Burun fonksiyonları açısından vazgeçilemez ve yeri doldurulamaz bir organdır. Soluduğumuz havanın süzülmesi; tozdan; havadaki diğer partiküllerden arındırılması; nemlendirilmesi; ısıtılması gibi birçok görevi mükemmellikle başarir.Ne yazik ki bütün bunların önemi ancak bu fonksiyonlarda herhangibir bozukluk olduğunda anlaşılır.
Çesitli hastalıklar nedeniyle burun operayonu geçirmek zorunda olan birçok kişi hazır ameliyat olmuşken yüzünün görüntüsünde de az ya da çok estetik bozukluk oluşturduğunu düşündüğü bu organın şekil olarak da düzeltilmesini ister. Elbette burun tüm bu saydığımız işlevlerini bu ameliyattan sonra yerine getirebilmeli ve estetik burun cerrahisi burunun fonksiyonlarını bozmayacak nitelikte olmalıdır. Geçmiş yıllarda ucu oldukça ince ve hokka gibi burunlar tercih edilir ya da cerrahlarımız tarafından sıkça yapılırken artık hem hasta hem de cerrah daha doğal görünümlü ve dolayısıyla daha fonksiyonel burun peşindedir. Burunda şekil değişikliği yapacak bir operasyon planlanırken yüz ölçülerine uygun ve kişinin genel yüz görüntüsünü güzelleştirecek burun şekli uygulanmalıdır. Bir başkasında çok güzel olan burun diğerinin yüzünüzde sandığınız kadar doğal ve güzel olmayabilir. Bu tür problemleri teknoloji yardımıyla operasyon öncesi bilgisayar görüntülerinde oynamalar yapan özel yazılımlar kullanarak büyük ölçüde çözebiliyoruz. Ancak unutulmamalıdır ki operasyon öncesinde bilgisayar yardımıyla oluşturulmuş olan bu görüntüler birebir operasyon sonrası burunu yansıtmamaktadır. Hem uygulanacak cerrahi tekniğin bu tür programların sonuçlarını olduğu gibi yansıtacak bir formüle dayanmamasından hem de ekrandaki iki boyutlu görüntünün 3 boyutlu gerçek görüntüyü yakalayamayacağından dolayı bu tip bilgisayar animasyonlarıi sadece hastanın ve doktorun yapılacak burun hakkındaki fikirlerini orta noktada buluşturmak amaçlı kulanılmalıdır.
Estetik burun ameliyati olmus bir hastanin ameliyat öncesi ve sonrasında bu yeni durum ve görüntü için psikolojik olarak çok iyi hazırlanması ve cerrahi sonrasında yaşayacakları konusunda çok detaylı bilgilendirilmesi gereklidir. Birçok kişi yaşamında yanlış giden ya da elde edemediği psikolojik ilgi ya da beklentinin bu tür bir cerrahi sonrasi zahmetsizce hallolacağina inanir. Bu tür psikolojik yanlis hazirliklar ameliyat olan kiside tatminsizlik ve basarisizlik duygularina yol açacağindan doktor olark bu müdehale konusunda hastamizla gerçekten detayli bir görüsme yapariz.
Operasyon sonrasi burun üzerine yerleştirdiğimiz alçı ya da kalıp yaklaşık bir hafta ya da 10 gün sonra çıkarılır. Genellikle bu operasyonu geçirmek üzere olan hastalarımızın operasyon sonrasında şiddetli ağrılar olacak düşüncesi tamamen yanlıştır. Hastalarımızın en az şikayet ettikleri konu ameliyat sonrası ağri olup en büyük rahatsızlık 2 gün burundan rahat nefes alamamaktır.
Plastik cerrahi ve KBB uzmanlığı ortak ilgi alanları olan ancak bünyelerinde birçok farklı operasyon içeren dallardır. Burun estetik cerrahisi konusunda deneyimli birçok plastik cerrah ve KBB uzmanı vardır. Ülkemizde yüz plastik cerrahisi üst uzmanlığı henüz bulunmuyor. Dolayısıyla hastalar burun fonksiyonları konusunda en iyi sonuca ulaşmak için doktorlarının daha önceki deneyimleri ve burun fonksiyonel cerrahisi konusundaki eğitimlerine göre yönleniyorlar.
