Mısır şurubunun ne olduğunu bilmeden yıllarca birçok üründe tüketildi. Amerika’da üretilen ürünlerin dörtte birinde mısır şurubu kullanıldığı tahmin ediliyor. Mısır şurubunun tatlandırıcı olarak gıda üreticileri tarafından kullanılmasının en büyük nedenleri fiyatının şekere oranlar daha ucuz olmasıdır. Bu ucuzluk zamanından Amerika’da kola fiyatlarının 3$ ucuzlamasını ya da karlarının bir o kadar artmasını sağlamıştır.
Mısır nişastasının elde edildiği mısırların çoğu genetiğiyle oynanmış mısırlardır. Türkiye mısır ithalinde yurt dışına bağımlı bir ülke durumuna getirilmiştir. Yurt dışından ithal edilen mısırın genetiğiyle oynadığı bilinen ülkelerden gelmektedir ve kısa süre önce genetiğiyle oynanmış mısırlar gümrüklerde yakalanmıştır.
Mısırdan elde edilen mısır nişastası üçlü bir basamak şeklinde enzimler yardımıyla karmaşık; zahmetli yöntemlerle elde edilen früktoz yine de maliyet olarak şeker pancarından elde edilen şekerden daha ucuza gelmektedir.
Amerika’da mısır şurubu kullanım oranı (bin ton)
1987
1992
1997
2002
Şekerleme
27
114
106
83
Pastane
411
442
402
513
Konserve
402
568
772
258
İçecek
3888
3878
5845
6693
Besin sanayi
5126
5506
7632
8533
Mısır şurubunu nerelerde kullanıyoruz? Tüm meşrubatlarda; kek; pasta; tatlılarda; lokumlar; şekerlemeler; diyabetik ürünler; çocuklara özel geliştirilmiş birçok üründe; ketçaplarda; salata soslarında; özel tür ekmeklerde; yoğurtların tatlandırılmasında; kilo aldırmaya yönelik birçok özel ürün gibi yüzlerce üründe mısır şurubunu tüketiyoruz.
Şeker hastaları glikozu kullanamadıkları için besin endüstrisi şeker hastaları için früktozlu yani mısır şuruplu ürünler hazırlamaktadırlar. Bu ürünler içerisindeki früktoz nedeniyle şeker hastalarının kan şekerlerinde yükselme hissetmezler ve bu ürünlerin güvenilir olduğunu var sayarak tüketmeye de devam ederler. Früktoz tüketiminin normal bireylerde şeker hastalığı normal şekere göre yakalanma riski daha yüksektir.
Açlık hislerini atıştırmalık ürünlerle geçiştirmek isteyen kişiler früktozlu besinlerin kan şekerini hızlı yükseltmemesinden dolayı früktozlu ürünlerden daha çok yiyerek açlık hislerini baskılarken; şeker kullanılarak yapılan ürünlerden kan şekerini hızla yükseltmesiyle açlık hissini ortadan kaldırılır. Früktozlu ürünlerden daha çok tüketilmesiyle günlük kalori alımının artmasıyla şişmanlığın oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Günlük enerjinin %20’sini aşan bir früktoz kullanımı LDL kolesterolünün armasına neden olmaktadır. Artan LDL kötü kolesterol kalp damar hastalıklarının oluşmasına neden olmaktadır. Tükettiğimiz birçok ürün içersinde yer alan mısır şurubu nedeniyle günlük tüketim oranı artmaktadır. Her gün düzenli meyve; diyabetik ürünler kullanan; kola tüketen kişilerde LDL kolesterolünün artması nedeniyle kalp damar hastalıklarına yakalanma riskleri artmaktadır.
Diyabetik ürünlerin içerisinde kullanılan früktoz kan şekerini yükseltmediği için tercih edilir. Toplumda oluşan yanlış kanıyla diyabetik ürünlerin enerjisi azaltılmış ürünler olduğunu düşünülerek kilo kontrolünde kullanılır. Früktozun kalorisi de şekerin kalorisiyle aynıdır. Her ikisi de 1 gr 4 kkal enerji verir. Düzenli tüketilen diyabetik ürünlerle; şeker hastalığı; şişmanlık; kalp damar hastalıklarına yakalanma risklerini arttırmaktadırlar.
Günlük olarak tükettiğimiz meyvelerin içerisinde aldığımız bir miktar früktoz bulunmaktadır. Bu sağlıklı ve doğal yollarla aldığımız früktozun vücudumuza bir zararı yoktur. Genetiği oynanmış mısırlardan doğal olmayan yollardan üretilen früktozun günlük tüketim miktarını en düşük seviyelerde tutulması gerekir. Bunun için günlük tüketilen besinlerde:
Başta kola olmak üzere tüm meşrubatlar; meyveli sodalarda
Çocuklarınıza aldığınız meyveli yoğurt; süt ürünlerinde
Lokum; şekerlemelerde
mısır şurubu kullanılmaktadır. Günlük tükettiğiniz bu ürünleri kontrollü olarak tüketilmesi gereklidir. Çocuklarınıza aldığınız ürünlerde mısır şurubu kullanılanları tercih ettiğinizde ileride şeker hastalığı; kalp damar hastalıkları; şişmanlık oluşum riskini arttıracağı unutmamalıdır.