Diyabet korkulu rüyanız olmasın..
Aşağıda diyabetle ilgili birçok rakamsal değer okuyacaksınız. Lütfen bu değerleri benimseyerek okuyun!
2003 yılında dünyada toplam 189 milyon insan diyabetli iken bu sayının 2025 yılında %72 lik artışla 324 milyona ulaşacağı düşünülmekte.1987 yılından beri koroner kalp hastalıkları; kanser ve felç gibi hastalıkların görülme oranı azalırken diyabette % 45 e varan artış gözlemlenmiş. Bu hastalık adeta veba gibi; diyabetten 2005 yılında 20 yaş ve üzerinde 1;5 milyon kişi yeni tanı alırken buda yetmez gibi her gün 4;110 kişi bu sayıyı katlayarak çığ gibi artırmakta. Biz diyetisyenlerin sözü her zaman şu olmuştur “
diyabetliler diyetlerini yaparlarsa dünyanın en sağlıklı kişileri olurlar”. Peki diyetini uygulamayan hastalığından geç haberi olan kişilerin durumu ne olur ? Bu kişiler için ise diyabet hastalığı başta yaşam kalitesini olumsuz etkilemesi olmak üzere diğer rahatsızlıkları peşin sıra getirmektedir. Aşağıdaki veriler bunu bizlere daha açık bir şekilde göstermektedir.
Amerika da yapılan diyabetin komplikasyonları code 2 çalışmasında:
· 12 dk bir yeni felç vakası
· 19 dk bir yeni kalp krizi vakası
· 19 dk bir yeni major amputasyon vakası
· 60 dk bir yeni diyaliz vakası
· 90 dk bir yeni körlük vakası
· ve de ölen diyabetlilerin 3/4 ü koroner kalp hastalıklarından hayatlarını kaybetmekte olduğunu ortaya koyarak diyabetin insan sağlığı ve yaşam kalitesi üzerine olumsuz etkilerini apaçık ortaya koymaktadır.
Verilere göre 2002 yılındaki rapor edilen toplam ölümlerin 224.092 i diyabet ve diyabete bağlı komplikasyonlardan meydana gelmektedir.
Diyabet özellikle gelişmekte olan ülkelerde daha hızlı artmaktadır.
Bütün bu istatiksel değerler diyabetin tüm dünyayı kapsayan ve her geçen gün çığ gibi artan bir hastalık olduğunu daha iyi kavrayabilmemiz içindi. Üzerinde durulması gereken önemli nokta dünyadaki diyabetli nüfusun üçte biri diyabetli olduğunu bilmemekte hastalığından bir habersiz yaşamı sürdürmektedir. Sizler diyetisyen ve sağlıklı bireyler olarak lütfen bu testi kendinize ve yakınlarınıza uygulayın. Önleminizi erken alın sağlıklı ve rahat bir yaşam sürün.
Diyabet Risk Testi
a) 18-44 b) 45-64 c) 65 yaş veya üzeri
a) BKI 18.5-25 arası b) BKI 25 üzeri
(BKI içinşu förmülü kullanınız: kilo(kg) / boy² (m cinsinden karesi))
a) Doğru b) Yanlış
a) Doğru b) Yanlış
a) Doğru b) Yanlış
a) Doğru b) Yanlış
PUANLAMA
1.soru= A )0 PUAN B)5 PUAN C)9 PUAN
2.Soru= A) 0 PUAN B) 5 PUAN
3.Soru= A) 5 PUAN B) 0 PUAN
4.Soru= A) 1 PUAN B) 0 PUAN
5.Soru= A) 1 PUAN B) 0 PUAN
6.Soru= A) 1 PUAN B) 0 PUAN
0-2 puan arası çok düşük risk
3-9 puan arası orta risk
10 ve üzeri yüksek risk
çok düşük riskli grubun dışında diğer gruplar için ileride tip2 diyabet görülme riski var.
Mutlaka acilen yaşam tarzınızda ve beslenme şeklinizde kalıcı düzenlemeler yapmanız gerekmektedir.
Şu an ve ilerisi için gerekenler çok basit:
· Ağırlık kontrolünü sağlamak. Fazla kilolu veya şişmansak mutlaka ideal ağırlığa ulaşmak ve bu ağırlığı sürdürmek gerekiyor.
· Hafta içindeki her gün mutlaka aktivitemizi artırmalıyız. Dünya sağlık örgütüne göre haftada en az 5 gün 30-45 dk lık hafif-orta düzey aktivite yapmalıyız.
· Öğün sıklığını artırarak 3 ana 3 ara öğün yapmalı; az yağlı yiyecekleri tercih etmeli; sebze- meyveyi yeterli tüketmeli; tam tahıllı ürünlerini (kepekli ekmek; bulgur; esmer prinçvb….) tercih etmeliyiz.