Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

İki Yaşında Değişen Çocuğunuz

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:55    Güncellendi: 18.02.2025 21:55

Sizi çok güldüren; eğlendiren; çoğunlukla mutlu ve sakin olan çocuğunuz iki yaşına geldiğinde birden bire değişti mi? Onu anlamakta zorlanmaya mı başladınız? O zaman bu yazı tam size göre…

Bir; bir buçuk yıl süren bu süreçte kimi zaman öfke krizleri; kimi zaman çok sık değişen duygu durumları ile karşılaşacaksınız. Hemen hemen her anne baba; çocukları iki yaşına geldiğinde ve belki de biraz daha erken zamanda bu zorlu süreç ile başbaşa kalabiliyor.

Çocuğunuzun iki yaş dönemi ile ilgili bilgiler ve bu süreci en rahat bir şekilde atlatabilmek için sizin yapabilecekleriniz:

İki yaş dönemindeki çocuklar artık kelimeleri rahatlıkla kullanıp; bazı kelimeleri yanyana getirip iki kelimelik cümleler kurmaya başlarlar ama dildeki bu gelişim bile yaşadıkları karmaşık duyguları anlatmaya yetmez. Dünyanın onların çevresinde döndüğünü hissederler; diğer kişilerin kendininkilerden farklı istekleri ve düşünceleri olabileceğinin henüz farkında değildirler. Bu dönemdeki çocuklar; paylasmaz ve sıra beklemezler ve çoğunlukla kendi istekleri doğrultusunda hareket ederler. Ayrıca bir çok olay karşısında olumsuz tavırlar içerisindedirler; çoğu zaman ‘hayır’ kelimesini kullanırlar. Tehlikenin ne olduğunu bilmediklerinden dolayı çocuğunuzu durdurmaya çalışsanız bile size dinlemeyebilir.

İki yaş dönemi çocuklarının duygu durumları sıklıkla değişir. Bir an çok mutlu bir şekilde oynarken; en ufak bir nedenden dolayı öfke krizi geçirebilirler. Bu yaş dönemindeki çocuklar için en önemli unsur tüm dikkatin kendi üzerlerinde olmasıdır. Sizin ilginizi çekebilmek onların en önemli amaçlarındandır. Onlar için olumlu ya da olumsuz ilgi yoktur; sadece ilgi vardır. Bu yüzden ilginizi çekebilmek icin her yola başvururlar.

Önceki bölümü okurken aynen benim çocuğumu anlatıyorsunuz diyorsanız; çocuğunuz iki yaş dönemi özelliklerini göstermeye başlamış demektir. Unutmayın ki çocuğunuz bu davranışları göstererek aslında isyankar ya da agresif olmaya çalışmıyor. Sadece bağımsızlığını belli etmeye çalışıyor. İki yaş dönemindeki çocuğunuzun sinirlenmesinin; bağırmasının; vurmasının; ısırmasının ve öfke krizleri geçirmesinin bir nedeni de dil becerilerinin ihtiyacı olduğu kadar gelişmemiş olmasından kaynaklanmaktadır. Gelişimde bir geçiş süreci olan bu dönem onun için de zor bir dönem.

Çocuğunuzun bu dönemi atlatabilmesi için sizin yapabilecekleriniz;

• Disiplin ve sınırlar çocuğunuzun kendisini güvende hissetmesini sağlar. Çocuğunuz kuralların ne kadar değişebileceğini görmek için sınırları zorlamaya çalışabilir. Böyle bir durumda sizin tutarlı olmanız çok önemlidir. Bunun yanında; anne ve baba olarak kurallarda aynı tutarlılığı göstermeniz; çocuğunuza kuralların esnemeyeceğini öğrenmesinde yardımcı olacaktır.

• Çocuğunuzun anlayabileceği şekilde açık mesajlar vermek kuralları uygulaması açısından önemlidir. Karmaşık mesajlar; kafasının karışmasına neden olur; bu durumda çocuğunuz elinde olmadan kuralları uygulamayacaktır.

• İki yaş dönemindeki çocuğunuz için kendi seçimlerini yaptığını hissetmesi gelişmekte olan bağımsızlık duygusu için önemlidir. Kendiyle ilgili bazı tercihleri onun yapmasına izin verin. Tercih hakkını kullanabilceği şeyleri sizin ona önermeniz gerekmektedir. Bu yolla sınırsız bir bağımsızlık elde etmemiş olacaktır.

• Sizin için önemli olmayan bazı davranışları görmezden gelin; böylece sürekli `hayır` demek zorunda kalmazsınız. Çocuğunuzun sürekli doğru bir şekilde davranmasını beklemek haksızlık olacaktır. Sizin için gerçekten önemli olan davranışları belirleyip çocuğunuzu bu şekilde yönlendirmeniz önemlidir.

• Ebeveynler olarak sizlerin de duygularınızı kontrol etmeniz gerekmektedir. Çocuğunuza karşı sabırlı ve anlayışlı olmanız bu süreç içinde sizin ve çocuğunuzun iletişiminin olumlu olmasını sağlayacaktır. Anne ve babalar tarafından unutulmaması gereken en önemli şey çocuğunuzun sizi ve davranışlarınızı örnek aldığıdır. Çocuğunuzdan nasıl davranmasını bekliyorsanız sizin de benzer şekilde davranmanız gerekmektedir.