DKH ları için bir çok risk faktörü varlığı bilinirken 90 vada bilinen bir sebep yoktur. Bu nedenle bir çok araştırmacı DKH nın kalıtım şeklini ailesel faktörler ve çevresel faktörler arasında ki etkileşim sonucu oluştuğu düşünülen multifaktöryel kalıtım olarak sınıflamaktadırlar. Bu gerçeklerden yola çıkılarak tüm bebeklarin DKH açısından taranması gerkekliliği önerilmektedir. Aşağıda sayılan risk faktörlerinde artmış DKH birlikteliği söz konusudur. Bu risk faktörlerinden birisi varsa hasta mutlaka 18-23 haftalar arasında Fetal Ekokardiografi incelemesi yapılmak üzere bir Prenatal Tanı Merkezine refere edilmelidir. İlaç Kullanımı ve annenin hastalıklar
Annede Epilepsi varsa ve Antiepileptik ilaç kullanıyorsa
Anne depresyon tedavisinde Lityum Kullanıyorsa
Anne Diabet tedavisi için İnsulin alıyorsa
Annede Fenilketonüri hastalığı varsa
Anne Gebelik sırasında Kızamıkçık hastalığı geçirmiş ise
Ailede DKH öyküsü varsa
Önceki bebekde DKH varsa yeni risk 1/10 ile 1/100 arasındadır.
Daha önce iki çocukda DKH varsa yeni risk 1/10 ile 1/20 arasındadır.
Annede DKH varsa yeni rik 1/5 ile 1/20 gibi yüksek bir orandadır.
Babada DKH varsa yeni risk 1/30 dur.
Annede Down sendromu ve diğer kromozomal hastalıklar içişn artmış risk varsa
Anne Yaşı 35 in üzerinde
Down sendromu ve Trisomi 18 için biokimyasal riskler yüksek ise (ikili test ve üçlü test )
Gebelikte yapılan ultrasonografide Başka sistemik doğumsal anomali saptanmış ise
Rutin 20. Hafta anomali taramasında doğumsal anomali saptanmşı ise bebekde DKH riski yükselmiştir. Bu nedenle ayrıntılı Fetal kardiyak değerlendirme yapılmalıdır.
FETAL DOLAŞIM
Doğumdan sonra fetus vucudundaki dolaşım birbirine karışmayacak şekilde ikiye ayrılır. Kalbin sol tarafı pulmoner venler sol atrium; sol ventrikül;ve aorta dan oluşur. Kalbin sağ tarafı ise süperiyor ve inferiyor vena kava sağ atrium sağ ventrikül ve pulmoner arterlerden meydana gelir. Bu iki dolaşım birbirinden bağımsız ve biri diğerine karışmadan devam eder.
Buna karşılık fetal dolaşım çok farklıdır. Sağ ve sol dolaşım ; foramen ovale ve duktus arteriosus seviyesinde birbiri ile karışır. Bu karışımdan dolayı intrauterin hayatta çok ciddi kalp problemlerine karşılık yaşamını devam ettirebilen fetus doğum sonrası oluşacak dolaşım değişikliklerinden dolayı çok ciddi yetersizliğe girebilir hatta ölüm ile sonlanabilir. Kalbin Sol Tarafı
Plasentadan bebeğe kan ublikal ven yardımı ile geri döner. Umblikal ven göbek hizasından fetus karnına girer ve abdominal umblikal vena olarak devam eder.
Umblikal vena karına girdikten sonra duktus venosus yolu ile doğrudan sağ atriuma ulaşır. Bu kan oksijen ve besin olarak zengin bir kandır ve sağ atrıum içinden foramen ovale yolu ile sol atrium içine geçer. Foramen ovale sağ atrium ile sol atriumu birleştiren küçük bir deliktir.
Sol atiuma giren kan akciğerlerden gelen kan ile karışır ve sol ventrikül içine dolar.
Sol Ventrikül içindeki kan Aort yardımı ile beyin ve üst ekstremitelere dağılır.
Kalbin Sağ tarafı
Plasentadan dönen kan umblikal vena yardımı ile göbek hizasından karına girer. Duktus venosus yolu ile doğrudan sağ atrium içine oradan da foramen ovale ile sol atriyum içine dolar.
Sağ atrium içine gelen kanın büyük kısmı süperior ve inferior vena kava yolu ile gelir. Diğer bir kısmı ise duktus venosus yolu ile gelir.
Sağ atrium içindeki kan sağ ventrikül içine pompalanır.
Sağ ventrikül içindeki kan pulmoner kapaklar üzerinden ana pulmoner arter içine pompalanır. Buradan; kan akciğerler ve duktus arteriosusa dağılır.
Duktus arteriosusu yolu ile kan baş ve üst ekstremiteler hariç vucudun geri kalan kısmına dağılır. Sonuç olarak iki umblikal arter yolu ile plasentaya geri döner.