Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Emzirme Döneminde Beslenme

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:55    Güncellendi: 18.02.2025 21:55
EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME

Emzirme döneminde annelerin beslenmesi önemlidir. Çünkü bebeğin 5-6 ay boyunca büyüme ve gelişmesini sağlayacak tek besinin anne sütüdür . Anne ne kadar yeterli; dengeli ve kaliteli beslenirse ; sütü de o kadar verimli olmaktadır. Anne sütünü arttıran besinler sıklıkla sorulmaktadır. Bu konuda iki önemli faktör vardır. İlki bol sıvı alımıdır. Günde 3 litreye yakın sıvı alınmalıdır. Bu sıvı ihtiyacı su; taze sıkılmış veya % 100 katkısız meyve suları; süt; çorba; komposto; şerbet; limonata veya ayrandan karşılanabilir. Ne kadar çok sıvı alınırsa anne sütü hacmi de o kadar artmaktadır. Anne sütünün % 87 sinin su olduğu unutulmamalıdır.Anne sütünü arttıran ikinci faktör ise sık emzirmedir. Anne ne kadar sık emzirirse o kadar sık uyarılır ve süt yapımını arttırır. Yeni doğan bebeğin midesi yaklaşık 1 çay bardağı ( 60 ml) kadardır. Anne sütü çok kolay sindirilebilen bir besindir. Emzirme bittiği an bebeğin dışkıladığını görebilirsiniz. Bu yüzden yenidoğan bebeği annenin 2 saatte bir emzirmesi gerekmektedir. Bebek büyüdükçe mide kapasitesi da artar. Annelerin emzirme döneminde beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken bazı hususlar :
  • Bebeğiniz gibi sizde sık beslenin. Uzun süre aç kalmayın. Ana öğünlerden 2- 2;5 saat sonra küçük ara öğünler yapın.
  • Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Sabah; öğle ve akşam öğünlerinizde tüm besin gruplarından besin olmasına dikkat edin.
  • Vitamin ve mineral gereksinmenizi karşılamak için her öğününüzde sebzeler ve/veya meyveler yer alsın.
  • Emzirme döneminde balık omega-3 yağ asidi içeriğinden dolayı oldukça önemli bir yere sahiptir. Omega-3 yağ asidi bebeklerin beyin ve göz gelişiminde oldukça etkilidir . Özellikle yağlı balıkların (somon; levrek vb..) omega-3 yağ asidi miktarı daha fazladır. Yalnız yüksek miktarda cıva içerebilecek balıklara dikkat edin ( köpek balığı; kılıç balığı vb) Ton balığını günde 180 g ile sınırlayın. Eğer hiç balık sevmiyorsanız günde 2 adet ceviz yiyebilirsiniz. Tablet şeklinde omega-3 yağ asitlerinin kullanımı hakkında doktorunuza danışın.
  • Kafein anne sütüne geçebilir ve bebeği rahatsız edebilir; erken yaşta bebeğinizi kafeinle tanıştırmayın. Kahve veya çayda günde 2 fincanı aşmayın. (Günde 300 mg ın üstünde kafein alınmamalı) Çayı mutlaka açık veya bitkisel çay( ıhlamur; nane;papatya; kuşburnu) şeklinde tercih edin.
  • Kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri tüketiminizi arttırın
  • İçeriğini bilmediğiniz; hazır besinlerden uzak durun. Salam; sosis; sucuk gibi şarküteri ürünlerinin tüketim sıklığını en azından bu dönemde azaltın.
  • Eğer gün boyu etli yemek yemediyseniz; mutlaka yumurta yiyin.
  • Baharatları hayatınızdan çıkarmanıza gerek yok. Bebeğiniz çok hassas olduğunu belli etmedikçe baharatlı; asitli ve gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınmanıza gerek yok. Aslında bebeğinize farklı tatlar sunmak; katı besinlere geçiş olduğunda onun daha kolay kabullenmesini sağlayabilir.
  • Tatlılardan kaçmanıza gerek yok. Daha çok sütlü tatlıları tercih edin. Miktarları abartmayın ve çok fazla boş kalori almayın. Gebelik öncesi kilolarınıza dönme çabalarınızı sabote etmelerine izin vermeyin.
  • Bu dönemde alkol içerseniz günde 1 kadeh şarap veya 300 cc biradan fazlasını içmeyin. Emzirmeden önce 2-3 saat geçmesini bekleyin.
  • Stresten uzak durmaya çalışın. Stres anne sütünün azalmasına sebep olabilir.
Emzirme döneminde diyet yapılmamalıdır. Çünkü anne emzirme ile günde 500 kaloriye yakın enerji sarfeder. Gebelik döneminde vücudun depoladığı yağlar ; anne sütünün yapımında kullanılır. Emzirme döneminde annelerin düşük kalorili diyet yapması süt yapımını azaltmakta ve sütün besin değerini olumsuz etkilemektedir.