Günümüz dünyasında mükemmel görünüşe sahip olmak herkesin dileği.Bu nedenle kişiler kendilerinde beğenmedikleri görüntülerden kurtulmak için estetik tedavilere ihtiyaç duyuyorlar.
Kişinin fiziksel görüntüsünde büyük öneme sahip dişlerde de estetik uygulamalar yapmak mümkün
Bembeyaz gülümsemeye sahip olma arzusu dişhekimliği sektöründe de hızlı gelişimlere sebep olmaktadır. Bu konuda gelişen en popüler yöntemlerden biri de laminalardır. Laminalar dişin sadece görünür ön yüzeyine uygulanır.
Nasıl mobilyaların iç kısımlarında kullanılan malzemelerin üzerine ince bir tabaka laminant konularak istenilen renk ve görünüm elde ediliyor;dişlerin ön yani dış yüzeylerine porselen yada kompozitden konulan laminalarla; kişinin diş görüntüsünde fark yaratılabilir. Kendi orjinal diş altta kalıp üzerine istenen renk ve özellikte laminalar eklenebilir.
* Zamanla; yaşla görüntüsünü kaybetmiş dişleri tekrar gençlikteki görüntülerine kavuşturmak için de kullanılır. Dişler şayet periodontal harabiyet nedeniyle sallanıyorsa fiber içerikli malzeme ile kompoziteler desteklenerek dişlerin birbirine bağlanması da sağlanır
* Beyazlatma işlemine rağmen rengi açılmayan inatçı renklerde
* Ön dişlerdeki büyük dolgu veya koyu renklerde eskimiş dolguların değişiminde
* Çapraşık dişlerde (hafif) hasta ortodontik tedavi istemiyorsa ;
* Dişlerin şeklinden memnun olmayıp farklı bir çehreye sahip olmak isteyenlerde.Biraz daha ön dişlerinin uzun olmasını yada köpek dişini sivri bulup daha düz hatta durmasını isteyen kişilerde orjinal dişine dokunmadan bu uygulamayı yapmak mümkün. Altta ki resimde yan keser dişlerin kısa ve küçük görüntüsü kompozitelerle restore edilmiştir.
* Negatif gülüş hattından pozitif gülüşe dönmek isteyenlerde
* Dişlere zarar vermeden güzel bir gülüşe sahip olmak isteyen uygun ağız ve diş yapısına sahip 18 yaşından büyük kişilere
* Düşme ;çarpma yada trafik kazası nedeniyle dişleri kırılan kişilerin acil çözümlerin de kullanılır.
KOMPOZİTE LAMİNETE DİŞE NASIL TUTUNUR
Dişlerin mine tabakası aynı bal peteği gibidir. Hekim bu bal peteklerinin içerisini özel bir solüsyonla mikro derecede boşaltıp kullanılan kompozit malzemenin özelliklerinde bir yapıştırıcının peteklerinin içerisine girmesini sağlar.
Nasıl bir fayans tek başına kırılgandır. Fakat iyi bir yapıştırıcı ile yere yapıştığın da üzerinden kamyon geçse fayanslara bir şey olamaz.
Kompoziteler de iyi bir yapıştırıcı ile dişe yapıştığın da diş gibi fonksiyon görür. Ama hiç bir zaman birebir dişle aynı dayanıklığa sahip değildir. Dişe zarar verecek kabuklu yiyeceklerde ve aşırı zorlamalarda kırılgandır.
LAMİNETE NEDEN ESTETİKTİR ?
Diş dokuları rengi yansıtırken her diş tabakanın (mine dentin; pulpa) yoğunluğuna göre ışığı yansıtır. Laminalar orjinal dişlerin ışığı kırmasını taklit eder. İçinde herhangi bir metal içermediği ve kişinin yüzüne göre tasarlandıgı için son derece estetiklerdir.
KOMPOZİTE LAMİNETE DİŞE ZARAR VERİR Mİ ?
Dişe yapışma mantığı aynı ortodontik apereyler gibidir. Dişe yerleştirilirken dişten alınmadığı için çıkarılınca yine düzgün mine yüzeyi kalır. Üstelik dişeti çekilmesi nedeniyle açılan dişlerde hassasiyetin giderildiği düşünülürse dişe faydası vardır denilebilir. Diş kesilmeden estetiği sağlayabilmekte diğer faydalardan sayılabilir.
Sanıldığının aksine kompozite laminaytler diş etine zarar vermez. Yada diş çürütmezler. İyi fırçalama ve bakım yapıldığında herhangi bir soru oluşturmadan yenilenmesi geldiğinde yenilenebilirler.;
Kompozite laminaların ömrü varmıdır?
Her restorasyon gibi kompozite laminalar da eskir.Genellikle 5-10 yıl ömürleri vardır.6 ay da bir yapılan kontroller laminaların ömrünü uzaltır. Aşındırıcı macunları kullanmak laminalar zarar verir. Düzenli fırçalama ve kontroller ömrünü uzatır.
Kompozite laminadan sonra dişe ne tip uygulamalar yapılır?
Kompozite laminadan sonra kişi şayet isterse dişlere porselen lamşna yada kron köprü yapılabilir. Hiçbir sakıncası yoktu.