İlk insanla; üreme olgusu birlikte varolmuştur.Medeniyetin gelişimine parelel olarak yardımlaşma ve dayanışma isteği de hızlanmıştır.Böylece insanlar toplumsal hayatta çeşitli kurumlar oluşturmuştur.Sosyal hayatın en temel vazgeçilmezi ailedir.Aile kurumunun en tatlı meyvesi de çocuktur.
Asırlar boyunca çocuk ailelerin milletlerin ve toplumların bir parçasıdır.Günümüzde çocukla ilgili plan proje ve programlar giderek artmaktadır.Çocuğun anlamı ve önemi tarihten günümüze tüm milletlerde farklı bir anlam ifade etmiştir.Çocuk genel itibariyle kültürleri diğer nesillere aktarandır.
Yirminci yüzyılda çocuk olgusu eğitim olgusu ile eşdeğer olarak algılanmaktadır.Toplumlar çocuklara daha iyi bir gelecek sunmak için adeta çırpınır olmuşlardır.Dünyada 0-6 yaş dönemindeki çocuk eğitimi ve gelişimi üzerine baş döndürücü yatırımlar yapılmaktadır.Bu döneme ait bir çok program geliştirilmiştir.Anaokulu ve kreş gerçeğini Dünya kabul etmiştir.
0-6 yaş aralığı neden önemlidir.Bu dönem bazı uzmanlara göre çocuktaki tüm gelişim basamaklarının en hızlı seyrettiği dönemdir.Bunlar:
Günümüzde özel eğitim gerektiren veya farklı gelişim gösteren çocuklar için sevindirici çalışmalar yapılmaktadır.Dünyada bir çok devlet ve üniversite ciddi kaynaklar ayırarak projeler geliştirmektedir
Hali hazırda küçük adımlar ve portage gibi programlar özel gereksinimi olan çocuklara yönelik olarak uygulanmaktadır.
Benzer çalışmalar normal gelişim gösteren çocuklar için de geliştirilebilir.1900;lü yılarda Montessorı normal gelişim gösteren çocuklar için ilk çocuk evini açmıştır.Kendisi tıp doktoru olan Montessorı okul öncesi gelişimin önemini yıllar önce fark etmiş ve uygulamıştır.
Bu yöntem:Çocuğun gelişim alanlarını destekleyecek bir ortam hazırlamakla başlar.Bu özel tasarlanmış ortamda çocuğa her türlü oyun serbestiliği verilir.Çocuk bu ortam da zihinsel;bilişsel;sosyal gelişimini destekleyici geri bildirim alır.Aslında eğiticinin de yeni şeyler keşfetmesi; tecrübe etmesi imkan dahilindedir.
Bu yöntemin temel ilkeleri
.Çocuk 0-6 yaş döneminde her türlü gelişime açıktır.
.Zihinsel becerileri üst düzeydedir.
.Öğrenilen bilgilerin tekrarı önemlidir.
.Çocuğun gelişimine uygun materyaller hazırlanmalıdır.
.Çocuk doğru ve yanlışı tecrübe ederek bulur.
.Var olan materyal kullanımında dikkat önemlidir.
.Çocuk eğlenceli ve zevkli bir ortamda öğrenir.
.Çocuğa gelecekte toplumu yönlendirecek bir birey olarak bakmalıyız.
Montessorı çocuğun içinde bulunduğu topluma uyumuna çok önem vermiştir.Çocuğun yetişmesinde çağ;mekan ve bilgi önemlidir.Eğitimde çocuk içinde yaşadığı kültüre uygun hareket edemiyorsa sosyal uyumda zorlukları var demektir.
Yetişkin-çocuk ilişki ve iletişiminde ebeveynlerin ;ben bilirim tavrı önemlidir.Bu tutum çocukta var olan gelişme ve keşfetme kabiliyetini yok eder.Anne babalar çocuklarına sen olsan ne yapardın şeklinde soru sormaları çocuğu keşfetmeye yöneltecektir.
Ebeveynlerin çocuk eğitiminde en önemli görevleri onlara materyal sunmaktır.O materyali kontrollü bir şekilde istediği gibi kullanmalıdır.Çocuklarımızın kendi kendilerini keşfetmelerine yardımcı olunmalıdır.Saat ile oynayan bir çocuğa hemen kırabileceği hatırlatılmamalı.Burada çocuk hem güvensizlik duygusu ve hem de beceriksizlik imasını yaşar.
Buradan hareketle günümüzde çocuklar televizyon ve bilgisayara esir olmuş durumdadırlar.En çok televizyon seyredilen ikinci ülke olduğumuz gerçeğinden hareketle çocuk gelişim programları uygulamaya konulmalıdır.İçerisinde 0-6 yaş gelişim basamaklarını içeren oyun evleri açılmalıdır.
Soruna nereden ve nasıl bakılırsa bakılsın çocuk eğitiminde en temel olgu SEVGİDİR.