Amerika’da Yüz Estetik Cerrahisi Derneği’nin üyelerinin yüzde 60’ını KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanları oluşturuyor. Ülkemizde ise burun fonksiyonlarını düzeltici cerrahi teknikler sadece KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi eğitiminde yer alıyor. Bununla birlikte birçok Plastik Cerrahi Uzmanı bu konuda kurslar ve özel eğitimlerle fonksiyonel burun cerrahisi konusunda oldukça başarılı sonuçlar elde ediyor.
Sonuç olarak doğru teknikler uygulandığında ve estetik olarak doğal görünümlü bir burun yapıldığında son derece yüz güldürücü sonuçlar alınıyor. Estetik burun cerrahisi sonrasında sanılanın aksine hastaların nefes almaları son derece rahatlamakta; burun dışındaki gözle görünür sorunlar düzelirken burun içindeki nefes almayı engelleyen kıkırdak; kemik ve burun eti problemleri de düzeltilebiliyor. Doğru sonuca ulaşmak için en önemli adım; burnunuzun rahat soluk alıp vermesini önemseyen ve bu konuda deneyimli bir doktor tarafından ameliyat olmak için özen göstermek olacaktır
Estetik burun ameliyatları burun tıkanıklığına yol açar mı?
- Aksine fonksiyomnel burun estetik cerrahisi uygulanmış bir hastada burun fonksiyonlarında artma ve nefes almada belirgin rahatlama gerçekleşir.
Estetik burun ameliyatı sırasında sinüzit ameliyatları da uygulanabilir mi?
- Özellikle burundan nefes alma sorunu ile birlikte kronik sinüzit sorunu olan hastalarımızda estetik burun ameliyatlarını planlarken ameliyat öncesinde sinüzit ile ilişkili bir tarama mutlaka yapmaktayız. Eğer hastanın burun yapısına ve hastalığına uygun ise bu durumda tercih ettiğimiz teknik balon sinoplasti olmaktadır. Ancak burun polibi olan hastalarda endoskopik sinüs cerrahisi teknikleri de estetik burun ameliyatlarına eklenebilmektedir.
Horlama sorunu olan hastalarda estetik burun cerrahisi sonrasında rahatlama olur mu?
- Horlama problemi sadece burun kaynaklı olan hastalar fonksiyonel estetik burun ameliyatları sonrasında bu sorundan kurtulabilirler. Ancak yumuşak damak ve küçük dil kaynaklı olan horlamalarda estetik burun ameliyatı prosedürlerine ek olarak radyofrekans ya da yumuşak damak cerrahisi eklenerek horlama sorunu giderilebilir.
Estetik ameliyat sonrasında yaşanabilecek sorunlar nedeniyle yeniden burun ameliyatı gerçekleştirilebilir mi?
- Her ameliyatta olduğu gibi estetik burun ameliyatlarında da birçok faktörden kaynaklanabilecek sorunlar olabilir. Eğer istenilmeyen bir sonuçla karşılaşılır ise revizyon cerrahisi adını verdiğimiz ileri estetik burun cerrahisi teknikleri ile yeni bir ameliyat planlanabilir. Revizyon cerrahisi cerrahın deneyimiyle ve yeteneğiyle doğru orantılı olarak son derece iyi sonuçlar verebilir.
Estetik burun cerrahisinde kullanılan kapalı ve açık tekniklerin farkı nedir?
- Burun estetik cerrahisinde kullanılan iki ayrı teknik mevcuttur. Kapalı teknik tüm kesilerin burun içerisinden yapıldığı ve cerrahın burun yapılarını daha az görerek daha çok deneyimiyle yapılandırdığı bir yöntemdir. Özellikle burun ucu ile ilgili değişikliklere ihtiyaç duyulan ve burun eğriliği olan hastalarda bu teknik yetersiz kalabilmektedir. Ancak bu konuda çok deneyimli bir cerrah açık tekniğe gereksinim duymadan çok iyi sonuçlar elde edebilir. Açık teknik ise burun orta bölmesinde küçük bir kesi oluşturularak burun yapılarının ve özellikle burun ucunun daha iyi değerlendirilerek ameliyat yapılmasına olanak sağlayan bir tekniktir. Her iki tekniğinde kendine göre üstünlükleri olmasına karşın temel kural cerrahın hangi teknik konusunda daha yetkin olduğu ve hangi teknikten daha iyi sonuçlar elde ettiğiyle orantılı olarak seçimidir.