır.
Başka bir Kamu yada Resmi Kurum’daçalışmamak kaydıyla veya aynı kurucuya bağlı iki farklı kurumda görev alabilirler.”

Rehber öğretmenin görev ve sorumlulukları
MADDE 63 – (1) Rehber öğretmen bulunduğu okul ve kurumdaki rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin yanında aşağıdaki görevleri de yapar:
a) Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin ailelerine yönelik aile eğitimi hizmetlerini planlamak; yürütmek ve gerektiğinde ilgili kişi; kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak.
b) Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin bireysel gelişimini değerlendirmek üzere formlar hazırlanmasında BEP geliştirme birimiyle; öğretmenler ve ilgili personel ile iş birliği yapmak.
c) Öğretmenler ve ailelerle iş birliği yaparak öğrenciler için bireysel gelişim raporu düzenlemek.
ç) Öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla rehberlik ve danışma hizmetleri yürütme komisyonu; BEP geliştirme birimi; izleme ve yöneltme kurulu ile öğretmenlerle iş birliği yapmak.
Yoksa başka kurumda çalışmayan meslektaşlarım diğer uzmanlar gibi ücretli görev alabilirler. Ancak Rehberlik Kursu sonucu Rehber Öğretmen Sertfikası ile Dershanelerde görev verilebilir. Bunun dışındaki kurumlarda görevlendirilmeleri yasal değildir.
Özel dershanelerde Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Nasıl Yürütülür ?

Özel Dershanelerde de Rehberlik Hizmetleri diğer eğitim kurumları gibi (MEB. Mayıs 2001-2524 sayılı. Tebliğler Dergisi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği )Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğinin 43; 44; 45; 46; 47; 48; 49; 50; 51 ve 52. Maddeleri ve Özel Dershaneler TİP yönetmeliğinin 8- 18- 19. maddeleri hükümlerine göre dershane müdürlerinin başkanlığında yürütülür.

Özel Dershanelerin Rehberlik Servislerince Öğrencilere Yıl Boyunca Yapılabilecek Rehberlik Hizmetleri:

Etkili ve Verimli Ders Çalışma Yöntemleri nin potansiyeli güçlü ve zayıf yönleri ve seviyesine uygun anlatılması ve ders çalışma planlarının yapılmasına yardımcı olunması:(Haftalık Ders çalışma planı verimli çalışma teknikleri; hafızayı geliştirme ve etkili öğrenme yöntem; teknik ve stratejileri)
Seviye Tespit Sınavları: Genelde Dersler Başlamadan; özdeş öğrencilerin bir araya getirildiği Sınıf Atmosferini oluşturmak için bu sınavlar uygulanmaktadır. Öğretmenler ve öğrenci açısından yararlıdır. Ancak bu sınavlar sürekli yapılmalı öğrencilerin seviyeyeye uygun sınıflara gönderilerek; onların sevşiyelerine uygun ders alma olanakları süreklilik arz etmelidir. Bu yöntem zor olsada uygulanması öğrencilerin başarısını da beraberinde getirecektir. Ödül Ceza Sistemi Seviye Grupları www.geleceginegitimi.com
Öğrencilerin devamlarını sağlamak için devam devamsızlık takibinin yapılması:
Devamsızlık yapan öğrencilerin takibini yapmak ve velileri bilgilendirmek gereklidir Ayrıca asıl görev ise öğrencinin devamsızlığının asıl sebebini ortaya çıkarmak ve yardımcı olunarak devamını sağlamak ve başarı düzeyinin yükseltmesine yardımcı olmaktır.

Öğrencilerle Bireysel Görüşmelerin Yapılması:
Kurumun rehber öğretmenleri ;kurumda yapılan her deneme sınav sonuçlarını ölçme değerlendirme servisinden alarak öğrencilerin başarılarını değerlendirmelidir..Başarısı düşük öğrencilerin başarısızlığın sebeplerini araştırarak onlara başarılarının yükselmesinde yardımcı olacak ther türlü önlem öğretmenleri ile koordinasyon içinde alınmalı vedershanenin her türlü olanakları bu öğrenciler için seferber edilmelidir. Öğrenci isteksiz ise niçin isteksiz olduğu belirlenerek;istekli hale getirilmesi sağlanmalıdır. Öğrenme ilke ve yöntemleri açıklanarak; hangi ilke ;yöntem ve tekniği kullanırsa başarılı ola