İmplant teknolojisi dünya da kabul edilen ve üzerine yatırımlar yapılan bir sektör. Sonuç itibariyle implant kullanım amacıyla geliştirilmiş bir ürün.Kullanılımı arttıkça üretimide artmakta. Üretim arttıkça rekabet doğmakta .Bu rekabetin sonucunda firmalar ürünlerin de ve tasarımların da farklılıklar sunarak;pazardaki paylarını yükseltmekteler.
İmplantın tüketici kesimi doktorlar. Fakat doktorlar bu implantları hastalarına uyguladıklarından ; hastalarda dolaylı yoldan tüketici oluyorlar.Bunun sonucunda hastalar kendilerinde kullanılan implantın kalitesi nedir ?Nasıl üretiliyor?Hangi marka ? hangi ülkeye ait gibi sorularla muatap kalıyorlar. Araştırmalarını ya eş dost tavsiyesi yadainternet üzerinden yapıyorlar.
Fakat göz ardı edilen bir konu İmplant nedir? Ne amaçla üretilmiştir?
Çünkü implant vücudda bir fonksiyonu görmesi amaçlı icad edilmiştir.Aynı kolumuz kırıldığında yada bel kemiğimizde sorun olduğunda yerleştirilen implantlar gibi . Farklı olan bir özelliği yoktur. Ortak özellik kemiğe tutunmasıdır.
Dişlerde kemiğe tutunurlar:
Büyükçe bir çark hayal edin.Dişler de çarkın birer dişlisi gibi çene kemiğinde yer alır.Bu dişlilerden birini kaybettiğimizde o dişlinin foksiyonunu yapabilecek yeni bir dişliye ihtiyaç vardır. Çünkü vücudumuz boşlugu kabul etmez hemen yeridi doldurmak ister. Dişler boşluğa doğru kayar o zaman sorunlar başlar.Diş kaybının hemen ardından o eksik diş yerine koymak gerekir. Yüz yıllardır insanlar eksik dişleri yerine koymak için protezler geliştirmişler.
Branemark ve arkadaşlarının yaptıkları araştırmalar bu konuda bir devrim niteliğindedir. 1969 yılında implant ile kemik doku arasında bağlanma olduğunu ispatlamışlardır. İmplant titanyumdan üretilmektedir. Ve titanyumla kemik direk bağlantıya geçmektedir. İşte bunun ispatının ardından Titanyuma şekiller verilmiş.Yüzey yapıları geliştirilmiş fonksiyon ve estetik olarak birebir dişe yakın hale getirilmiştir
.
Titanyum cubuklar halinde olan implantlar çeşitli aşamalardan geçerek vücuda uygulanır .Bu aşamaları tek tek aktaracağım.
1: Titanyum çubuklara CNC lerle implant vidaları haline getirilir.Bu vidaların tasarımları farklı farklıdır.Her tasarımın bir amacı vardır:
Bu tasarımlar hekime uygulama kolaylıgı sağlamak için geliştirilmiştir.
2) İmplantlar tek tek yada 10 adetde bir kontrol edilir. Firma farklılıgı burada açığa cıkar.Çünkü kimisi her implantı ;kimisi 10 yada değişen sayılarda implantı inceler. Kusurlu olanın üretimi durdurulur.
3) İmplantların yüzeyleri diş kök yüzeyini taklit etmesi için kumlamaya girer. Kumlama çok önemlidir.Kimi firma kumlamada aliminyum oksit ;kimisi de calsiyum içerikli toz kullanır. Binlerce toz implantın yüzeyine püskürtülerek pürüzlendirme işlemi yapılır:
4) İmplant yüzeyinin asitleme ile dahada pörözlü hale getirilmesi sağlanır. Bütün bu pörözlendirme işlemleri implant ve kemik bağlantısının orjinal diş ve kemik bağlantısına yakın olmasını sağlamak amaçlı yapılır.
5) İmplantların ağıza uygulanabilmesi için steril olması gerekir. İmplantlar paketlenip bir dizi titizlik gerektiren sterilizasyon işlemlerine tabi tutulur.Artık uygulamaya hazır haldedir.