Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Estetikte Dördüncü Boyut: Terleme ve Koku Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:55    Güncellendi: 18.02.2025 21:55
Aşırı terleme tıpta hiperhidroz olarak bilinir. Kişinin sosyal yaşantısını bozar. Psikolojik sorunlar yaratabilir. Bazı durumlarda aşırı sıvı kaybına neden olur. Bedenin nemini bozabilir ve bu yolla oluşabilecek rahatsızlıklara zemin hazırlar. Nemli eller tokalaşma sırasında karşı taraf için rahatsızlık vericidir. Aşırı terleme; bedenin karşı tarafa verdiği yanlış sinyalleri de içerir. Verdiği mesajlar kişinin sıkıntılı; sorunlu ve rahatsız olduğu şeklindedir. Kişinin günlük işlerini ya da iş yaşantısını da etkileyebilir. Kitap sayfalarını bozar. Kağıtlara zarar verir. Bilgisayar kullanımında bile sorunlar yaşandığı görülmüştür.. Kişinin karşı cinsle iletişimini bozar. İyi ve sağlıklı ilişkiler kurmasını engeller. Koltuk altı terlemeleri giysiye zarar verir. Renk ve kumaşın yapısı üzerine olumsuz etkileri vardır. Her şeyden önce giysinin koltuk altında oluşmuş yuvarlak ter halkaları; güzel bir bayanın çekiciliğini düşürür. Ayaklarda ve koltuk altındaki terlemeler kapalı ortamında etkisi ile bakterilerin üremesine ortam hazırlar ve kokuya neden olur.

Günümüz bütüncül (holistik) estetik anlayışında ( holistik estetik cerrahi yaklaşımı yazarın patenti altındadır ) sadece dış görünümün kusursuzluğu ve uyumu çekicilik için yeterli değildir. Koku; terleme; ses tonu; tavırlar; mimik kullanımı gibi pek çok konu dördüncü boyut estetik olarak günümüz modern estetik cerrahisinde yerini almıştır.

Aşırı terlemenin tipleri:

Aşırı terleme iki şekildedir. Nedeni bilinmeyen ve altta herhengi bir hastalık olmayan aşırı terlemeye birincil aşırı terleme denir. İkincil aşırı terleme adı verilen diğer grupta ise; endokrin sorunlar (hipoglisemi; hipertiroidizm) nörolojik sorunlar; ilaçlar ( antidepresan; antiemetik ); menopoz; kalp ve solunum sistemi hastalıkları; kanser ya da kronik enfeksiyon gibi altta yatan bir neden vardır.

Ter ve koku bezleri:

Ter bezlerinin iki tipi bulunur. Ekrin bezler olarak bilinen asıl ter bezleri bütün vücudumuzun derisine yayılmıştır. Yaklaşık sayıları 3 milyon kadar olsa da özellikle koltuk altı; ayak tabanı ve avuç içinde fazladır. Apokrin bezler olarak bilinen ikinci grup ise bedene özgü kokuyu verir. Koltuk altı ya da genital bölge gibi yerlerde bulunur.

Terleme Tedavisi:

Öncelikle altta hiçbir sorunun olmadığı saptanmalıdır. Altta yatan bir hastalık varsa öncelikle hastalığın tedavisine gidilir. Nişasta testi ile terleyen alanların sınırları belirlenebilir. Kısa süreli ve sınırlı etkisi olan birtakım yöntemler olsa da günümüzde botoks ile terlemenin durudurulması ya da basit bir işlemle ter bezlerinden bir bölümünün yok edilmesi en iyi sonuç veren ve güvenilir yöntemler olarak öne çıkar.

Botoksla koltuk altı; avuç içi ya da ayak tabanı aşırı terlemelerinin durdurulması:
Kırışıklık ve yüz gençleştirme için kullanılan botoks aşırı terleme tedavisinde de yararlıdır. Ekrin ter bezlerinin geçici olarak çalışmasını durdurur. Koltuk altı uygulamasnda işlem öncesi kremle yüzeysel uyuşma sağlanabilir. 1 cm aralıklarla terleyen bölgeye uygun dozlarda enjeksiyon yapılır. Hassas bireylerde ya da iğne fobisi olanlarda; iğne yapmadan botoksu deri altına püskürten cihazlar ile uygulamanın son derece kolay olduğunu belirtmede yarar var. Avuç içi ve ayak tabanı daha hassas bölgeler olup; tercihan bölgeyi uyuşturucu enjeksiyonlardan sonra uygulama gerçekleştirilir. Etki süresininin 8-9 aya kadar uzadığı görülebilir. Ardışık tekrarlarla etki süresi uzar.

Aşırı terleme sorunu bazen bıyık bölgesi; alın; kasıklar gibi bölgelerde de görülebilir.Özellikle botoks bölgesel terlemelerde kolay bir yöntem olarak öne çıkar.

Ter bezlerine hasar vererek kalıcı olarak terlemenin durdurulması.
Liposuction’un bir türünün uygulanması ya da lazer ile ter bezleri hasarlanarak kalıcı sonuçlar elde edilebilir.