Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Panik Atak!

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:55    Güncellendi: 18.02.2025 21:55
"Herhangi bir anda; nedensiz kocaman bir korku dalgası hissediyorum. Kalbim hızlı bir şekilde atıyor; göğsüm acıyor ve nefes alıpvermek gitgide zorlaşıyordu.O an öleceğimi sandım."
Yukarıda da belirtildiği gibi; panik atak semptomları hiç bir neden olmadan aniden belirirler. Belirtileri:
  • -Hızlanan ve sürekli kalp atışı
  • -Göğüs ağrıları
  • -Mide ağrıları
  • -Baş dönmesi; bulantı ve göz kararması
  • -Nefes alıp vermekte zorlanma
  • -Ellerde iğnelenme ve uyuşukluk
  • -Terleme veya aşırı derecede üşüme
  • -Halüsünasyon görme
  • -Korkunç bir olayın gerçekleşeceğini düşünüp; onu önlemek için zayıf olduğunu hissetme
  • -Kontrolünü kaybetme ve utanılacak bir davranış yapıyor duygusu
  • -Ölüm korkusu
Panik atak saldırısı birkaç dakika süren ve bir insanın yaşayabileceği en acı verici deneyimlerden biridir. Birey tekrarlı ataklar yaşıyorsa veya tekrar bir atak yaşayacağım korkusu hissediyorsa panik bozukluğa sahip demektir.
Kendime nasıl yardım edebilirim?
- Panik ataklarınızı detaylı şekilde irdeleyerek başlayın. Ne zaman meydana geldiler? Neredeydiniz?Ne düşünüyordunuz? Panik tepkisini tetikleyen belirli bazı düşüncelerinizi hatırlayıp hatırlayamayacağınıza bakın. Bazı uzmanlar meydana geldikleri anda panik atakları kabullenmek gerektiğini vurgulamışlardır. Bu kulağa garip gelebilir; ama onlarla mücadele etmek korku düzeyinizi yükseltir ve paniğinizin muazzam yüksek bir seviyeye ulaşmasına yol açar. Panik atağın hoş olmayan; utanç verici bir durum olduğunu; ama yaşamınızı tehdit eden birşey ya da dünyanın sonu olmadığını kabullenin. Paniği kabullenerek onun sizi korkutma gücünü azaltırsınız.
- Panik atak geçiren insanların çoğunun felaket; hastalık ve ölüm hayelleri kurmak için kullandıkları canlı hayal güçleri vardır. Hayal gücünüzü size mutluluk hissi veren durumlara odaklanması için eğitebilirsiniz. Sizin için huzuru ve rahatlamayı sembolize eden bir yerde olduğunuzu; mesela bir gölde gezdiğinizi; hayal edebilirsiniz. Bu alıştırmayı istediğiniz yerde yapabilirsiniz; ama bunu yapmaya alışana kadar bir sandalyede oturup kaslarınızı mümkün olduğunca gevşetmeyi deneyin ve sizi sakinleştiren görüntüler düşleyin.
- Panik atak geçirmenizin sebebi hayatınızda kendine güveninizi azaltan noktalar olması olabilir. Aile yaşantınıza; işinize ve hayatınızın diğer yönlerine bakmanız ve değiştirmek istediğiniz noktaları belirlemeniz faydalı olabilir. Eğer bir durumda tuzağa düşmüş hissediyor ve gerçek hislerinizi ifade etmekte çok zorlanıyorsanız (örneğin ‘;;;hayır’;;; demekte ya da ilişkilerinizde düzgün sınırlar çizmekte) girişkenlik eğitimlerinden faydalanabilirsiniz.
- Hiperventilasyon (aşırı sık nefes alıp verme) genellikle panik atağa sebep olur. Birçok insan daha yavaş karından nefes alıp vermek yerine göğsün üst kısmından sık nefes alıp verme alışkanlığı edinir. Bir elinizi göğsünüzün üst tarafına diğerini karnınıza koyun. Nefes alıp verirken hangisinin hareket ettiğine dikkat edin. Eğer diyaframdan doğru şekilde nefes alıp veriyorsanız göğsünüzün üzerinde bulunan eliniz neredeyse hiç kıpırdamamalı; ama karnınızın üzerinde bulunan eliniz aşağı inip yukarı kalkmalı. Bu nefes alıştırmasını yavaş yavaş ve sakince her gün yapın.
- Değişken kan şekeri seviyesi panik belirtilerine yol açabilir. Düzenli yemek yiyin; şekerli yiyecek ve içeceklerden; beyaz un ve junk food diye bilinen yüksek kalorili besin değeri düşük yiyeceklerden kaçının. Bunların yerine patates; pirinç ve makarna gibi kompleks karbonhidratları seçin. Kafein; alkol ve sigara panik atağın oluşmasına katkıda bulunur ve en iyisi bunlardan tamamen uzak durmaktır.
Psikoterapi
Duygusal çatışmalar ve geçmişte yaşanmış zorluklar panik atakla ortaya çıkan bunaltıya sebep olabilir. Söz konusu bedensel duyumları ve fiziksel tepkileri; farketmedende olsa; acı veren duygulardan bir kaçış tepkisi olarak deneyimleyebilirsiniz. Psikoterapi geçmiş zorluklar ışığında şimdiki tepkilerinizi anlamanıza ve bunların üstesinden gelmenize yardım eder.