Sağlıklı Bir Yaşam İçin Sigortamız: BESLENME ve İLK ADIMLAR
Yemek yemek varoluşumuzdan itibaren hayatın vazgeçilmezi olmuştur. Beslenmenin tanımından da anlaşılacağı gibi insanoğlu yaşamının devamlılığı için yemek yemek ve vücudunu beslemek zorundadır. Vücudumuzu 24 saat çalışan bir makine gibi düşündüğümüzde yiyecekler vücudun yakıtı yani enerji kaynağı anlamına gelmektedir. Peki; hepimiz vücudumuza çalışması için yemek yiyerek enerji veriyorsak neden bazılarımız sağlıklı bir yaşam sürerken bazılarımız sürekli hasta olur? Neden komşumuzun da bizim gibi kolesterol problemi yoktur? İşte tam burada akla öneminin kavranması ve bu farklılıkların temel nedeni olarak karşımıza çıkabilecek bir yanıt gelmelidir: YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEK. Nedir yeterli ve dengeli beslenmek?
Bu soruyu kısaca “Vücudun büyümesi; yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumuna yeterli ve dengeli beslenme denir.” Olarak yanıtlayabiliriz.
Yani vücudumuzun çalışması için beslenmek gereklidir ancak beslenirken vücudumuzun hayatta kalması ve sağlık problemlerinden korunması için öncelikle vücudumuzu tanımak; neye ihtiyacı olduğunu bilmek ve bu ihtiyaca göre beslenmek gereklidir.
UNUTMAYIN!!!
¡ Sağlığın korunmasında ve hastalıkların korunmasında yeterli ve dengeli beslenme temeldir.
¡ Besin öğeleri vücudun gereksinmesi kadar alınmadığında yeterli enerji alınmadığından YETERSİZ ve DENGESİZ BESLENME durumu oluşur.
¡ Gereğinden fazla yemek yemek besin öğelerinin fazla alımına sebep olur. Bazı besin öğelerinin fazlası vücudumuzda yağ dokusu olarak birikir ve sağlık için olumsuzdur. Bu duruma DENGESİZ BESLENME olarak tanımlanır.
¡ Gereğinden fazla yemediği halde yanlış besin seçimi yapan ya da yanlış pişirme yöntemi uygulayan bireylerin sağlıkları olumsuz etkilenir ve bu durum da DENGESİZ BESLENME olarak tanımlanır.
NEREDEN BAŞLAMALIYIM???
1. Sağlık danışmanlarından yardım isteyin.
Dengeli beslenmeye adım atmadan önce bedeninizi dinleyin ve bir doktora gidip beslenme açısından dikkat etmeniz gereken bir rahatsızlığınız olup olmadığı ile ilgili bilgi alın. Ardından size rehberlik etmesi ve destek olması açısından bir diyetisyenden mutlaka yardım alın. Beslenme konusunda aldığınız bilgiler eşliğinde nerede hata yaptığınızı belirlemeniz daha kolay olacaktır.
2. Hedef belirleyin ve değişimin nereden başlayacağına karar verin
Bilinçli beslenme için kolları sıvadıktan sonra bir anda hayatınızı değiştirmeye çalışmayın ve bunun için kendinizi zorlamayın. Aksi takdirde ilk adımı atmak sizin için hayli zor olacaktır. Öncelikle yaptığınız hataları belirleyin ve kendinize küçük hedefler listeleyin.
ÖRNEK: “Daha iyi besleneceğim” gibi büyük bir hedef yerine “ sütümü; yoğurdumu ve peynirimi az yağlı yemeye alışmalıyım” diyerek daha somut ve ulaşılması kolay hedefler belirleyin.
Şimdi kendimizi tanımak için hangi soruları sormamız gerektiğine kısaca bir göz atalım:
Besin seçimlerim doğru mu?
Öğün atlıyor muyum?
Ara öğün alışkanlığım var mı?
Pişirme yöntemlerini doğru tercih ediyor muyum?
Su tüketimine dikkat ediyor muyum?
Düzenli bir fiziksel aktivite alışkanlığım var mı?
Tüm bu soruların cevabını verdikten sonra sırasıyla eksik olduğunuz noktalar üzerinde durun ve alışkanlıklarınızı denetleyin.
3. Sabırlı olun
Unutmamamız gereken bir diğer nokta da sabırlı olmamız alışkanlıklarımızı bir günde kazanmadığımız gibi bir günde bırakmamız mümkün olmayacağından kendinizi zorlamayın. Bunun dışında hedeflerinizi küçültmeniz sürekli değişiklik yapmanızı da beraberinde getirecektir. Bu durum zaman alır; bağlayıcı ve aynı zamanda cesaretlendiricidir.
4. İlerlemenizi takip edin ve kendinizi gözlemleyin
Yaptığınız değişikliklerden sonra hayatınızda oluşan değişiklikleri takip edin ve karıştığınız noktada nerede sorun çıktığını düşünüp o noktaya geri dönün.
5. Kendinizi ödüllendirin
Değişiklik yapmak zordur kendinize bunu sürekli hatırlatın ve kendi yaptıklarınızı beğenin. Kendini ödüllendirmenin yiyecek dışında da pek çok yolu vardır ve size kendinizi iyi hissettirecek bir aktivitede bulunmak sizin için en güzel ödüldür.
BESLENMENİN BİR ALIŞKANLIK OLDUĞUNU VE ALIŞKANLIKLARIN DEĞİŞMESİ İÇİN ZAMAN VE DESTEK GEREKTİĞİNİ UNUTMAYIN..