Veteriner hekim sıklıkla bu soruyla karşılaşıyor. Kedi-köpek tüyünün kist yapma safsatası söylenir durur..Adana gibi güney; güneydoğu bölgesinde yenen ÇİĞKÖFTEDEN insana kist bulaşma olasılığı daha yüksektir. Yine iyi yıkanmamış maydanoz; tere gibi sebzelerden kist bulaşması daima söz konusudur. Kedi-köpeğin tüyünün dökülmesi evcil hayvan sahiplerinin arzu etmedikleri bir durumdur. Kist bulaşma riski düzenli kist iğnesi yapılan ( 3 ayda bir kez ) hayvanlarda problem değildir. Kist iğnesi kedi-köpeğinizi;sizi;eşinizi;çocuklarınızı hidatik kist hastalığından korur.
Kedi-köpek tüyünün dökülmesi normal midir ?
Tüy yada kılların dökülmesi fizyolojik bir hadisedir. Nasıl ki insanların saçları banyodan sonra;taranma sırasında dökülürse;evcil hayvanlarınki de dökülür.Önemli olan dökülmenin miktarı ve sıklığıdır.Aşırı kıl-tüy dökülmesi hayvan sahibini rahatsız eder.Evin içerisi;koltukların üzeri;halılar;hayvan sahibinin giysileri tüy içerisinde kalır.Bu istenmez.
Tüy dökülmesinin normal ölçülerde olması önemlidir.
Aşırı tüy dökülmesinin sebepleri nelerdir?
Kedi ve köpeklerde deri hastalıkları bakım; beslenme;stres gibi hazırlayıcı sebeplerin yanı sıra;sistemik bir hastalıktan sonra görülebilir. Deri hastalıklarının asıl nedenleri arasında viral;bakteriyel;mantar gibi mikotik enfeksiyonlar;uyuz ;pire;kılkurdu;solucan gibi paraziterler;tasma sürtmesi gibi travmatik nedenlerledir.Sıklıkla görülmese de kimyasal maddeler ve tahriş edici ilaçları sayabiliriz.
Tüy dökülmesinin hazırlayıcı sebepleri ?
Bakım şartlarının uygun olmaması: Örneğin;derinin yetersiz bakımı;özellikle yıkanmaması ve yeterli temizlenmemesi veya yıkanan hayvanın kurulanmaması ıslak bırakılması;taranmaması gibi.Hayvanın sık yıkanması da deriye zarar verir.Deri üzerinde bulunan yağı ve koruyucu tabakanın yok eder.Bu da çeşitli enfeksiyonlara sebep olabilir.İnsanların kullandığı şampuanlar deri ph’ını bozar.Köpek-kedi şampuanı kullanılmalıdır. Beslenmenin yeterli ve dengeli olmaması:Düzenli mama verilmeli;mama
miktarı yeterli olmalı;aşırı beslemeden kaçınılmalı.Günlük yediğinde protein;yağ;vitamin ve mineraller dengeli ve yeterli olmalıdır.Kuru mama yedirmek en mantıklısıdır.Kuru mamalar ekonomiktir ve bilimsel olarak hazırlanmıştır.Ani mama markası değiştirilmemelidir.Tek yönlü olarak hayvan severek tüketiyor diye tavuk eti-ciğeri verilmemeli.Tavuk etinin sürekli verildiği kedi-köpeklerde tüy dökülmesinin yanı sıra kaşıntı ; kızarıklık gibi alerjik belirtilerde görülür. Kedi-köpeğin stres altında olması:Mevsim değişiklikleri stres nedenidir. Adana gibi nem oranı çok yüksek yerlerde;hayvanların deri problemleri daha çok görülür.Sistemik hastalıklar hayvanda stres yaratır ve tüy dökme artabilir. Hayvanın gebe olması;laktasyon(emzirme)dönemi tüy dökülmesini artırır.
Paraziter deri hastalıkları nelerdir?
Kedi köpekler dolaştıkları yerlerden veya hayvan sahiplerinin kendi ayaklarıyla getirdikleri bit;pire;kene gibi dış parazitlere maruz kalmaktadır. Dış parazitlerin yanında kıl kurdu;solucan gibi iç parazitlerde petlerinize bulaşmaktadır.Bit;pire kedi köpekte şiddetli kaşıntıya sebebiyet vermektedir. Alerjik bir şekildeki sürekli irritasyondan kıllarda dökülme görülür.İç parazitlerin çoğalmasıyla beslenemeyen hayvanda tüylerinde karışıklık ve döküntü oluşur.Mineral ;vitamin eksikliğinde öncelikle deride sorun yaşanır.
Uyuz etkenler(akarlar) şiddetli kaşıntı ve kıl dökmeleriyle karakterize; bulaşıcı deri hastalığı meydana getirmektedir.Hastalığı oluşması bakım ve besleme koşullarına bağlıdır.Kedi ve köpeklerin baş ve kulaklarında görüleceği gibi ;hayvanın bütün vücudunda yaygın şekilde görülür. Sarkoptes canis;Otodectes cynotis ve Notoedres cati uyuz etkenleri deri hastalığını oluştururlar.
Derinin mantar hastalıkları :
Trikofiti;derinin yüzeysel mikotik enfeksiyonudur. Enfeksiyon direk temasla veya bulaşık kafes;fırça;tarak ile mekanik olarak oluşur. Özellikle uzun tüylü enfekte kediler bulaşma için risk oluşturur. Lezyonlar baş;kulak;yanak ;kuyruk ve bacaklara lokalize olur.
Tipik olaylarda sınırları belirgin oval;yuvarlak kılsız;kızarık;kaşıntılı; kılsız yerler görülür.Mantar oluşumunu önleyici veteriner hekimlerde mantar aşısı mevcuttur.
Tüy dökülmesini azaltacak veya önleyecek tedbirler :
Kedi ve köpeğin;
1)Dengeli ve düzenli beslenmesi.
2)İç ve dış parazitlerden hayvanın temizlenmesi.
3)Aşı programının düzenli uygulanması
4)Yıkama ;kurulama ve taranması
5)Tıraş yapılması.
6)Stresli dönemlerinde vet.hekimin kontrolünde ilaç kullanılması.
7)Barındığı yerin hijyeninin sağlanması.