Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kök Hücre ile Gençleşme (Anti-Aging) İşlemleri

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:55    Güncellendi: 18.02.2025 21:55
İnsan bedenini oluşturan yapıların ve organların köken aldığı ana hücrelere kök hücre denir. Bu mucizevi hücreler tıpta devrim niteliğinde fırsatlar sunacak görünüyor. Yaşam spermle yumurtanın birleşmesi ile başlar. Bu oluşan yapıya zigot adı verilir. Bu yapı beş gün boyunca bölünerek çoğalır. Çeperi kök hücrelerden oluşan ancak merkezi boş olan bir yapı gelişir. İnsan bedeninin oluşumunda bu boşluğun varlığı yaşamın kaynağı olan hücreler kadar önemlidir. Felsefi ya da metafizik bakış açısından bu boşluğun ayrı bir önemi vardır; ancak başka bir yerde tartışılması gerekir. Bu yapıya kist adı verilir. Her ne kadar kist bir hastalık durumunu çağrıştırsa da burada yaşamın başlangıcıdır. Diğer tür kistlerden ayrılması için adına blastokist denir. Bu kistin dış çeperinin iç yüzeyini oluşturan hücreler embriyonik kök hücreler olarak bilinen etik tartışmaların konusu olan hücrelerdir. Bu hücrelerden her biri bir insan bedenini yaratacak güçtedir. Bu nedenle her şeyi yapan anlamında totipotent hücreler olarak da adlandırılır.

Kök hücreler diğer hücrelerden bazı özellikleri ile ayrılır. Belirli bir gruba özelleşmiş değillerdir. Uygun sinyalle her grup hücreye dönüşme yetenekleri vardır. Plastisite adı verilen bu özellikleri ile kan hücresi kemik hücresine dönüşebilir.

Göbek kordonu adı verilen yaşam kordonu da ayrı mucizeler barındırır. Bebeğin doğmasından sonra kordonun kesilmesinden itibaren ilk 30 dakika içerisinde göbek kordonu kanı bol miktarda kök hücre içerir. Bunlarda yetişkin kök hücre olsa da daha genç hücrelerdir. Erişkinlerde bulunan kök hücrelerin görevi buludukları dokunun onarımını ve idamesini sağlamaktır. Ancak çoğu dokuda çok az sayıda kök hücre bulunur. Onlarda doku yaralanması gibi bir nedenle aktive edilmedikce sessiz kalırlar. Deri kök hücreleri üst deri tabakasının tabanında bulunur ve deri hücrelerini üretir ve onarırır. Kıl köklerinin tabanında da benzer hücreler yer alır. Burun içindeki dokudan elde edilen kök hücrelerinde farklılaşmada çok yetenekli oldukları saptanmıştır Kemik iliği kaynaklı kök hücreler günde 200 milyon kadar kan hücresi üretebilmektedir. Erişkin kök hücreleri laboratuvar ortamında özellikli bir grup hücreye dönüştürülerek tedavide kullanılma çalışmaları vardır. Ancak erişkin kök hücrelerinin dış ortamda çoğalma yetenekleri sınırlıdır. Erişkin kök hücrelerini embriyonik kök hücrelerine dönüştürme ve dış ortamda çoğaltabilme çalışmaları vardır. Yeditepe Üniversitesinin geliştirdiği hücre şifresini kırarak; erişkin kök hücrelerinini embriyonik kök hücrelere dönüştürme çalışmaları bu konuda bir çözüm sunar.
Estetik cerrahiyi ilgilendiren kök hücreler yağ dokusu kaynaklı kök hücrelerdir. Yağ dokusunda bulunan kök hücrelerin kemik iliğindekiler kadar dönüşme yetenekleri ve değeri olduğu saptanmıştır. Üstelik aynı miktardaki kemik iliğine göre 1000 kat daha fazla kök hücre içerir. Şu anda anti-aging amaçlı olarak doğrudan kök hücre tedavisi Sağlık Bakanlığından izinle yapılabilmektedir. Dolaylı kök hücre aktarımları ise kök hücreden zengin yağ hücre enjeksiyonları ile yapılabilir. Kişinin cildinde önemli değişikliklere neden olur. Kırışıklıklarda azalma ya da yok olma yanında; yüzde gerginlik; güneş hasarının geri dönmesi; yüzdeki lekeli cildin daha homojen bir renge dönüşmesi; yüzdeki porlar dediğimiz küçük deliklerin sıkılaşması gibi pek çok yarar sağlar. İşlem enjektörle; lokal anestezi altında kişiden kök hücreden zengin yağ hücrelerinin alınmasıyla başlar. Bu hücre karışımı yüzün uygun yerlerine enjekte edilir. İşlem mikroenjeksiyon türünde bir uygulama olup; herhangi bir iz bırakmaz ve kişi işlem sonrası evine dönebilir. Yağ enjeksiyonundan farklı bir uygulama olup; bu konuda eğitimli ve tecrübeli estetik cerrahi uzmanları tarafından yapılması gerekir.