Skrotumda; spermatik kord içinde pleksus pampiniformis’in dilatasyonudur. Normalde sağlıklı erkeklerin % 10-15’in de bulunur.
TEDAVİ ŞARTLARI :
1- Varikoselin palpe edilebilir olması; 2- Çiftin bilinen infertilitesinin bulunması; 3- Kadın eşin fertilitesinin normal olması veya potansiyel olarak düzeltilebilecek bir varikoselin bulunması; 4- Erkek eşin bir veya daha fazla anormal semen parametreleri veya sperm fonksiyon testlerine sahip olması.
TEDAVİ : Varikosel’in tedavisi; cerrahidir. Tedavide;
Açık Cerrahi : - Yüksek retroperitoneal;
- İnguinal;
- Subinguinal;
- Skrotal.
Laparoskopik :
Radyolojik : - Skleroterapi;
- Embolizasyon; gibi yöntemlerle tedavisi bulunmakla beraber; tedavide altın standart Açık Cerrahidir.
Varikoselektomide Amaç : Tüm internal spermatik ven dalları ve eksternal spermatik ven dallarını bağlamak; Vaz deferens ve damarlarını koruyarak bu yolla testiküler venöz drenajı sağlamak ve spermatik kordona ait lenf damarlarını ve arteri korumaktır.
Özellikle daha aşağıdan yapılan cerrahi girişimle daha fazla ven bağlanması; daha yüksek arter yaralanma riski ve daha fazla deneyim gerektirmesi subinguinal yöntemin dezavantajıdır.
Daha yukarıda daha az ven bağlanması ve daha düşük arter yaralanma riski ve mikrocerrahiye daha az deneyim gerektirmesi inguinal yöntemin avantajıdır.
İSTENMEYEN SONUÇLAR : Uygulanan yöntem ve uygulayan kişiye göre değişkenlik göstermektedir.
Testiküler lenfatiklerin bağlanmasına sekonder oluşan Hidrosel; varikoselektominin en sık rastlanılan komplikasyonudur. Görülme sıklığı; % 3 – 33’dür. Değişik cerrahi yaklaşımlarla varikoselektomi sonrası Nüks % 0 – 45’dir. Çıplak gözle varikoselektomi uygulanan yöntemlerde varikosel nüksü % 15’dir.
Ameliyat sırasında Lokal anestezik ilaçlar; antibiyotikler kullanılır. Ameliyattan sonra ağrı kesiciler ve yine antibiyotikler bir süre daha kullanılır. Bu ilaçların yan etkileri; ilaçların prospektüslerinde belirtildiği gibidir.
Varikoselde tek başına Ağrı olması; tedavi için gerekli neden değildir. Ameliyat sonrası ağrı; başlangıca göre daha da artabilir ve hatta kalıcı olabilir. Asıl ameliyat nedeni bir veya daha fazla anormal semen sonuçları veya sperm fonksiyon testlerine sahip olunmasıdır.
Önerilen tedaviyi kabul etmemeniz durumunda semen parametrelerinde bozulma (sperm sayısında azalma; hareketliliği ve şeklinde bozulma); testis hacminde azalma ve testesteron üretiminde azalma görülür.
AMELİYAT SONRASI : Yedinci günde cilt dikişleri alınır veya aldırılır. Bu süre içinde her gün düzenli pansuman yaptırılmalıdır. Yara yeri; temiz tutulmalıdır. Yara yeri su ile temas ettirilmemelidir. Size verilen ilaçları tarif edildiği şekilde; zamanında ve belirtilen miktarda almalısınız. Ameliyatdan 20 gün ve sonrasında normal Cinsel ilişkide bulunulabilinir. Bazen bu süre zarfında zorlamalı faaliyetlerden sonra yara yerinde bir miktar ağrı hissi oluşabilir ancak bu durumu geçicidir. Semen analizleri ameliyat sonrasında en az 1 yıl süreyle veya gebelik sağlanıncaya kadar 3 ayda bir tekrarlanmalıdır.
LAPAROSKOPİK VARİKOSELEKTOMİ VE SONUÇLARI
Laparoskopik varikoselektomi genellikle yatış gerektirmeyen bir cerrahi işlemdir. Buna rağmen genel anestezi sonrası pek az hastanın ayılması için bir gece hastanede kalmaları gerekebilir. Know ve ark. larının 1996 yılındaki 82 olguluk 115 laparoskopik varis ligasyonu serisinde ortalama 102 dakikalık ortalama operasyon zamanı ve olguların %95’inde spermatik arterin korunduğu rapor edilmiştir. Yine aynı çalışmada %1;8’lik rekürren ya da persistan varikosel; %1;2’lik oranda majör ve %8;5’luk minör komplikasyon oranı bildirilmiştir. 1993 yılında ki bir başka çalışmada ise Jarow ve ark. ları persistan varikosel oranını %1; spermatik arter korunma oranını ise %80 ve komlikasyon oranlarınıda %4 olarak rapor etmişlerdir.
Laparoskopik varikoselektominin tedavide ki rolü halen tartışmalıdır. İnguinal ve subinguinal yaklaşımlar eşit etkinlik; morbidite ve iyileşme vede lapaoroskopik yöntem ile karşılaştırıldığında daha düşük maliyette yapılabildiği için sonuçta laparoskopik varikoselektominin rolü çözüme kavuşmamıştır. Bununla birlikte bu alternatif tekniklerin sonuçları pek çok üroloğun henüz kullanımında olmayan mikroskopik yönteme göre daha başarılıdır. Laparoskopide deneyimli ürologlar için laparoskopik varikoselektominin etkinliği ve düşük komplikasyon oranları üroloji uygulamalarında laparoskopinin kullanımını desteklemektedir.