Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Şeker Bayramında Sağlıklı Beslenme

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:55    Güncellendi: 18.02.2025 21:55
Ramazan ayının akabinde gelen bayram günlerinde kişilerde istenildiği zaman yemek yiyebilme özgürlüğü ile aşırı beslenme; bayram ziyaretleri ile birlikte normalden daha fazla tatlı; çikolata; şekerlemelerin yenilmesinin yanında yoğun kafein içeren çay; kahve; gazlı içeceklerin de tüketimi artar. Bu şekilde dikkatsiz bir biçimde aşırı yemek yeme sonucu şişkinlik; hazımsızlık; gaz; mide bulantısı gibi sindirim sorunları; tansiyon yükselmeleri; kan şekerinde artışlar ve baş ağrısı gibi sağlık sorunları oluşabilir. Eğer sizde bayramı her hangi bir sağlık problemi yaşamadan geçirmek istiyorsanız:
  • Güne güzel bir kahvaltı ile başlayın. Az yağlı peynir çeşitleri; haşlanmış yumurta; esmer ekmek çeşitleri( yulaf; çavdar; tam tahıllı; gibi); taze sıkılmış meyve suları ve domates; salatalık; biber gibi taze sebzeler ve bol yeşillikten oluşan bir kahvaltı gün içerisinde daha az yemek yemenizi sağlar.
  • Öğünler arasında 2-3 saatte bir 1 porsiyon meyve veya 1 porsiyon süt ürünleri (süt; yoğurt; kefir gibi) veya 2-3 adet diyet bisküvi/grisini veya 1 avuç fındık/ badem gibi kuruyemişlerden oluşabilecek ufak ara öğünler ile metabolizmanızın sürekli çalışmasını ve kan şekerinizin dengede kalmasını sağlayın.
  • Bol sebzeli yemekler; çorba; az yağlı yoğurt; çok fazla yağ içermeyen salata; esmer ekmek çeşitleri ve komposto / hoşaf/ meyveden oluşan çok ağır olmayan öğünlerle ile devam edin.
  • Kızartmalar; kavurmalar yerine haşlama; ızgara; fırında pişirilmiş yemekleri tercih edin.
  • Sebze ve meyveler başta olmak üzere esmer ekmek çeşitlerini; kurubaklagil yemekleri gibi bol posa içeren besinleri menünüzden eksik etmeyin.
  • Bol bol su içmeyi unutmayın.
  • Bayram ziyaretlerinizde size ikram edilenlerin yarısı yiyin. Size gelen misafirlerinize yemeleri konusunda ısrarcı olmayın.
  • Ramazan ayında ara verilen alkol tüketimi bayramda tekrar başlanıyorsa; rakı; votka; cin gibi alkol içeriği yüksek içkiler yerine şarap; light bira gibi alkol oranı düşük içkiler çok fazla miktarlarda olmamakla birlikte tercih edilebilir.
  • Yürüyüş mesafesindeki ziyaretlerinize yürüyerek; vasıta ile gideceğiniz yerlere ise arabanızı uzak yerlere park ederek veya bir önceki durakta inerek fiziksel aktivitenizi arttırmaya çalışın.
sağlıklı ve mutlu şeker gibi bayramlar geçirmeniz dileğiyle..

sıkça sorulan sorular
  1. Sağlık bir vücuda sahipken; tuz alımı hakkında endişe duymak gerekir mi?


    1g sofra tuzu; 400mg sodyum içermektedir. Dolayısıyla fazla tuz tüketimi kan basıncının artmasına yol açarak; hipertansiyon; koroner kalp hastalığı; konjektif kalp yetmezliği gibi hastalıkların oluşma riskini arttırır. Bunun yanında fazla tuz alımı ile onkotik basınç değerinin değişmesine; vücutta su tutulumuna (ödem); elektrolit dengesizliklerine neden olur. Bunun sonucunda böbrek hastalıkları gibi komplikasyonlar görülebilir. Ayrıca fazla tuz alımı kemikten kalsiyum kaybı ile idrarla fazla kalsiyum kaybına neden olabilir. Sağlıklı bireylerde günlük tuz alımı 6g’ı geçmemelidir. Sağlıklı bireylerde az tuz alımı yararlı olabilir. genetik yatkınlığı olan veya sodyuma duyarlı kişilerde hipertansiyon; çeşitli kalp hastalıkları; böbrek hastalıkları gibi hastalıkların oluşma riskini arttırabilir.
  2. Kilo vermeye çalışırken tuz almak bir sorun yaratır mı?

    Tuz vücutta su tutulumuna neden olarak; kilo vermeye çalışan kişilerin ağırlık kaybının görünmemesine neden olur ve şişkinlik yaratır.