Günümüzde bir çok kişinin problemi: Şişmanlık. Birçok kişinin aklında hep bu sorun var ve bunu çözümlemek için bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Kimileri diyetin kişiye özel olduğunun bilincinde olsa bile kimileri gazetelerde çıkan; çevreden duyulan yanlış diyet uygulamaları içine girebiliyor...
Diyet yapan kişiler genelde sonuca hemen ulaşmak istiyor. Ancak kilo vermek isteyenlerin göz ardı etmemesi gereken nokta; seneler süren yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle bozulan metabolizmalarının bir veya iki ay gibi kısa sürede düzelmesinin imkansız olduğudur. Kilo vermekten çok elde edilen kiloyu korumak önemlidir.Bu nedenle kişilerin su ile kas kaybı yerine yağ kaybetmeye yönelik diyetleri tercih etmeleri gerekiyor. Bu tür diyetler de istenen kalıcı ve başarılı sonuçlara ulaşılmasını sağlıyor..
Kilo fazlalığı olan kişilerde zayıflama diyeti uygulanmadan önce özellikle boya uygun ağırlık saptanmalı ve ilk olarak ağırlık artışı önlenmeli sonra ağırlık kaybı hedeflenmelidir.Yapılan laboratuar tetkikleri sonucunda eğer kişinin başka bir sağlık sorunu da varsa (kolesterol; trigliserit yüksekliği; demir eksikliği gibi) diyet; hastalığa uygun olarak ; kişinin beslenme alışkanlıkları; sosyal - ekonomik durumu; yaşı cinsiyeti; fiziksel aktivite durumu da dikkate alınıp düzenlenmelidir. Bu nedenle diyet kişiye özel olur!!!....
Diyetler; mutlaka enerji; protein; karbonhidrat; yağ; vitamin-mineraller; su; posa yönünden bireyin ihtiyaçlarını karşılayacak ve sık aralıklarla düzenli beslenme alışkanlığını sağlayacak nitelikte olmalıdır..
Herkesin alması gereken enerji farklıdır.Eğer kişi ihtiyacının üzerinde yiyecek tüketirse her zaman kilo problemi olur.Bu nedenle Kilo probleminizi çözümlemek istiyorsanız ihtiyacınız kadar beslenmeyi; yani doğru beslenmeyi öğrenmelisiniz.
Burda önemli olan hangi besin grubundan ne kadar tüketmeliyiz bunu öğrenebilmek zaten dengeli bir diyette bu çok önemlidir.....
Gazetelerde elma diyeti; makarna diyeti;atkins diyeti; karpuz diyeti; kan gurubu diyeti; bevirlihils diyeti; Alman diyeti; lahana diyeti; soğan çorbası diyeti; Montignac diyeti; prenses diyeti; İsveç diyeti gibi bir çok diyet örnekleri yayınlanıyor. Kısa sürede ağırlık kaybını hedefleyen çok düşük enerjili ; tek tip besine dayalı bu diyetler; yorgunluk; kusma; kalp ritminde bozukluk; tansiyon düşüklüğü; bayanlarda adet düzensizliği; kuru cilt; saç dökülmesi; vitamin eksikliği ; metabolizmada kalıcı bozukluklar gibi bir çok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor..
Diyet aç kalarak yapılmaz!!!!.....
Çok kısa zamanda çok kilo vermek sağlık açısından tehlikelidir. Önemli olan düzenli ve yeterli beslenerek zayıflamaktır.Siz de lütfen kısa sürede sonuç almak için sağlığınızla oynamayın!!!!..
Kilo vermenin de; formda kalmanın da sırrı davranış değişikliği yaratmaktır . Yeme alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük oynamalar mucizeler yaratabilir..
Eğer kişi yeme davranışlarında kalıcı bir değişiklik yapmazsa yaşamı boyunca kilo problemi sürer.Bu yüzden en doğrusu diyetisyen ve doktor kontrolünde bir beslenme programı uygulamalı ve kendi kendinize kilo yönetimini öğrenmelisiniz.Hiç bir zaman. kilolarınızı vermiş bile olsanız "ben kilolarımdan kutuldum artık istediğimi istediğim kadar yiyebilirim." anlayışına kapılmayın çünkü şişmanlık kronik bir hastalıktır. ihtiyacınızdan fazla enerji alıdığınız sürece tartıda ilerleyen ibrelerle karşı karşıya kalırsızın bu yüzden tükettiğimiz miktarlara her zaman dikkat etmeliyiz ....
Tekrar vurgulamak istiyorum; bir amacınız zayıflamaksa diğer bir amacınız da sağlıklı beslenmek olmalıdır. ..
Zayıflarken altın kurallar?
1- ) Yemek yaparken ölçüleri küçültün. Daha az miktarda yemek yapın.
2- ) Alışverişe gitmeden önce bir liste hazırlayın ve listeye sadık kalın.
3- ) Aç karna alış verişe çıkmayın.Aç karna kan şekeriniz düşük olmasından dolayı bu şekilde yaptığınız alış verişlerde daha çok enerji değeri yüksek kilo aldırıcı yiyeceklere yönelirsiniz.
4- ) Yemeğinize konsantre olun yemek yerken televizyon seyretmeyin; kitap; gazete okumayın Böylelikle fakında olmadan kaçırılan yemeklerin önüne geçmiş olursunuz..
5- ) Şişmanlatıcı yiyecekleri evde bulundurmayın..
6- ) Tatlıya başlamadan önce biraz bekleyin gerekirse 1-2 bardak su için ve hala gerçekten aç olup olmadığınıza karar verin..
7- ) Her öğünde bol miktarda su için..
8- ) Bir şeyler atıştırmak istediğinizde sizi oyalayacak uğraşlar bulun. Bu şekilde isteğinizi bastırabilirsiniz.
9- ) Az az; sık sık ve yavaş yavaş yiyin..
10- ) Yemeğinizi bitirir bitirmez sofradan kalkın..
11- ) Küçük porsiyonları tercih edin..
12- ) Tam olarak doyduğunuzda değil açlığınız geçtiğinde yemeği bırakın.
13- ) Yemeğin servis tabağını masaya koymayın..
14- ) Yemek için küçük salata için büyük tabak kullanın..
15- ) Yemeğe başlamadan önce 2 bardak su için..