Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Obezite Cerrahisi Uyku Apnesine Çözüm Olabilir

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:55    Güncellendi: 18.02.2025 21:55
Obezite Cerrahisi Obstrüktif Sleep Apne’yi (Uyku Apnesi) Tedavi Edebilir

Uyku apnesi (sadece apne olarak da bilinir); uyku sırasındaki solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına sebep olan önemli bir hastalık. Uyku apnesi uykuda hava akımının en az 10 saniye süreyle normal değerinin %20’sine ve daha altına düşmesi ile tanımlanabilir. Uykudaki solunum duraklamaları sonucunda kandaki oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar.

Uyku apnesi merkezi sinir sistemindeki bir problem nedeniyle (merkezi uyku apnesi) veya solunum yollarındaki bir tıkanıklık nedeniyle (tıkayıcı uyku apnesi) oluşabilir. Bazen de bu her iki durum birlikte olmaktadır (bileşik uyku apnesi). Bu hastalığın değerlendirilmesinde sadece solunumun durması (apne) değil aynı zamanda solunumun azalması (hipopne) da hesaba katılmaktadır.

Yüksek tansiyon; gürültülü horlama; yorgunluk; aşırı sinirlilik; depresyon; unutkanlık; konsantrasyon bozukluğu; sabah başağrısı; kontrol edilemeyen şişmanlama; uykuda terleme; sık idrara çıkma; mide yanması gibi sorunlar uyku apnesinin sonuçları olarak ortaya çıkabilir. Hastalarda; hastalığın seviyesine göre bu sorunların biri; birden fazlası ya da hepsi birden görülebilir. (Kaynak: Wikipedia)

Journal of Clinical Sleep Medicine (Klinik Uyku Tıbbı Dergisi) dergisinin Ağustos sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre; bariatrik cerrahi obstrüktif uyku apnesini (OSA) düzeltebilir. Fakat çözülüp çözülmeyeceğini bariatrik cerrahiden ziyade; durumun ağırlığı belirlemektedir.

Christopher J. Lettieri (MD; from Walter Reed Army Medical Center in Washington; DC ) ve arkadaşları “Kilo kaybı OSA ağırlığını azaltır; fakat cerrahi kilo kaybını takiben OSA’nın sebat etmesi henüz tanımlanmamıştır.” Demektedir. “Bariatrik cerrahinin OSA üzerindeki etkisini araştırdık. Ciddi kilo kaybı ve apne-hipopne indeksinde (AHI) azalmaya karşın; pek çok vakada hastalığın direndiğini ileri sürüyoruz.”

Preoperatif uyku değerlendirmesi için yönlendirilen hastalarda bariatrik ameliyattan önce ve 1 yıl sonra polisomnografi tetkiki yapıldı; kilo kaybının vücut kitlesine; OSA’ya ve devamlı pozitif havayolu basıncı (CPAP) gereksinimlerine etkisi değerlendirildi. OSA ağırlığı AHI’ya bağlı olarak tanımlandı. Saatte 5’den az olanlar normal; saatte 5-14 kez olanlar orta; 30’dan ağır olanlar ise ağır OSA olarak değerlendirildi. Araştırmacılar tedaviye uyumluluğu ve kilo kaybını takiben OSA ağırlığının tahminleyicilerini belirlediler.

Çalışma OSA’sı olan ve % 75’I kadın olan 24 hastalık bir grupta düzenlendi. Ortalama yaş 47.9 +- 9.3 idi ve katılımcıların çoğu başlangıçta ağır OSA grubundaydı. Kilo kaybı vücut kitle indeksinde 51 +- 10.4 kg/m2’den 32.1 +- 5.5 kg/m2’ye düşerken(P < .001); AHI 47.9 ± 33.8 ‘den 24.5 ± 18.1’e düşmüştü(P < .001).

Sadece 1 hastada takipte OSA tamamen kaybolmuştu(4%). Bununla birlikte çoğu hastada (71%) hafif veya ağır şekilde devam ediyordu. Tedaviyi takibeden AHI’nın tahminlenmesinde başlangıçtaki AHI en önemli faktördü(R2 = 0.603. OSA devam eden tüm hastalarda apne ataklarını düzeltmek için CPAP gerekti. Bununla birlikte gereken basınçlar 11.5 ± 3.6 cm H2O ‘dan 8.4 ± 2.1 cm H2O ‘ya düşmüştü(P = .001). Takipte sadece 6 hastanın CPAP tedavisine uyumlu olduğu saptandı.

Araştırmacılar “Cerrahi kilo kaybı AHI’yi azaltır; fakat pek çok hastada bariatric cerrahiden sonra OSA devam etmektedir.” yazmaktadır. “OSA’nın sağlık ve yaşam kalitesi üzerindeki negatif etkilerine bağlı olarak bu hastalara sürekli CPAP tedavisine devam etmeleri ve bariatric cerrahiyi takiben uykuyla bağlantılı potansiyel subjektif düzelmeleri ve kalıntı hastalığı değerlendirmek üzere polisomnografi ile tekrar değerlendirilmeleri önerilmelidir”

KAYNAK: J Clin Sleep Med. 2008;4:333-338.
ÇEVİRİ: Op.Dr.Murat Üstün (Kaynak ve sitemizin tam adresi (www.medicorium.com) belirtilmeden alıntı yapılamaz.)